Цікаві факти про пеліканів

Пелікан австралійський (Pelecanus conspicillatus).Пелікан австралійський (Pelecanus conspicillatus).Пелікани (лат. Pelecanus) – рід великих водоплавних птахів, які складають все сімейство пеліканових (Pelecanidae), тобто – цей рід є єдиним представником цього сімейства. Ці птахи характеризуються довгим дзьобом і великою м’ясистою кишенею під ним, що використовується для лову риби.

Загалом вони мають бліде оперення, за винятком бурого пелікана та перуанського пелекана. Дзьоби, кишені та оголена шкіра голови всіх видів набувають яскравого забарвлення до періоду розмноження.

Вісім існуючих видів пеліканів мають роздроблений розподіл по всьому світу, охоплюючи зони між тропіками та помірними поясами, хоча вони відсутні у внутрішніх районах Південної Америки. Пелікани найтісніше пов’язані з китоголовом і молотоголовом, що входять з ними до ряду пеліканоподібних.

Виявлено скам'янілості пеліканів, що існували у Франції щонайменше 30 мільйонів років тому. Вважається, що вони еволюціонували у Старому світі та поширилися в Америці та інших регіонах нашої планети.

Рогодзьобий або американський білий пелікан (Pelecanus erythrorynchos)Рогодзьобий або американський білий пелікан (Pelecanus erythrorynchos), гавань Фултон, штат Техас, США.Пелікани часто відвідують внутрішні та прибережні води, де харчуються переважно рибою, яку ловлять на поверхні води. Вони літають зграями, полюють разом і розмножуються колоніями. Чотири види гніздяться на землі, тоді як інші чотири гніздяться переважно на деревах.

Рибалки часто вбивають пеліканів, коли «змагаються» з ними за рибу. Чисельність їх популяції зменшується через знищення середовищ існування, а також через забруднення навколишнього середовища.

Пелікани мають велике культурне значення в міфології, а також у релігіях різних країн і народів та у геральдиці.

Цікаві факти про пеліканів

Незважаючи на те, що в світі існує всього 8 видів пеліканів, вони водяться на всіх континентах, крім Антарктиди, а два з них зустрічаються навіть в Україні (кучерявий та рожевий). Всі вони схожі тим, що володіють великим шкіряним мішком у нижній частині великого дзьоба, і харчуються в основному рибою, внаслідок чого і селяться завжди недалеко від води.

Пелікан африканський (Pelecanus rufescens).Пелікан африканський (Pelecanus rufescens), Танзанія. Чисельність пеліканів різко скоротилася на початку другої половини минулого століття. Зоологи пов'язують це з тим, що у 50 – 60-х роках в США активно використовувалися сільськогосподарські інсектициди, що представляють собою небезпечні отрути, і частина з них потрапляла у воду, заражаючи рибу. Цією рибою потім харчувалися пелікани, отрута накопичувалася в їх організмах і в кінцевому рахунку приводила до смерті. Після того, як подібні отрутохімікати у США заборонили, чисельність популяції цих птахів почала поступово відновлюватися. Втім, кілька їх видів все одно внесені до Червоної книги.

Гуано, або залишки посліду морських птахів, являє собою велику цінність, оскільки воно багате фосфором і азотом, що робить його відмінним добривом. На узбережжі Чилі шар гуано місцями досягає декількох метрів у товщину, і багато в чому це заслуга саме пеліканів, які разом з іншими морськими птахами гніздяться на невеликих скелястих острівцях недалеко від берега материка.

Рожеві пелікани (Pelecanus onocrotalus).Рожеві пелікани (Pelecanus onocrotalus). Український Дунайський біосферний заповідник. Бурі пелікани полюють дуже незвично. Вони літають над водою, виглядаючи рибу, плаваючу біля поверхні, після чого пікірують вниз. При цьому вони не ловлять здобич дзьобом – навпаки, вони так задирають голову назад, що вона практично лягає їм на спину. Об воду пелікан вдаряється грудьми, і його самого від пошкоджень оберігає особливий «пневматичний» шар на грудині. Цей удар приголомшує рибу, яку птах і підбирає.

Горловий мішок пелікана дуже еластичний, і він може розтягуватися в значних межах. У дорослої особини в нього запросто може поміститися майже відро риби, що в поєднанні з жадібністю призводить до того, що птахи іноді не можуть злетіти через те, що набирають занадто багато здобичі. При цьому одній птиці на день вистачить приблизно 1 кілограма їжі.

Пелікани є не найбільшими птахами на Землі, хоча маленькими їх теж не назвеш, вони виростають до 150 – 180 сантиметрів у довжину, а розмах крил у них може перевищувати 2 метри. Однак з усіх літаючих птахів вони є найважчими, обходячи за цим параметром навіть лебедів і кондорів. Доросла особина може важити близько 15 кілограмів.

Бурий пелікан (Pelecanus occidentalis).Дорослий бурий пелікан (Pelecanus occidentalis) з пташеням у гнізді на острові Сміт, затока Чесапік, штат Меріленд, США. Незважаючи на нерозривно пов'язаний з морем спосіб життя, у пеліканів, на відміну від інших птахів, пір'я легко промокає. Через це вони стають важчими, і птах втрачає здатність до польоту. Втім, вони давно навчилися справлятися з цією неприємністю, віджимаючи воду з пір'я дзьобом приблизно так само, як людина зробила б це руками.

Основу раціону будь-яких пеліканів складають риба, ракоподібні та інша дрібна морська живність. Однак існують численні свідчення того, як вони поїдали інших птахів (зокрема – пташенят бакланів, з якими вони перетинаються ареалами проживання) і гризунів на березі, якщо їм вдавалося їх зловити. Рибу, ймовірно, їм ловити просто легше.

У природі пелікани живуть колоніями, які можуть складатися з десятків тисяч особин. Цікаво те, що вони можуть облаштовувати свої колонії упереміш з морськими птахами інших видів, ведучими такий же спосіб життя. Співіснують вони мирно, не рахуючи того, що пелікани іноді поїдають пташенят своїх сусідів.

Серед пеліканів зустрічаються як перелітні птахи, так і ведучі осілий спосіб життя. Мігрують ті з них, що живуть у помірному поясі, а ось їх родичі з тропіків ніколи нікуди не відлітають, тому що їжі їм вистачає цілий рік.

 


Переглядів: 67 | | Теги: птахи


Всього коментарів: 0
avatar