Цікаві факти про ондатру

Ондатра в парку замку Шенонсо.Ондатра в парку замку Шенонсо, регіон Долина Луари, Франція .Ондатра, або мускусний пацюк (лат. Ondatra zibethicus) – це гризун середнього розміру, представник зоологічного ряду Rodentia, підродини щурових (Arvicolinae), єдиний вид роду ондатр (Ondatra), що належить до сімейства хом'якових (Cricetidae).

Вперше цю тварину описав шведський натураліст Карл Лайн у 1766 році. Ондатра – напівводний гризун середнього розміру, корінний мешканець Північної Америки і інтродукований вид в багатьох регіонах Європи, Азії та Південної Америки. В Україну ондатру вперше завезли у 1944 році.

Мускусний пацюк населяє заболочені райони в широкому діапазоні клімату та середовищ існування. Це має важливий вплив на екологію водно-болотних угідь та є джерелом їжі та хутра для людей. Ондатра є найбільшим видом підродини щурових, до якого входять 142 інші види гризунів, переважно полівки та лемінги.

Мускусні пацюки вважаються щурами лише в загальному розумінні, оскільки це гризуни середнього розміру з адаптивним способом життя і всеїдною дієтою. Однак вони не є представниками роду Rattus (пацюки).

Цікаві факти про ондатру

Ондатра у воді.Ондатра у воді, регіональний парк Пайпер-Пойнт, Британська Колумбія, Канада. Ондатра настільки поширена у водоймах Європи, що здається, що ця тварина жила тут завжди. Але, насправді, ондатра з'явилася в Старому Світі не так давно, у 1905 році кілька пар були завезені з Північної Америки і випущені під Прагою. Звір швидко акліматизувався і почав стрімко розмножуватися. У Радянському Союзі він з'явився в кінці двадцятих років минулого століття, вже через кілька років поголів'я збільшилося настільки, що на ондатру було дозволено промислове полювання.

Ондатра широко поширена в Північній Америці, успішно акліматизувалася в Європі, Азії та Південній Америці, а ось у Африці, Австралії та Антарктиді вона не зустрічається.

Ондатра зовні нагадує щура, звідси і її друга назва – мускусний пацюк. При цьому, ондатра набагато крупніше, вага дорослих особин часто перевищує 1,5 кг. У крові ондатри підвищений вміст гемоглобіну, завдяки чому вона здатна більшу частину життя проводити в холодній воді. Хутро густе і щільне, що забезпечує його водонепроникність. Ондатри віддають перевагу водоймам з прісною водою.

У країнах з теплим кліматом ондатра здатна приносити потомство до 4 – 5 разів на рік. У більш холодних регіонах це відбувається набагато рідше, не більше 2 разів на рік. Період вагітності самиці триває 30 днів, на світ з'являються найчастіше від 6 до 8 малюків, вага кожного з яких становить лише 20 грамів. Протягом 2 – 3 тижнів вони харчуються молоком матері.

Самці ондатри практично не беруть участі у вихованні молодняка. Через місяць після народження ондатри починають самостійне життя.

Під час плавання ондатра здатна розвивати швидкість до п'яти кілометрів на годину. Звір здатний тривалий час перебувати під водою без доступу кисню. Офіційно зареєстрований час становить близько 17 хвилин. У ондатри слабо розвинені нюх і зір, вона більше покладається на свій відмінний слух.

Дитинча ондатри.Дитинча ондатри. Знято поблизу Вестпорта, Онтаріо, Канада. Основу харчування ондатри становить рослинна їжа – очерет, хвощ, рогіз. Ондатра може харчуватися також сільськогосподарськими культурами, а при необхідності – рибою, жабами і молюсками. Тварина найбільш активна після заходу Сонця і рано вранці.

А ось сама ондатра нерідко стає жертвою хижаків. На суші на них нерідко нападають лисиці, єноти, кабани, вовки, а в воді можуть накинутися і хижі риби. Наприклад, щука або сом. Для оборони ондатра застосовує гострі кігті і зуби.

Через велику кількість ворогів тривалість життя ондатр невелика. У перший рік життя гинуть близько 80 відсотків особин, а до чотирирічного віку доживає не більше двох відсотків. У неволі тварина часто доживає до 10 років, причому особливого клопоту господарям не доставляє, із задоволенням харчується всім, що їй пропонують.

У США лікарі настійно рекомендують вживати в їжу м'ясо ондатри. Гурмани стверджують, що за смаком ондатра нагадує кролика. Недарма в Північній Америці ондатру часто називають «водяним кроликом».

Для житла в дикій природі ондатра будує хатки або копає нори. Вхід в житло завжди розташовується нижче рівня води, щоб захиститися від ворогів. Усередині хатки завжди тепло, навіть в найсильніші морози температура не опускається нижче 0 градусів. Крім того, ондатри будують собі комори, куди збирають запаси корму на довгу зиму. Ондатри рідко залишають місця звичного проживання. Найчастіше це відбувається при нестачі корму.

Хатка ондатри.Хатка ондатри. Рекреаційна зона Chalco Hills, Небраска, США. Зоологи помітили цікавий факт, приблизно один раз на десять років чисельність популяції цього звіра різко скорочується, причому це ніяк не залежить від діяльності людини. Але через деякий час поголів'я знову відновлюється. Причому відбувається таке тільки в дикій природі, на звірофермах подібного не спостерігається.

Ондатру можна назвати санітаром водойм, вона очищає їх від зайвих заростей рогозу та очерету, і при цьому не становить загрози для риби. Але в деяких країнах, наприклад, в Нідерландах і Бельгії, ондатру вважають справжнім шкідником, який руйнує береги каналів і дамби, а також псує мережі рибалок.

Ондатрові шапки в Радянському Союзі користувалися великою популярністю. Такий головний убір був ознакою достатку, нерідко їх носили чиновники найвищого рангу. З огляду на те, що вартість хутряних шапок була досить висока, їх нерідко крали.

Мисливці добувають ондатру у величезних кількостях. На відміну, наприклад, від бобра, ондатра не полохлива, а навпаки – дуже допитлива. Тому немає ніякої необхідності ретельно маскувати капкани, звір його не боїться, а намагається ретельно «досліджувати» дивний предмет.

Незважаючи на те, що у Європу ондатра була завезена тільки на початку минулого століття, хутро тварини було відоме тут починаючи з сімнадцятого століття. У деяких штатах США полювання на ондатру було настільки інтенсивним, що це викликало різке скорочення чисельності. Наприклад, у 1791 році полювання на ондатру було заборонено в Массачусетсі.

 


Переглядів: 73 | | Теги: звірі


Всього коментарів: 0
avatar