Цікаві факти про північних оленів

Стадо північних оленів.Стадо північних оленів.Саме завдяки північному оленю стародавні люди змогли освоїти регіони з суворим холодним кліматом. Тварина давала людині м'ясо, шкури і була відмінним транспортним засобом. Навіть у XXI столітті життя двох десятків народів Північної Америки і Євразії багато в чому залежить від оленів. Згідно з дослідженнями вчених, олень був одомашнений жителями Скандинавії і Сибіру на початку нашої ери.

У північного оленя очі змінюють свій колір в залежності від пори року. Під час довгої полярної ночі вони сині, а влітку набувають золотистий відтінок. Це пов'язано з особливою будовою сітківки. Північні олені добре бачать в темряві.

Основа харчування північного оленя – мохи та лишайники. Голод настає в тому випадку, якщо висота снігового покриву перевищує 70 сантиметрів, в цих умовах олень витрачає енергії на видобуток їжі більше, ніж отримує від неї калорій. Крім того, олені охоче поїдають ягоди і дрібних гризунів.

Справжніми ласощами для тварини є гриби. Самі оленярі гриби не їдять, вважаючи їх «оленячою їжею». У пошуках корму оленячі стада можуть проходити до 20 – 30 кілометрів на день.

Від сильних морозів оленів захищає щільне хутро і товстий шар підшкірного жиру товщиною до 6 – 8 сантиметрів. Шерстю покритий навіть ніс північного оленя. Маса дорослого самця може перевищувати 200 кілограмів. Завдяки такому потужному захисту, олені здатні долати вплав північні річки.

У даний час найбільше поголів'я диких північних оленів нараховується в Канаді – близько 1 300 000 особин, на другому місці Росія – 950 000, на третьому США – понад 600 000. А ось домашніх оленів найбільше в Росії, їх там більше півтора мільйона.

У північних оленів роги ростуть не тільки у самців, а й у самок. Ще не окостенілі роги (панти) є відмінною сировиною для виготовлення безлічі лікарських препаратів. Про їх цілющі властивості містяться відомості ще в працях медиків Стародавнього Китаю. У Росії перші відомості про їх унікальні лікувальні властивості з'явилися у XVIII столітті.

У роки Великої Вітчизняної війни до складу Червоної армії входили оленячо-лижні батальйони. Вперше вони з'явилися у листопаді 1941 року на Карельському фронті. Формувалися вони, в основному, з оленярів Півночі, які призивалися в армію разом з оленями. У 2010 році в місті Нарьян-Мар був встановлений пам'ятник «Подвигу учасників оленячо-транспортних батальйонів».

Вага новонародженого оленяти не перевищує шести кілограмів. Проходить лише кілька хвилин після народження, і він вже здатний самостійно стояти на ногах, а через кілька днів може навіть долати відстань в кілька кілометрів. Поруч з матір'ю молодий олень проводить перші два роки свого життя.

Північний олень на поштовій марці.Північний олень на поштовій марці субантарктичного острова Південна Георгія (1963). На Британських островах північні олені не водилися до середини ХХ століття. Але незабаром після Другої світової війни оленяр зі Швеції Мікель Утсі, який побував в Шотландії, помітив, що тутешній клімат дуже схожий на лапландський, і вирішив довести, що північні олені відмінно зможуть тут жити і розмножуватися. У 1952 році сюди надійшла «пробна партія» тварин. Експеримент виявився настільки вдалим, що шотландське Міністерство лісового господарства виділило велике пасовище для них. В наші дні тут мирно пасуться близько 150 оленів.

Молоко самки північного оленя дуже жирне (22%). Це приблизно у п'ять разів жирніше, ніж коров'яче. Воно добре зміцнює імунну систему, але пити його потрібно розбавивши водою. Самі оленярі впевнені, що молоко північного оленя є відмінним засобом проти старіння організму.

Однією з найбільш екстремальних страв нашої планети є копальхен. Здорового і сильного оленя тримають голодним кілька днів, щоб його шлунок повністю очистився. Після цього тварини душать, щоб не пошкодити шкіру. Тушу занурюють у болото, присипавши зверху землею. Тепер залишається тільки чекати не менше півроку. Північні народи їдять копальхен з великим задоволенням, а ось для непідготовленої людини така трапеза може мати найсумніші наслідки.

У північного оленя дуже рухливі суглоби ніг, вони настільки вільно згинаються, що тварина може без особливих проблем почухати копитом задньої ноги за вухом. Навколо копит оленя росте жорстке волосся, тому він може пересуватися навіть по глибокому снігу не провалюючись.

Термін життя дикого оленя в природі рідко перевищує 10 – 15 років, а ось у неволі, при гарному догляді, тварина може прожити і вдвічі більше. Величезна кількість оленів стає жертвами хижаків. Поласувати олениною не проти вовки, росомахи, білі і бурі ведмеді.

У реєстрі професій Росії є досить незвичайна спеціальність – чумробітниця. Так називають жінку, що працює в чумі. За радянських часів безробітні вважалися дармоїдами, тому, щоб виправити становище, дружинам оленярів присвоювали таку посаду.

 

Переглядів: 46 | | Теги: звірі, птахи
Всього коментарів: 0
avatar