Цікаві факти про ховрахів

Ховрах золотистий.Ховрах золотистий (Spermophilus lateralis), Національний парк Джаспер, провінція Альберта, Канада.Ховрахи (лат. Spermophilus або Citellus) – рід невеликих гризунів з сімейства Вивіркових (Sciuridae) ряду Мишоподібні (Muriformes). Налічується 38 видів, широко поширених в Євразії та Північній Америці. Також іноді вживаються назви «ховрашок», «сусол», «суслик».

Довжина тіла становить 14 – 40 сантиметрів, хвоста 4 – 25 см (зазвичай менше половини довжини тіла). Задні кінцівки трохи довші передніх. Вуха короткі, з невеликим пухом. Колір спини дуже різноманітний – від зеленого до фіолетового. Часто на спині є темна брижа, поздовжні темні смуги, світлі дрібні плями. По боках тулуба можуть проходити легкі смуги. Живіт зазвичай брудно-жовтого або білуватого кольору.

До зими хутро ховраха стає м’яким і густим; влітку воно стоншується, стає коротшим і грубішим. Є защічні мішки. Народжують від 2 до 12 дитинчат. Населяють луки, степи, пустелі та інші райони. Вони живуть у норах. Взимку впадають в сплячку. Деякі види є переносниками інфекційних хвороб (чума та ін.) та шкідниками сільськогосподарських культур.

Цікаві факти про ховрахів

Каліфорнійський ховрах.Каліфорнійський ховрах (Spermophilus beecheyi) має виразний крапчастий малюнок. Дана-Пойнт-Харбор, штат Каліфорнія, США. Ховрахи деяких видів є природними переносниками такої страшної хвороби, як чума. У 2020 році локальний спалах чуми був зареєстрований у Монголії, де місцеві жителі їдять цих звірків. В даному випадку вони, ймовірно, вжили їх в їжу без нормальної термічної обробки, так що бактерії вижили і угніздилися в людському організмі.

У світі існує 38 видів ховрахів, 4 з яких зустрічаються і в Україні. Ці невеликі гризуни є близькими родичами білок, але, на відміну від них, вважають за краще жити в степах, тундрі і на луках, а не в лісі. Вони відмінно пристосовані до виживання в суворому кліматі, і зустрічаються навіть за Північним полярним колом.

Американські ховрахи водяться не тільки в Північній Америці, але і в Євразії, точніше – на Чукотці. Вчені вважають, що вони перебралися туди по Беринговому перешийку до того, як багато тисяч років тому він в результаті тектонічних процесів опустився під воду, утворивши Берингову протоку і розділивши два материка.

Найбільші ховрахи, американські і скелясті, можуть виростати до 40 – 50 сантиметрів, і це без урахування довжини хвоста, на який припадає ще до 20 – 25 см. Важать ці звірята до кілограма, хоча більшість з них все-таки дрібніші. Тривалість життя у них у всіх приблизно однакова, до 10 років у неволі і 3 – 4 роки в дикій природі. Це мало, але на ховрахів активно полюють різні хижаки, в тому числі і пернаті.

Європейський ховрах.Європейський ховрах (Spermophilus citellus), Австрія. Ховрахи вміють плакати. Насправді плачуть вони не через якісь емоції, просто у них добре розвинені слізні залози. Сльози постійно змочують рогівку ока, що захищає їх від пилу, якої так багато в сухих степах. Іноді вони накопичуються в куточках очей, і здається, що звір нібито плаче.

Нори у ховрахів бувають дуже довгими – до 15 метрів, при глибині до 3 – 4 метрів. Найважливішою її частиною є гніздова камера, яку, за аналогією з людським житлом, можна було б назвати «спальнею і вітальнею в одному флаконі». Свої гігієнічні справи ці гризуни роблять в окремих закутках, оскільки вони дуже охайні.

Деякі види ховрахів впадають в сплячку на зиму, але не всі – залежить це від місця їхнього проживання. Що цікаво, представники видів, які живуть на півночі і на зиму йдуть в сплячку, в інших умовах засипати на зиму не будуть, якщо у них буде достатньо їжі.

Каскадний ховрах.Ховрах Каскадних гір або каскадний ховрах (Spermophilus saturatus), Національний парк Mount Rainier, штат Вашингтон, США. У всіх видів цих тварин є одна цікава звичка – побачивши потенційну небезпеку, вони встають на задні лапи і забавно свистять. Схожим чином поводяться бурундуки, але у них така поведінка є просто вираженням цікавості, а не реакцією на небезпеку.

Ховрахи, що живуть у Каліфорнії, справжнісінькі домосіди. Практично все життя вони проводять в радіусі 25 метрів від нори, і виключно рідко віддаляються від неї далі, максимум до 40 – 50 метрів. У теплий сезон рослинної їжі їм вистачає, а на зиму вони йдуть в сплячку на кілька місяців.

Каліфорнійські ховрахи часто стають жертвами гримучих змій, і вони навчилися уникати їх дуже незвичайним способом. Самки підбирають зміїну шкіру, скинуту цими плазунами під час линьки, пережовують її і отриманою субстанцією натирають і себе, і своїх дитинчат. Це надає їм відповідного запаху, який збиває гримучих змій з пантелику.

 

Переглядів: 42 | | Теги: звірі
Всього коментарів: 0
avatar