Горностай - цікаві факти

Горностай в альпійському поясі Гімалаїв.Горностай в альпійському поясі Гімалаїв у Північній Індії.Горностай (лат. Mustela erminea) – ссавець з цінним хутром з сімейства куницевих, ряду хижаків. В Україні підвидів мало, він зустрічається майже по всій території країни, крім Криму та приморських районів Донецької і Запорізької областей.

За даними Міжнародного союзу охорони природи та природних ресурсів, горностай є одним із найменш зникаючих видів ссавців, його загальна популяція стабільна.

Цікаві факти про горностаїв

У тих горностаїв, що живуть на півночі, колір хутра на зиму змінюється, стаючи білим для кращого маскування. Однак кінчик хвоста у цих дрібних хижаків залишається чорним цілий рік, і на тлі снігових пейзажів це може видати їх присутність потенційній здобичі. Тому під час полювання ці звірята ретельно ховають його, бо чорне на білому добре помітно.

Відрізнити самця горностая від самки дуже легко – вони приблизно у 2 рази більші. Але навіть найбільші особини мають довжину тіла не більше 35 – 38 сантиметрів, причому третина від цього числа припадає на їх пухнастий хвіст. Важать дорослі особини до чверті кілограма, не більше, а самки, особливо худенькі, і зовсім іноді мають вагу менше 100 грамів. Незважаючи на настільки скромні розміри, ці тварини відрізняються неймовірною силою, вони здатні тягнути вагу, що перевищує їх власну масу у 8 – 10 разів!

Зимове забарвлення горностая.Зимове забарвлення горностая, видно чорний кінчик хвоста. Прикормлений туристами звірок поїдає чорний хліб. Знято в Заілійському Алатау, Казахстан.Спочатку ці хижаки мешкали тільки в Північній Америці і Євразії, але їх навмисно завезли в Нову Зеландію, щоб вони допомогли впоратися зі здичавілими кроликами, що надмірно розплодилися. Як показала практика, це була величезна помилка – в «тепличних» новозеландських умовах горностаї настільки розплодилися, що самі перетворилися на шкідників, і вони вже давно завдають помітної шкоди місцевій екосистемі.

Горностаї неймовірно швидкі і дуже рухливі, навіть метушливі, тому їм потрібно багато їсти – така висока активність вимагає багато енергії. А їдять вони все, до чого доберуться, від гризунів до птахів, плазунів і земноводних. Ці хижаки нерідко нападають на здобич, що в кілька разів перевершує їх розмірами, і відрізняються абсолютною безстрашністю, як і мангусти. Загнаний в кут горностай, не вагаючись, нападе навіть на людину або великого хижака, і битися буде до останнього.

Ці тварини чудово лазять по деревах, не гірше кішок, але полюють на гілках дуже рідко. Зазвичай вони забираються на дерева з однієї з двох причин – або ховаються від переслідування, або збираються поживитися пташиними яйцями або пташенятами.

Живуть вони в норах, але самостійно їх горностаї копати не вміють. Замість цього вони займають нори різних гризунів, на яких полюють. А самки перед народженням потомства навіть облагороджують своє нове житло, вистилаючи підлогу в ньому шерстю і шкірками дрібних звірків, які пішли їй на обід.

Горностай, що оглядає околиці.Горностай, що оглядає околиці, США.Більшу частину раціону горностаїв складають гризуни. Але, на відміну від споріднених їм ласок і куниць, вони рідко ловлять мишей і іншу дрібноту, вважаючи за краще здобич побільше. Ці хижаки часто забираються прямо всередину нори потенційної здобичі, де з нею і розправляються. А норки мишей-полівок занадто малі для того, щоб дорослий горностай міг в них протиснутися.

Як показали спостереження, від чисельності гризунів залежить і чисельність популяції горностаїв – у роки, коли здобичі багато, ці хижаки активно розмножуються, а в голодні часи вони різко вимирають.

Дитинчата цих тварин народжуються сліпими, глухими і беззубими, і важать всього 3 – 4 грами. Але всього за 3 місяці вони досягають «дорослих» розмірів, і незабаром починають самостійно ходити на полювання. Живуть вони в середньому рік-два, хоча в неволі можуть прожити і до 7 років.

Самці горностая набувають здатність до розмноження у віці близько року, а самки – вже в 2 – 3 місяці. Ці тварини взагалі унікальні тим, що самець може вступити в зв'язок з самкою віком в місяць-півтора, яка ще навіть не здатна до дітонародження. Запліднення буде успішним, але сама вагітність буде «відкладеною», і плід почне розвиватися в утробі лише через якийсь час, коли самка досягне статевої зрілості. З усіх ссавців нашої планети лише горностаї мають подібні здібності, і це допомагає виду розмножуватися і виживати.

Якщо їжі мало, горностаї можуть навіть змінити місце проживання, пройшовши сотні кілометрів у пошуках «нового дому», де здобичі більше. Але коли їжі достатньо, горностаї в силу своєї кровожерливості вбивають більше здобичі, ніж можуть з'їсти. Вона, втім, не пропадає – ці хижаки роблять з неї запаси, і в холодних норах м'ясо не псується досить довго.

 

Переглядів: 49 | | Теги: звірі
Всього коментарів: 0
avatar