Ведмідь - цікаві факти

Бурий ведмідь.Бурий ведмідь. Острів Адміралтейства, Аляска, США.Ведмідь мешкає, головним чином, в Північній півкулі нашої планети і користується великою популярністю у людей. У нього багато ласкавих імен і прізвиськ: Мишко, Топтигін, Михайло Потапич, клишоногий, господар лісу, батюшка-ведмідь. Це постійний фольклорний персонаж, якому приписують тільки позитивні якості. Ведмедик – дуже популярна іграшка у дітей.

Цікаві факти про ведмедів.

Найчастіший мешканець на території Євразії – бурий ведмідь, на півночі – білий. В Росії, наприклад, тварина настільки популярна, що її вважають одним із символів країни. А іноземці складають про дружбу людини і ведмедя цілі легенди.

Незважаючи на загальну любов, ніколи не варто забувати, що «клишоногий» – хижак, зі своїми звичками і нахилами. Ставитися до нього потрібно з обережністю.

Фахівці добре вивчили історію виникнення, місця проживання і манеру поведінки тварини, і їм є що розповісти.

Палеонтологи заявляють, що найдавніші останки ведмедя виявлені на території сучасної Франції, їм не менше 5-ти мільйонів років. А прабатьками всіх ведмежих були куницеподібні.

Найпоширеніший вид на планеті – бурий ведмідь. Такий представник виду може важити 500 кілограм і більше. Потужне тіло, масивна голова, сильні лапи, довгі 10-сантиметрові невтяжні кігті – ось зовнішній вигляд господаря лісу. Не дивно, що у нього немає природних ворогів.

Полярні ведмеді.Полярні ведмеді в Арктичному національному парку дикої природи, Аляска, США.Дослідники впевнені, білий ведмідь – нащадок бурого, що перебрався в північні райони 200 тисяч років тому. Це найбільший представник ведмежих.

Барибал – «іноземець», живе в Канаді, Мексиці, на Алясці. Він в два рази менше бурого ведмедя.

Малайський ведмідь – найдрібніший представник виду, його середня вага становить 45 кілограм. Така вага дозволяє йому багато часу проводити на деревах. Живее він у тропіках і субтропіках, тому в сплячку не впадає.

Гімалайський ведмідь вдвічі менше бурого. Через цікаве забарвлення, плями у формі букви V на грудях, його називають місячним. Цей вид відрізняється агресивністю, частіше за інших нападає на людину. У природі має ворога – амурського тигра.

Очковий ведмідь – звір не найбільший, самки мають 80 – 100 кілограмів маси, самці – до 140 кілограмів. Живе тварина в Південній Америці. Це нащадок флоридського печерного ведмедя.

Губач – своєрідний стокілограмовий ведмедик. Дуже клишоногий, з подовженою мордою, схожою на рило, з величезними кігтями, з кудлатим хутром, що утворює подобу недоглянутої гриви в районі шиї. Живе цей звір в тропіках і субтропіках, Індії та Пакистані, тому в сплячку не впадає.

Велика панда.Велика панда в лісовому зоопарку Далянь, Ляонін, Китай.Велика панда – ведмідь з цікавим забарвленням. Основна їжа – бамбук. Велика панда від зникнення, як вид, охороняється багатьма державами. У неволі розмножується погано, в живій природі піклується тільки про первістка, повністю ігноруючи другого малюка. Не дивно, що цей вид є вразливим. До 2016-го року він вважався зникаючим.

Хоча всі ведмеді входять до категорії хижаків, таким є тільки полярний ведмідь. Всі інші види абсолютно всеїдні.

Поїсти ведмедик любить. Навіть невелика панда може з'їсти за один раз 20 кілограмів бамбука. Великі представники ведмежих з'їдають 50 кілограмів м'яса. Залишки ховають.

Дика тварина гостро відчуває небезпеку і не завжди потрапляє в капкан. Ведмідь може додуматися збити пастку палицею або каменем, з'їсти приманку і спокійно покинути місце лову.

Особинам, у яких рідні краї холодні, доводиться впадати в сплячку. Так звірі пристосувалися зимувати, коли неможливо знайти їжу. Відомо, що деякі хижаки проводять в барлозі до півроку, втрачаючи у вазі третину власної маси.

Полярний ведмідь в сплячку не впадає, він полює цілий рік. Виняток становлять вагітні самки. Природа подбала, захистивши їх від необхідності полювати в період вагітності. Триває така сплячка 50 – 80 днів.

Гімалайський чорний ведмідь.Гімалайський чорний ведмідь в Біологічному парку Bhagawan Birsa.Ведмеді ласуни. Вони не упустять можливості розорити вулик. Будова хутра з декількох шарів, дозволяє звірові залишатися невразливим. А не захищений шерстю ніс «клишоногий» здогадується прикривати лапою.

Прикриває ніс і білий ведмідь, але з іншої причини. Чорний ніс видає його під час полювання на білому снігу.

Плавати вміють всі види, але полярний ведмідь – справжній чемпіон. Він може вільно проплисти 10 кілометрів зі швидкістю 6 кілометрів на годину. Офіційно зафіксованим, найтривалішим плаванням, названий заплив ведмедиці на 685 кілометрів протягом 9 днів. Під час цього плавання самка схудла на 20% від своєї початкової ваги, а її однорічне дитинча загинуло, не витримавши такої подорожі.

Недооцінювати небезпеку хижака – неприпустима розкіш. Незграбний звір здатний на коротких дистанціях розганятися до 55 кілометрів на годину, в той час як у людини швидкість майже вдвічі менша – втекти точно не вийде. На дереві врятуватися можна тільки від важкого хижака, гілки під яким просто ламаються через його вагу.

Відлякає тварину звук пострілу або вогонь. Якщо звіра не провокувати, то ймовірність його агресії мінімальна. Під провокацією потрібно розуміти зустріч з ведмедицею, у якої є ведмежата, близькість до здобичі хижака, особливо великого самця. Небезпечно зустрітися з клишоногим в період безкормиці або в період його хитання, замість сплячки.

Життя ведмедя в неволі приблизно на 5 років довше, ніж в природному середовищі існування, і становить 35 – 40 років.

 

Переглядів: 31 | | Теги: птахи, звірі
Всього коментарів: 0
avatar