Сьогодні загальновідомим фактом є те, що здорове харчування передбачає включення до раціону харчування рибних страв. Але не всі знають, що в нашій країні не завжди риба була популярним продуктом. Наприклад, в Радянському Союзі багато громадян надавали перевагу м’ясним стравам.
Але чому в такому випадку саме в епоху СРСР для вживання риби був виділений окремий день тижня – четвер?
Рибний день: як все починалося
У 1930-х роках в Радянському Союзі спостерігався дефіцит м’яса. Зокрема, показники на душу населення зменшилися в 2 рази і становили вже не 35, а 17 кг на людину на рік. Перед колгоспами гостро постала проблема нестачі кількості м’яса. Вони не здатні були забезпечити населення країни цим продуктом в повній мірі. У такій ситуації Анастас Мікоян, який обіймав посаду наркома постачання, подав цікаву ідею. Він запропонував ввести в країні рибний день.
При цьому сам Мікоян віддавав перевагу м’ясу. За спогадами, викладеними в його мемуарах, морепродукти він полюбив завдяки вождю народу Йосипу Сталіну. На спільному обіді Мікоян в перший раз у своєму житті спробував нельму в сирому вигляді. Перше враження від риби було неприємним. Але потім її вживання йому сподобалося.
Однією з причин дефіциту м’яса була колективізація. По-суті, що передбачало це комуністичне явище? При колективізації особисте майно кожного громадянина ставало спільним. Селянам доводилося віддавати всі свої угіддя і худобу для формування колгоспів. Деякі з них, не бажаючи віддавати нажите непосильною працею, вбивали корів та іншу худобу.
Розорення селянських господарств призвело до голоду населення. Гострий дефіцит м’яса в країні став причиною того, що раціон харчування громадян ставав досить мізерним. Це, в свою чергу, призводило до погіршення здоров’я людей. У багатьох спостерігалася нестача йоду та інших життєво важливих мікроелементів в організмі. На тлі недостатньо корисного харчування знижувалася працездатність громадян.
Їдальні, як правило, відвідували лише працівники великих підприємств, які заробляли на життя фізичною працею. Для повноцінної роботи і з метою запобігання швидкої стомлюваності організму працюючої людини потрібен білок в достатній кількості. Щоб працівники радянських підприємств справлялися з наміченими трудовими планами, було вирішено ввести в їх раціон харчування страви з риби.
Розвиток рибної промисловості в Радянському Союзі
Риби в СРСР було хоч відбавляй. Цього ресурсу в країні було так багато, що радянська влада вважала необхідним розвиток рибної промисловості. Тому ідея Анастаса Мікояна про введення в країні рибного дня припала до душі керівництву. Насправді, таке нововведення дозволить не тільки відвернути суспільну свідомість від нестачі м’яса, а й розвинути у громадян звичку їсти рибу.
До того ж, вживання риби робило раціон харчування більш правильним і корисним. Але, на жаль, в ті роки ідея Мікояна так і не прижилася в країні, оскільки на неї обрушилося страшне лихо – війна, яка забрала протягом декількох років величезну кількість людських життів.
Друге народження рибного дня в СРСР
Післявоєнна розруха і довгі роки відновлення… Багато що належало винести радянським громадянам після перемоги над фашистами для того, щоб повернутися до довоєнного укладу життя. Коли в 60 – 70-х роках в Радянському Союзі знову почався дефіцит м’яса, уряд згадав про ідею Мікояна. І ось в той час саме четвер був обраний для повсюдної подачі страв з риби. Правда, це правило не стосувалося приватних закладів громадського харчування (ресторанів і т.д.).
Ті громадяни, яким довелося жити в радянську епоху, навряд чи забули день введення в СРСР рибного дня. Восени 1976 року керівництво країни затвердило постанову про необхідність збільшення обсягів продажів морепродуктів.
Варто сказати, що уряд цього разу не просто схвалив ідею введення рибного дня, а й підкріпив її чималою сумою, яка була виділена на удосконалення рибальського флоту країни. Також було дано старт розвитку рибопереробної галузі. В країні почали функціонувати рибні магазини «Жива риба» і «Океан». На виділені з бюджету кошти також побудували рибні фабрики і заводи. Так в країні почала розвиватися рибна промисловість.
Однак забезпечення населення морепродуктами було завданням, що передбачає кілька етапів. По суті, для доставки риби споживачеві її слід спочатку зловити, потім обробити, заморозити, доставити в магазин і навіть довести до свідомості суспільства необхідність купити її. Тому необхідним заходом стала пропаганда користі вживання морепродуктів. Це завдання виконували друковані видання (газети, журнали) і радянське телебачення. Люди дізналися про те, як корисна риба для організму людини. В аптеках країни почали продавати риб’ячий жир.
Але чому саме четвер вибрали рибним днем
Залишається відкритим питання: чому для введення рибного дня була обрана середина тижня? Чому, наприклад, не понеділок? Слід зазначити, що вибір рибного дня був виконаний дуже обдумано і максимально виважено. Для визначення конкретного дня тижня під «рибний» було залучено низку фахівців: медиків, психологів, соціологів.
Як відомо, у понеділок громадяни приступали до роботи після вихідних. На вихідних радянські сім’ї могли спілкуватися з рідними і друзями на посиденьках, або святкувати будь-яку подію.
Одним словом, в понеділок вони виходили на роботу досить ситими. Тому навряд чи вони захотіли б їсти рибу, до якої радянське населення тільки-тільки почали привчати. У вівторок і середу підприємства працюють в інтенсивних темпах. Відповідно, в ці дні робітники відчували чимале навантаження.
Тому по вівторках і середах їх годували лише м’ясними стравами. У п’ятницю рибний день не стали вводити тому, що вона завершує робочий тиждень, і за нею слідують вихідні. І ось так, як виняток, був обраний четвер. Цей день тижня оптимально підходив для введення морепродуктів до раціону харчування працюючих громадян.
Існує ще одна версія того, чому вибір припав на четвер. Як відомо, православні християни вживали рибу по середах і п’ятницях. Введення керівництвом країни рибного дня з урахуванням кількості постів і православних церковних свят, протягом яких віруючим було недозволено вживати м’ясо, скоротило кількість таких «м’ясних» днів в раціоні православних громадян СРСР. Прихильники такої точки зору вважають, що таким чином радянська влада намагалася вирішити одночасно два завдання: проведення атеїстичної пропаганди і скорочення обсягів споживання м’яса в країні.
Чи була користь від рибного дня
Безсумнівно, введення рибного дня в радянській державі можна назвати позитивним явищем. Ніяких негативних наслідків від нього населення не побачило. Навпаки, радянські громадяни отримали можливість спробувати широке розмаїття різних морепродуктів, а також страв, приготованих з риби. Адже в продовольчих магазинах далеко не завжди були в наявності ці продукти. А ось в їдальнях рибу можна було поїсти по четвергах.
Як правило, в закладах громадського харчування відвідувачі могли покуштувати оселедець, кільку, осетрину або судака. Можливо, страви були не дуже смачними, адже для країни головним було – нагодувати досхочу, а не смачно. Однак радянські господині швидко зметикували, що при бажанні можна приготувати рибу так, що буде неможливо відірватися від неї.
Ось так, раціональна міра уряду СРСР, прийнята в умовах дефіциту м’яса, стала одним із символів радянського укладу життя.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)