Найцікавіші факти про лемурів

Котячий лемур.Котячий лемур (Lemur catta) у приватному заповіднику Беренті на Мадагаскарі.Лемури (лат. Lemuroidea) або Лемуроподібні (лат. Lemuriformes) – це примати з групи напівмавп, які водяться лише на острові Мадагаскар і Коморських островах.

Назва «лемур» походить від латинського слова «lemures», що означає «нічний дух» або «привид». Так вони названі, ймовірно, через темні кола навколо їх великих світловідбивних очей і виття, яке видають деякі види (наприклад, індрієві).

На додаток до представників чотирьох сімейств Лемуроподобних, традиційно визначають як лемура і руконіжку мадагаскарську (Daubentonia madagascariensis).

Типовим представником лемурів є так званий котячий лемур, ката або кільцехвостий лемур (Lemur catta).

Термін «напівмавпи», в число котрих входять лемури, стосується найбільш примітивних представників приматів, які є еволюційними попередниками мавп і людей, і підкреслює наявність у них рис, що відрізняють їх від більш високорозвинених членів ряду Приматів (Primates).

Цікаві факти про лемурів

Гігантські вимерлі лемури могли важити до 200 кілограмів! Найбільші з сучасних їх родичів мають масу не більше 10 кілограмів, а найдрібніші, карликові, і зовсім важать по 30 – 50 грамів. Таким чином, різниця в розмірах найменших і найбільших лемурів досягає 300 разів і більше.

Лемур варі.Лемур варі (Varecia variegata) в зоопарку Дуйсбурга, Німеччина. У природі лемури водяться тільки на Мадагаскарі, а також на Коморських островах, і вціліли вони там лише тому, що вищі примати не зуміли дістатися з материка до острова. На материку мавпи їх повністю витіснили, оскільки і ті, і інші займають одні й ті ж екологічні ніші, але вищі примати краще пристосовані до конкурентної боротьби. Цим же пояснюється і різноманіття лемуроподобних на Мадагаскарі – тут вони зайняли всі ці екологічні ніші.

Найближчими родичами лемурів, з точки зору зоології, є забавні звірята лорі, які водяться в Африці та Азії. Колись у них був спільний предок, але їх гілки розвитку розділилися, за різними оцінками – від 50 до 80 мільйонів років тому. Зараз існує близько сотні видів лемуроподобних.

Рудий лемур варі.Рудий лемур варі (Varecia rubra), Анадасібе, Мадагаскар. Товстохвості лемури – єдині в світі примати (в даному випадку – напівмавпи), які іноді впадають у сплячку. Поживні запаси вони накопичують в тілі і у хвості, і сплять зазвичай з квітня по жовтень, перечікуючи сухий сезон. У стані сплячки температура їх тіла може змінюватися в межах десятків градусів, підлаштовуючись під навколишнє середовище, щоб мінімізувати витрати енергії. Іноді вона може опускатися до 10 °C. А до кінця сплячки вони втрачають до 40 – 50% своєї маси.

Розмножуються лемури повільно. Незважаючи на те, що на Мадагаскарі немає дійсно великих хижаків, дитинчата цих тварин завжди з'являються на світ дуже слабкими, і близько половини з них гине ще в ранньому дитинстві з природних причин.

Багато видів лемурів не виживають у неволі, що ставить їх під загрозу зникнення. У дикій природі чисельність їх популяції скорочується через вирубку мадагаскарських лісів, а в зоопарках ці тварини існувати не можуть. Крім того, місцеві жителі на них іноді полюють заради м'яса і шкіри.

Однією з незвичайних і вкрай цікавих властивостей лемурів є вміння цих тварин сповільнювати свій метаболізм, що, в свою чергу, знижує споживання енергії їх організмом. Вони можуть вдаватися до цього способу в умовах вимушеної дієти, коли їжі недостатньо для нормального існування.

Золотистий бамбуковий лемур.Золотистий бамбуковий лемур (Hapalemur aureus) у Національному парку Раномафана, Мадагаскар. Широкій публіці відомі в основному котячі лемури, ті самі – з довгими смугастими хвостами, що зазвичай стоять стирчком. Дивне співвідношення маси хвоста і тіла у цих тварин – при загальній масі у 3 – 3,5 кілограма на хвіст може припадати до 1,2 – 1,5 кілограма, тобто – близько 40% від загальної маси тіла. Хвіст служить їм для подачі сигналів родичам, для балансування і для поширення запахів.

Самці котячих лемурів проводять так звані «смердючі бої», з'ясовуючи, хто з них головний. Вони змащують хвіст секретом з пахв, що має різкий запах, після чого починають випинати цей самий хвіст в сторону опонента. Той лемур, у якого першим здадуть нерви або не витримає нюх, програє.

У багатьох видів лемурів ареал проживання дуже невеликий, і він продовжує скорочуватися. Серед них немає жодного, який водився б взагалі по всьому Мадагаскару! У більшості лемурів весь їх ареал обмежений кількома десятками квадратних кілометрів, що можна порівняти з площею якогось району в сучасному мегаполісі.

 

Переглядів: 35 | | Теги: звірі
Всього коментарів: 0
avatar