Кенгуру - цікаві факти

Самка східного сірого кенгуру.Самка східного сірого кенгуру (Macropus giganteus), острів Марія, Тасманія, Австралія.Кенгуру (лат. Macropus) – рід великих сумчастих тварин з сімейства кенгурових (Macropodidae). Найвідоміша австралійська тварина У загальному вжитку назва використовується для опису найбільших видів цього сімейства: червононогих падемелонів, антилопових кенгуру, а також східних сірих (або велетеньських) та західних сірих кенгуру.

Сімейство також включає дрібніші види, такі як валлабі та деревні кенгуру (що мешкають на деревах), загалом близько 63 видів цих сумчастих.

Великі кенгуру ендемічні, оскільки вони мешкають лише в Австралії, тоді як менші кенгурові (наприклад, кенгуру прудкий) живуть в Австралії та Новій Гвінеї. За оцінками австралійського уряду, у 2011 році в комерційних районах збору врожаю Австралії налічувалось близько 34,3 мільйона кенгуру проти 25,1 мільйона роком раніше.

Кенгуру – символ Австралії, його фігура зустрічається на державному гербі, на деяких банкнотах і використовується багатьма австралійськими організаціями. Крім того, це символ Королівських ВПС Австралії. Кенгуру важливий як для австралійської культури, так і для національного іміджу австралійців.

Західні сірі кенгуру.Західні сірі кенгуру (Macropus fuliginosus), національний парк Іннес, Півд. Австралія.На диких кенгуру полюють заради м’яса і торгівлі шкірою, а також для захисту місць випасу худоби. Хоча це й суперечливо, але м’ясо кенгуру вважається корисним для здоров’я в харчуванні людини порівняно з традиційними видами м’яса через низький рівень жиру.

Цікаві факти про кенгуру

Першими європейцями, які побачили кенгуру, були англійці, що прибули до Австралії у ході експедиції знаменитого мореплавця Джеймса Кука. Вони навіть спочатку вирішили, що перед ними дивовижний двоголовий звір – на цю думку їх наштовхнула голова дитинчати, що визирала з материнської сумки. А коли англійці запитували у місцевих жителів, що це за тварина така, ті відповідали «кенгуру», що на їхній мові означало «не розумію». І дійсно, англійська мова їм зі зрозумілих причин була незнайома. Але дослідники вирішили, що це слово позначає дивного звіра.

Болотні або двоколірні валабі.Болотні або двоколірні валабі (Wallabia bicolor). Південна Австралія. Далеко не всі кенгуру відрізняються великими розмірами, в світі водиться більше 60 їх видів. Найменші з них важать близько півкіло, а найбільші досягають маси у 80 – 90 кілограмів і зросту під два метри. При цьому всі ці тварини переміщаються виключно стрибками, оскільки до ходьби їх лапи не пристосовані. Причому дорослі кенгуру великих видів пересуваються неймовірно швидко, покриваючи за один стрибок відстань до 10 – 12 метрів і злітаючи при цьому в повітря на висоту у 2 – 3 метри.

Співвідношення розмірів новонародженого і розмірів дорослої особини в кенгуру найбільш вражаюче в світі – у цих тварин, розмірами і зростом порівнянними з людиною, народжується потомство розміром у 2,5 – 3 сантиметри. Таким чином, новонароджені кенгуру по масі поступаються дорослим в тисячі разів! Тому відразу після народження вони забираються в материнську сумку, де і проводять ще до 7 – 8 місяців.

Харчуються кенгуру рослинною їжею, викопуючи коріння рослин за допомогою передніх лап, які своєю формою вельми нагадують людські руки. У разі небезпеки вони зазвичай вважають за краще втекти, але, якщо загнати цього звіра в кут, він буде захищатися до останнього. Спираючись на хвіст, кенгуру роблять ставку на один-єдиний потужний удар задніми лапами, який вони можуть завдати по атакуючому ворогу. Сила цього удару така, що він запросто може вбити будь-якого австралійського хижака або навіть людину.

Квока або короткохвостий кенгуру.Квока або короткохвостий кенгуру (Setonix brachyurus), острів Роттнест, Австралія. За приблизними підрахунками, кенгуру в Австралії приблизно вдвічі більше, ніж людей – зараз близько 50 мільйонів особин. У деяких районах вони навіть завдають відчутної шкоди, витоптуючи або пожираючи сільськогосподарські угіддя. У минулому австралійська влада навіть намагалася залучати армію для того, щоб скоротити чисельність популяції цих тварин, але марно – вони розмножуються занадто швидко. Щоб не пускати кенгуру в ті райони, де вони небажані, в Австралії будують високі паркани довжиною в сотні і тисячі кілометрів.

Кенгуру можна побачити не тільки на гербі Австралії, але і на емблемах безлічі австралійських організацій. Ця тварина стала символом австралійського материка не тільки тому, що вона водиться тільки на цьому континенті, але ще й тому, що вона завжди рухається тільки вперед. Відступати кенгуру не здатні фізично, їх ноги не пристосовані до стрибків назад.

Самки кенгуру можуть дивним чином контролювати розвиток ембріонів, яких вони виношують. По-перше, вони можуть на час уповільнити їх розвиток – якщо у самки вже є дитинча, що вимагає турботи, але знову завагітнівши, вона може відкласти розвиток нового ембріона до тих пір, поки вона не зможе приділяти йому більше уваги. А по-друге, самки кенгуру можуть визначати стать дитинчати, яка з'явиться на світ. Як вони це роблять – неясно, але вчені помітили, що молоді самки зазвичай народжують інших самок, а старіші – самців.

Деревний кенгуру.Деревний кенгуру (Dendrolagus), Папуа-Нова Гвінея. Денну спеку кенгуру зазвичай перечікують в тіні, і за їжею виходять в основному в сутінках. При цьому майже всю необхідну їм воду вони отримують з соковитої рослинності, і можуть не пити по кілька місяців без шкоди для свого здоров'я.

Деякі кенгуру дуже товариські і цікаві, в той час як інші вкрай недовірливі, а тому погано піддаються прирученню. Наприклад, велетенські сірі кенгуру, найбільші з усіх, часто не бояться людей, і досить легко приручаються. А валлару, їх гірські родичі, що мешкають у важкодоступних регіонах Австралії, людей до себе взагалі не підпускають.

Свій перший «подвиг» дитинчатам кенгуру доводиться здійснювати відразу після народження – їм потрібно забратися в материнську сумку, чіпляючись за шерсть. Якщо вони впадуть, мати не зможе їм допомогти – спробувавши підняти крихітне створіння, вона його просто розчавить. Потрапивши до сумки, дитинча відразу на довгі тижні присмоктується до материнських сосків, але, оскільки самостійно малюк смоктати ще не вміє, самка сама періодично впорскує молоко йому у рот.

 


Переглядів: 71 | | Теги: звірі


Всього коментарів: 0
avatar