Найцікавіші факти про снігового барса

Сніговий барс у зоопарку Сан-Дієго, США.Сніговий барс (Panthera uncia) у зоопарку Сан-Дієго, США.Сніговий барс, якого ще називають сніговим леопардом, сніговим котом або ірбісом, це великий хижак з сімейства котячих. Маса дорослої тварини може перевищувати 50 кілограмів. Мешкають снігові барси в Центральній і Південній Азії. Також вони зустрічаються на території сусідньої Росії – на Алтаї, в Бурятії, Туві, Хакасії і Красноярському краї.

Живуть барси у важкодоступних місцях і ведуть потайливий спосіб життя. Тому біологи не можуть назвати загальну чисельність барсів у дикій природі. Приблизна цифра становить 5 – 7 тисяч особин. У всіх країнах, де мешкає сніговий барс, він знаходиться під охороною через загрозу повного зникнення.

Цікаві факти про снігового барса

Як правило, барси мешкають у горах на висоті до 4 000 метрів над рівнем моря. Максимальна висота, де їх змогли виявити – приблизно 6 000 метрів.

У 1967 році в Радянському Союзі було засновано неофіційне звання «Сніговий барс», яке й досі отримують альпіністи, що підкорили найвищі вершини колишнього СРСР. Першим володарем звання став заслужений майстер спорту Євген Іванов.

Двомісячні дитинчата снігового барса.Двомісячні дитинчата снігового барса у Cat Survival Trust, Велвін, Англія.Снігові барси, переслідуючи здобич, здатні здійснювати стрибки до шести метрів в довжину і на три метри у висоту. Утримувати рівновагу під час стрибка їм допомагає хвіст, який майже дорівнює довжині тіла барса.

Особливою витривалістю тварини не відрізняються, хоча на короткій дистанції здатні розвинути швидкість до 65 кілометрів на годину. Якщо на відстані в кілька сотень метрів жертву не вдалося наздогнати, переслідування припиняється.

Дорослий барс здатний з'їсти кілька кілограмів м'яса за один прийом. В умовах високогір'я у нього практично немає конкурентів з боку інших хижаків. Випадки нападу на людину відзначаються дуже рідко. Небезпеку становлять лише поранені тварини.

Снігові барси полюють на самих різних тварин. Основний раціон – гірські козли і барани. Трапляється і таке, що вони нападають на домашніх тварин. Якщо не вдається добути велику жертву, барси переходять на дрібних гризунів і птахів. Як правило, хижак не з'їдає свою жертву на місці вдалого полювання, а вибирає для трапези який-небудь затишний куточок. Наприклад, ущелину або печеру в скелях.

Незважаючи на те, що снігові барси відносяться до сімейства котячих, їх можна назвати мовчунами: тварина не вміє гарчати або нявкати. Вони здатні лише видавати звуки, схожі на котяче муркотіння. У барсів відмінний зір, велику здобич хижак здатний помітити на відстані в кілька кілометрів.

Схили Алтайських гір.Схили Алтайських гір - типове місцепроживання снігових барсів.У снігових барсів широкі і пухнасті подушечки лап. Сама природа подбала про тварин, «подарувавши» їм такі зручні снігоступи, завдяки яким барс може рівномірно розподіляти вагу і не провалюватися навіть під час пересування по пухкому і глибокому снігу.

Барси воліють вести одиночний спосіб життя. У пари вони об'єднуються лише на час шлюбного періоду. Вагітність самки триває 3 – 3,5 місяці. Дитинчата з'являються на світ найчастіше в кінці весни або на початку літа. У посліді зазвичай 2 – 3 дитинчати, іноді до 5-ти. До того часу пари вже розпадаються, самці не беруть участі у вихованні потомства.

Перші півтора місяці дитинчата харчуються тільки молоком матері, після чого починають долучатися до полювання. Через слабку вивченість снігового барса – складно назвати тривалість життя тварини. У неволі ірбіси можуть доживати до 20-річного віку, в дикій природі набагато менше.

В даний час в неволі міститься близько 2 000 снігових барсів у різних країнах світу. Наприклад, у Московському зоопарку перший сніговий барс з'явився ще на самому початку ХХ століття. Співробітникам зоопарку вдалося домогтися регулярного розмноження цих тварин.

Сніговий барс на казахстанській банкноті.Сніговий барс на казахстанській банкноті номіналом 10 000 тенге.Красиве хутро снігових барсів стало причиною того, що ці тварини часто стають жертвами браконьєрів. Шкіра ірбіса на чорному ринку може коштувати десятки тисяч доларів. Крім того, кістки використовуються в китайській народній медицині. Тому браконьєрство призвело до стрімкого скорочення популяції. Врятувати барсів допоможуть лише спільні дії з боку тих держав, де мешкає ця красива і дуже рідкісна тварина.

Проблема збереження чисельності снігового барса обговорювалася на Всесвітньому форумі, який пройшов у жовтні 2013 року в столиці Киргизстану – Бішкеку. В результаті, учасниками форуму була розроблена програма по збереженню цієї тварини. Було навіть засновано нове свято – Міжнародний день снігового барса, який відзначається щорічно 23 жовтня.

Найпівнічніша країна, в якій мешкають снігові барси, це Росія. Перші відомості про них можна знайти ще в торгових книгах Сибіру XVI століття, про ірбісів згадувалося і в переказах сибірських народів. Але в той час ніхто, звичайно, не займався серйозним вивченням цієї тварини. В даний час на території сусідньої країни мешкає, за різними даними, від 100 до 200 особин. У Росії сніговий барс внесений до Червоної книги, як вид, що знаходиться під загрозою зникнення.

 

Переглядів: 42 | | Теги: звірі, птахи
Всього коментарів: 0
avatar