Журавлі - цікаві факти

Журавель американський (Grus americana).Журавель американський (Grus americana), Техас, США.Журавлі (лат. Grus) – один з чотирьох родів сімейства журавлевих (Gruidae). Включає десять видів. Ці великі птахи селяться на водних, переважно на заболочених територіях. Характерна особливість журавлів – наявність на голові бурих наростів і ділянок шкіри, покритих жорстким волосяним покривом.

В основному ці птахи харчуються рослинними кормами – насінням, ягодами, коренеплодами, пагонами. Однак при можливості кормовий склад доповнюють комахами, жуками, яйцями, молюсками, хробаками, равликами тощо. Журавлі славляться своїм весняним «танцювальним ритуалом».

В Україні зустрічаються два види – сірий і білий. Перший з них – як гніздовий птах, другий – як рідкісний залітний. Білий журавель великотілий, вагою до 9 кілограмів, за даними МСОП знаходиться на межі зникнення. Сірий журавель занесений до Червоної книги України.

Цікаві факти про журавлів

Через особливу будову своїх ніг журавлі ніколи не сідають на гілки, оскільки вони не в змозі обхопити їх досить міцно, щоб утриматися. Точніше, майже всі їх види – в Африці, наприклад, мешкають вінценосні журавлі, які можуть сидіти на деревах, парканах тощо. Вони не бояться людей, і часто селяться поблизу людського житла.

Журавлі – це найвищі в світі птахи, здатні до польоту. Точніше, їх австралійський різновид, у якого зріст дорослих особин досягає 170 сантиметрів (коли вони стоять на землі). Розмах крил у них іноді перевищує 180 сантиметрів, а вага досягає 5 – 6 кілограмів.

Всього в світі існує 10 видів журавлів, і одним з найрідкісних серед них є чорний. Ці птахи занесені до Червоної книги, і вони настільки рідкісні, що орнітологам вперше вдалося виявити їх гніздо лише у 1974 році. В даний час чисельність їх популяції оцінюється в 9 – 10 тисяч особин. Водяться ці пернаті в основному на території Росії.

Журавель сірій (Grus grus).Журавель сірій (Grus grus) на болоті, Україна. Після періоду розмноження журавлі починають линяти, і ця пора року є для них найнебезпечнішою. За твердженням орнітологів, на час линьки 65 – 70% цих птахів втрачають здатність до польоту, оскільки у них іноді одночасно випадає занадто велика кількість махового пір'я. Через це вони часто стають жертвами наземних хижаків.

Зараз журавлі різних видів водяться практично по всьому світу, за винятком Антарктиди і Південної Америки. Зоологи вважають, що вони виникли, як вид, в Північній Америці, і з тих пір поширилися по нашій планеті. До речі, дивно, що вони не освоїли Південну Америку – клімат там місцями схожий з африканським, а в Африці ці птахи відчувають себе відмінно.

Ці пернаті є справжніми довгожителями. Спостереження за журавлями різних видів дозволило встановити, що в природі вони живуть в середньому близько 20 років, а це вже чимало. Але в неволі вони при належному догляді і зовсім іноді доживають до 80 років!

Журавель білий (Grus leucogeranus) в польоті.Журавель білий (Grus leucogeranus) в польоті над озером Поянг, Китай. Журавлі – птахи моногамні, як і багато інших пернатих, і вони знаходять собі пару раз і назавжди. Але ніхто не ідеальний, і в чомусь ці птахи схожі на нас, людей. Як і у нас, пари у них іноді розпадаються, після чого журавлі можуть знайти собі нових партнерів. А можуть і не знайти – тут все індивідуально.

Свої гнізда журавлі завжди будують неподалік від води, як на землі, так і на деревах або скелях. Вони цікаві своїми розмірами – діаметр гнізда зазвичай перевищує один метр, а іноді доходить і до двох метрів. Все через солідні розміри самих птахів, яким потрібно там якось поміщатися, тому що самка зазвичай відкладає всього два яйця.

Найрідкісніші журавлі в світі – білі, вони ж стерхи. Водяться вони тільки на півночі Росії, в основному в Якутії, Комі, Архангельській області і Ямало-Ненецькому автономному окрузі, і їх чисельність становить всього близько 3000 особин. А відокремлена західносибірська популяція стерха зараз, можливо, вже зникла остаточно – кілька років тому на волі налічувалося всього близько 20 птахів.

Близькість до води має прямий вплив на статуру журавлів. Чим ближче вони живуть до водойм, тим дзьоб, шия і ноги у них довше, а пальці на ногах розставлені ширше – це допомагає їм впевнено ходити по болотистому грунту і ловити здобич. У більш «сухопутних» видів, що живуть на віддалі від води, все, відповідно, навпаки.

 

Переглядів: 99 | | Теги: птахи


Всього коментарів: 0
avatar