Цікаві факти про тушканчиків

Тушкан великий або земляний заєць (Allactaga major).Тушкан великий або земляний заєць (Allactaga major).Тушканчики або Тушканчикові, або Стрибакові (лат. Dipodidae) – сімейство дрібних ссавців, що входить до таксономічного ряду Мишоподібні (Muriformes) загону Гризуни (Rodentia). Включає близько 15 родів, поширених переважно в степових, пустельних і лісових районах. В Україні зустрічається два види – кандибка пустельний і тушкан великий.

Тушканчик – це невеликий кумедний звір, що своїм зовнішнім виглядом нагадує мишу, якій навіщось збільшили вуха, а задні ноги зробили як у кенгуру. Мешкають тушканчики в степах і пустелях Середньої Азії, у Казахстані, на півдні Сибіру, на північному сході Китаю, в Монголії, а також в Північній Африці та Східній Європі.

В Австралії водиться особливий звір – сумчастий тушканчик, що відноситься до зникаючих видів. У Північній Америці живуть заподи (або напівтушканчики).

Цікаві факти про тушканчиків

Малий тушканчик (Allactaga elater).Малий тушканчик (Allactaga elater), Пльзенський зоопарк (Zoological and Botanical Garden Plzen), Чехія.• Довжина тіла звірка становить від 3,5 до 30 сантиметрів. Вага середнього тушканчика дорівнює 250 грамам. Середня тривалість життя на волі становить близько 3 років.

• Слово «тушканчик» походить від тюркського слова «тишкан» – миша. Всього в світі налічується близько 50 видів цих звірків.

• Китиця на кінці хвоста виконує функцію керма при бігу звірка і сигналу небезпеки, що наближається. Довжина сильних задніх кінцівок практично в 4 рази більше передніх, тому гризун пересувається в основному стрибками. При цьому деякі з тушканчиків здатні стрибати до 3 метрів у довжину!

• Тушканчики відносяться до нічних і сутінковим тварин, які віддають перевагу в денний час відпочиноку в прохолодних і вологих норах, а вночі вони виходять на полювання.

• Харчуються тушканчики рослинною їжею – корінням і цибулинами рослин, люблять насіння соняшнику і злакових, листя кульбаб. Однак ці звірята всеїдні, і в їх раціоні часто присутні личинки і дрібні комахи: коники, цвіркуни, черв'ячки та інша здобич.

• Ці тварини не п'ють води, задовольняючись одержуваною вологою з корму. Їх добовий раціон становить в середньому 60 – 65 грамів насіння, рослин, личинок і дрібних комах. У пошуках їжі тушканчик може за ніч пройти більше 10 кілометрів.

Взимку тушканчики в основному впадають в сплячку, їх підземні комори в зимувальних норах облаштовані на глибині до 2,5 метрів. У період сплячки, та й просто в голодні часи, тушканчиків рятує жир, що накопичується у власних хвостах.

• Ці звірята прекрасно орієнтуються в темряві за рахунок великих очей і вух. Закруглені кінчики вух вловлюють різні звуки і грають важливу роль в процесі терморегуляції.

Запода гудзонський (Zapus hudsonius).Запода гудзонський (Zapus hudsonius).• «Міні-кенгуру» дуже обережні. За годину до світанку вони повертаються в свої нори, в яких завжди передбачений «чорний хід» на випадок небезпеки. Тушканчики по праву вважаються першокласними будівельниками, оскільки в оселях продумують все до дрібниць і використовують при цьому абсолютно різні матеріали (від трави до пір'я).

• Статева зрілість настає у них в шестимісячному віці. Розмножуються гризуни у весняний і літній періоди часу. У посліді народжується до 8 дитинчат, і поки вони не досягнуть тримісячного віку, знаходяться під опікою матері.

• Тушкан великий (або земляний заєць) – найбільший тушканчик в світі. Виростає до 30 сантиметрів у довжину при вазі до 300 грамів. Водиться цей вид переважно в Росії – від Східної Європи аж до Далекого Сходу. Зустрічається і на території України.

• На території Пакистану мешкає найменший у світі белуджистанський тушканчик. Доросла особина цього виду в середньому виростає до 3,5 сантиметрів у довжину. Хвіст у цього звірка в 1,5 – 2 рази довше тіла. Саме цей вид відрізняється найбільшою стрибучістю.

 


Переглядів: 55 | Теги: звірі

Всього коментарів: 0
avatar