Що таке спред і чим він відрізняється від масла та маргарину?

У наших магазинах такий продукт, як спред, з’явився відносно недавно. Зовні, та й за смаком, він схожий на вершкове масло або маргарин, але не є ні тим, ні іншим. То що ж це таке, з чого складається і головне – яку загрозу несе організму при вживанні?

Свою назву спред отримав від англійського слова «spread», тобто «мазати». Це зовсім не різновид вершкового масла, а взагалі окремий продукт, що складається з рослинних та молочних жирів. Він відрізняється від масла низьким вмістом холестерину та наявністю поліненасичених кислот.
Спред можна використовувати в різних цілях. Його намазують на хліб та печиво, додають у різні страви та випічку, а також використовують для смаження. Цей продукт, на відміну масла, не горить і після сильного нагрівання не виділяє канцерогени.
Здається, що спред це майже маргарин. Але не робіть поспішних висновків. Від маргарину його відрізняє вміст жирів та його види. З жирів тваринного походження до спреду додають тільки молочний. У маргарині він також може бути, але не забороняється і додавання інших видів.
При виробництві сучасних маргаринів застосовують будь-які тваринні жири, у тому числі риб’ячий. Від сторонніх запахів маргарин позбавляють за допомогою спеціальних нейтралізуючих добавок та ароматизаторів.
Але це все можна пережити, а ось те, що до маргарину додають штучно створені гідрогенезовані олії та трансжири – це дуже погано. Вони необхідні для збільшення терміну придатності товару і небезпечні для людини. Ці дві речовини вважаються канцерогенами і негативно діють на судини та травну систему.
Чому спред краще за масло та маргарин

Виходить, що спред набагато корисніший і безпечніший за маргарин і навіть трохи кращий за масло. Калорій у ньому менше на 50 відсотків, ніж у вершковому маслі із коров’ячого молока. Залишається додати, що спред ще й помітно дешевше за своїх побратимів.
Зараз у продажу представлені спреди не лише різних виробників, а й із різним складом. Розрізняють вершково-рослинний, рослинно-жировий та рослинно-вершковий.
Назву продукт отримує, як ви вже здогадалися, як за вмістом жирів, так і за їх переважанням. Цілком зрозуміло, що у вершково-рослинному спреді більший відсоток саме молочних жирів, а у рослинно-вершковому – навпаки.
Коментування закрито.