Найбільший і найменший папуги в світі

Гіацинтовий ара.Гіацинтовий ара - найбільший серед всіх папуг світу.Папуги – досить стародавні мешканці нашої планети. За час еволюційного розвитку з'явилося більше 300 видів представників сімейства папугових. І серед цих дивовижних яскравих птахів є справжні гіганти і зовсім малюки. Ось саме про них і піде розповідь у нашій сьогоднішній статті.

Найбільший папуга в світі

Рекордсменом серед тропічних птахів сімейства папугових є гіацинтовий ара (лат. Anodorhynchus hyacinthinus). Це єдиний у своєму роді вид птахів з забарвленням пір'я в діапазоні від бірюзового до темно-синього.

Довжина тіла самців гіацинтових ара досягає 57 сантиметрів, а разом з довгим хвостом – до 1 метра. Розмах крил теж вражає: при середній довжині у 37 сантиметрів відстань між розправленими крилами в польоті перевищує 80 см.

У польоті стають видні махові пір'я птиці, розташовані по зовнішньому контуру крила. Вони антрацитово-чорного кольору і красиво відтіняють насичене основне забарвлення.

Маса тіла цього пернатого гіганта досягає 1,5 кілограма. Самки ненабагато дрібніші за самців, але «пофарбовані» трохи скромніше. Відмінною особливістю цього виду є ошатний яскраво-жовтий контур неопереної шкіри навколо очей і по контуру дзьоба.

Гіацинтові ара – прекрасні літуни. Вони здатні долати без перепочинку відстані до 10 – 12 кілометрів. Щоб захиститися від хижаків, свої гнізда вони будують на великій висоті від землі (12 – 15 метрів) і живуть невеликими групами по 6 – 12 особин. Ці птахи створюють сім'ю одного разу і на все життя, до виведення потомства вони готові тільки у 27 – 30 років свого життя.

Зараз нечисленні колонії гіацинтових ара ще збереглися в дикій природі. Вони мешкають у важкодоступних лісах Амазонії у Південній Америці.

Найменший папуга в світі

Дятловий папужка або папужка-пігмей.Дятловий папужка або папужка-пігмей.Самий мініатюрний вид папуг – дятлові папужки або як їх ще називають – папужки-пігмеї (лат. Micropsitta). Довжина тіла цих крихітних створінь найчастіше не перевищує 7 – 8 сантиметрів, найбільші особини цього виду досягають 12 см. Маса тіла цих малюків зазвичай становить 10 – 15 грамів.

Ці птахи є різновидом добре відомих хвилястих папужок, хоча зовні вони мало на них схожі. Зате, як і родичі по пташиній родині, доброзичливі по відношенню до людей і досить добре приручаються.

Свою назву дятлові папуги отримали через те, що багато часу проводять переміщаючись по стовбурах дерев, як це роблять дятли. У цього виду птахів дуже чіпкі кігтики, масивна голова і міцний вигнутий дзьоб.

Забарвлення пір'я не надто контрастує з рослинністю, тому розгледіти цих малюків дуже складно. «Наряд» дятлового папуги в основному темно-зелений з хаотично розташованими плямами жовтого, коричневого, синього і чорного кольорів.

Двох птахів з однаковим забарвленням немає. Вони дуже добре маскуються, залишаючись непоміченими хижаками. Живуть ці малюки галасливими веселими зграйками в лісах Нової Зеландії.

 


Переглядів: 66 | Теги: птахи

Всього коментарів: 0
avatar