Найцікавіші факти про синиць

Велика синиця (Parus major).Велика синиця (Parus major), що сидить на гілці. Польща.Синиця (лат. Parus) – найчисленніший рід співочих птахів сімейства Синицевих. Це досить поширені дрібні птахи. У них досить велика голова, майже прямий загострений дзьоб, потужні лапи і кігті. Крила короткі і округлі, хвіст середньої довжини.

Протягом більшої частини року синиці зустрічаються в зграях з іншими видами птахів, наприклад – повзиками, підкоришниками та іншими дрібними співочими птахами.

У раціоні переважають комахи, яких синиці збирають на деревах, тому вони є гарними помічниками в боротьбі з комахами-шкідниками. Таким чином, синиці взагалі дуже корисні птиці.

Птахи харчуються комахами навіть взимку і тому можуть мати проблеми з пошуком достатньої кількості їжі, а велика кількість птахів гине протягом зими.

Блакитна синиця (Parus caeruleus).Блакитна синиця (Parus caeruleus), Італія.Ми можемо допомогти їм, наприклад, побудувавши поїлки та годівниці, або просто підгодовуючи взимку. Для підгодівлі підходять олійні культури, наприклад – насіння льону, соняшнику, ядра горіхів, гарбуза, яблук тощо.

Цікаві факти про синиць

На нашій планеті зустрічаються синиці 65-ти різних видів, п'ять з яких водяться і на території України (всі на фото). Ці птахи досить невибагливі у виборі місць проживання, і ті самі жовтогруді пташки, що цвірінькають у вас під вікном, водяться навіть в Африці. У Європі та Азії вони зустрічаються повсюдно, крім високих широт, оскільки на півночі для них занадто холодно.

Мало хто знає, що синиці не так вже й нешкідливі. Харчуючись в основному комахами, ці птахи при нагоді можуть стати і хижаками. Зафіксовані випадки полювання великих синиць (найбільш часто зустрічаються в Україні) на інших птахів і кажанів. Причому після успішної атаки на жертву синички зазвичай обмежуються тим, що викльовують у неї мозок.

Біла синиця (Parus cyanus).Біла синиця (Parus cyanus), західна Монголія.Зазвичай синиці не бояться людей, вони охоче селяться у важкодоступних місцях будинків, в парках і скверах, особливо якщо їх підгодовують. Деякі особини навіть звикають брати їжу з рук, але в неволі ці птахи відчувають себе все одно погано. Вони починають сумувати і чахнути, тому в клітинах їх тримати не можна.

Більшу частину життя синиці проводять на полюванні, поїдаючи величезну кількість комах, до 350 – 400 в день. Для сільського господарства вони надзвичайно важливі, оскільки ці птахи поїдають більше комах-шкідників, ніж більшість інших видів. Хитрі фермери навіть вішають годівниці для них спеціально для того, щоб приманити їх до свого господарства і спонукати оселитися де-небудь поблизу.

Відомо, що 64 з 65 видів синиць не вміють будувати гнізда самостійно, а тому вони зазвичай облаштовують їх в природних укриттях – дуплах дерев, ущелинах скель або відповідних для їх розмірів виїмках в будівлях. При цьому, не будучи перелітними птахами, вони все одно не роблять запасів на зиму, оскільки в містах їжі їм більш-менш вистачає навіть взимку. Якщо ж їжі мало, синички легко і невимушено розоряють чужі гнізда, розкрадаючи запаси.

Чубата синиця (Parus cristatus).Чубата синиця (Parus cristatus), Авімор, Шотландія.На політ вони витрачають менше енергії, ніж птахи більшості інших видів, оскільки синиці рідко махають крилами. При цьому швидкість польоту у них може бути досить високою, до 35 кілометрів на годину. Підтримувати її вони можуть протягом довгого часу.

Під час висиджування яєць, яких може бути до 10 – 12 штук, самка синиці повністю залежить від самця. Вона в цей час взагалі не покидає гніздо, щоб не дати яйцям охолонути, а самець невпинно полює і приносить їй їжу. Ці пташки часто утворюють пари на все життя, хоча деякі з них і знаходять нових партнерів щороку.

Чорна синиця (Parus ater).Чорна синиця (Parus ater), Норвегія.У дикій природі синиці часто стають жертвами різних дрібних хижаків, і на них успішно полюють навіть домашні кішки. А білки з дятлами часто розоряють їх гнізда, поїдаючи яйця, тому середня тривалість життя цих пташок не перевищує 2 – 3 роки. Хоча, як показали спостереження, в неволі, у великих вольєрах і з належною турботою, вони можуть прожити до 12 – 15 років.

У разі нестачі більш-менш підходящої їжі синиця легко може перекваліфікуватися в падальщика. Цих птахів неодноразово помічали за поїданням останків великих ссавців, причому часом дуже несвіжих. Але падаль вони їдять рідко, тільки якщо з їжею стає зовсім туго.

Синиці можуть пити тільки чисту воду, на відміну від, наприклад, голубів. Навіть вмираючи від спраги, вони все одно не будуть пити брудну воду з міської калюжі. Хоча звичайна дощова вода їх цілком влаштовує.

 

Переглядів: 51 | | Теги: птахи
Всього коментарів: 0
avatar