Найцікавіші факти про слонів

Африканський саванний слон.Африканський саванний слон в лимані озера Сент-Люсія, Південна Африка.Слони – найбільші наземні ссавці з сімейства слонові (Elephantidae) з зоологічного ряду хоботних (Proboscidea). Відомі лише три живих представника: африканський саванний слон (Loxodonta africana), азійський або індійський слон (Elephas maximus) та африканський лісовий слон (Loxodonta cyclotis).

До настання останнього льодовикового періоду жили й інші види, такі як мамонт, мастодонт, платибелодон, амебелодон тощо.

У всіх живих видів слонів поганий зір, але хороший слух і нюх. Вони живуть у групах, що складаються з самок і дитинчат, якими керує стара і досвідчена самиця. Молоді самці залишають стадо, коли досягають статевої зрілості (приблизно у 12 років). Самці утворюють окремі групи. Дорослий самець може тимчасово приєднатися до стада з самками, в якому є хоча б одна самка, готова до зачаття.

Рід африканських слонів об’єднує два (на думку деяких і три) види, тоді як рід азійських слонів характеризується лише одним сучасним представником, але з чотирма характерними підвидами. Африканські та азійські слони походять від спільного предка, що жив приблизно 5,2 – 6,7 мільйона років тому.

Цікаві факти про слонів

Африканські лісові слони.Африканські лісові слони у тропічному лісі в басейні річки Конго. В Африці стада слонів іноді можуть чинити негативний вплив на локальну екологію. Одній дорослій тварині для щорічного прожитку потрібна їжа приблизно з 5-ти квадратних кілометрів простору! Щоб дістатися до соковитого листя, слони нерідко валять дерева, а при міграціях вони витоптують траву і чагарники, що призводить до ерозії грунту і опустелювання.

Слони відрізняються дуже високим рівнем інтелекту. Зокрема, вони завжди впізнають себе в дзеркалі, що є ознакою самосвідомості. З інших тварин це властиво тільки дельфінам і деяким людиноподібним мавпам. Також вони можуть використовувати інструменти – наприклад, індійські слони іноді застосовують гілки в якості мухобойок.

Ці тварини добре пристосовуються до навколишніх умов в ході еволюції. Так, величезні вуха, пронизані кровоносними судинами, служать слонам для позбавлення від надлишків тепла, тому у тих з них, що мешкають в особливо жарких регіонах, вуха більші за площею. А через те, що люди століттями полюють на слонів через їх бивні, зараз в популяціях переважають особини з бивнями меншої довжини, тому що вони успішніше виживають, рідше стаючи жертвами браконьєрів. Трапляються і особини без бивнів зовсім.

Величезні розміри накладають на цих тварин свої обмеження – так, це єдині сухопутні ссавці, які зовсім не вміють стрибати. Вони навіть сплять стоячи, як коні! При цьому слони чудово плавають, і є підтверджені натуралістами випадки, коли вони перепливали затоки і протоки шириною у 50 – 70 кілометрів.

Все життя слони харчуються грубою і жорсткою рослинною їжею, тому зуби у них поступово стираються. На заміну їм виростають нові, але протягом всього життя тварини зуби у неї можуть замінитися не більше 6 – 7 разів. Після того, як останній їх комплект сточиться, слон-одинак просто помре з голоду. Виживають тільки ті особини, що живуть у стаді, і тільки за умови, що родичі будуть годувати його наполовину пережованою їжею. Така взаємовиручка в слонячому стаді зустрічається досить часто.

Азійський слон в Індії.Робочий азійський слон в Індії. Навчальний табір слонів Дубаре. Це одні з небагатьох в світі тварин, що володіють таким органом, як хобот. У слонів він досягає довжини у 150 – 160 сантиметрів і важить при цьому до 130 – 140 кілограмів! Вони орудують ним так само спритно, як ми користуємося руками. За допомогою хобота ці гіганти можуть як акуратно взяти частування з долоні, так і завдати смертельного удару.

Як і людям, слонам властиві деякі слабкості. Вони охоче їдять фрукти, що заграли, щоб сп'яніти, причому стан сп'яніння у них виражається так само, як і у людини. Також майже всі вони завзяті ласуни, вони обожнюють цукерки, шоколад та інші солодощі. У великих кількостях солодке слонам шкодить, приводячи до ожиріння та інших проблем зі здоров'ям, тому у всіх зоопарках світу підгодовувати їх заборонено – у них своя дієта. Звичайної рослинної їжі, на зразок листя і трави, дорослий слон за добу з'їдає до 200 – 300 кілограмів.

Інтелект у слонів дуже високий, вони навіть вміють користуватися підручними «інструментами», як деякі мавпи. Ці гіганти, всупереч поширеному міфу, не бояться мишей, але на них іноді нападають сухопутні п'явки, від яких позбутися непросто. В такому випадку слони беруть хоботом палицю і з її допомогою намагаються позбутися від кровососів. Якщо це не вдається, їм допомагають родичі.

Відмінності між африканським та індійським слоном.Фізіологічні відмінності між африканським слоном (зліва) та індійським слоном (праворуч). Найбільші в світі слони мешкають в африканській савані. Вони досягають 6 – 7 метрів у довжину, висоти до 3,5 – 3,8 метрів і важать до 10 – 12 тонн. Але, незважаючи на настільки значні розміри, ці тварини беззахисні перед людиною з великокаліберною мисливською рушницею. У природі їх залишилося, за деякими оцінками, близько 500 – 600 тисяч. Незважаючи на те, що торгівля виробами зі слонової кістки заборонена по всьому світу, у Африці законів, як зазвичай, не дотримуються. У деяких африканських країнах зберігається жахлива практика – за великі гроші там можна пополювати на слона на законних підставах.

Члени одного слонячого стада дуже прив'язані один до одного. Після розлуки вони завжди вітаються один з одним, причому якщо вони не бачилися день-два, то вітання обмежується взаємним поплескуванням вухами. Якщо вони не бачилися довго, вітання один одного може зайняти у них 5 – 10 хвилин, і різниця між коротким і довгим привітанням у слонів приблизно така ж, як між рукостисканням і обіймами у людей. Також вони можуть розпізнавати скелети родичів (тобто – вони розуміють, що ці кістки належать іншому слону) і сумують про померлих, голосно і довго висловлюючи свою печаль.

 


Переглядів: 49 | | Теги: звірі


Всього коментарів: 0
avatar