Що їли стародавні єгиптяни?

Приготування тіста. Гробниця Рехміра

Коли у 1923 році британський археолог Говард Картер спустився в похоронну камеру гробниці Тутанхамона, він знайшов кілька посудин із висохлим вином і поруч з ними давній папірус. На ньому було записано рецепт напою, який дуже любив цей єгипетський фараон.

Для його приготування потрібно було змішати кілька сирих яєць із рідким медом та свіжим соком винограду. Потім туди вливали вино, що скипіло, і гарненько збивали все до отримання піни. До готового напою додавали зерна граната. Єгиптяни вірили, що він мав чудодійні властивості і продовжував молодість їхнім правителям.

Продовольчі запаси. Зображення з гробниці Менни
Продовольчі запаси. Зображення з гробниці Менни (єгипетського чиновника), 1422-1411 до нової ери.

З часів розквіту Стародавнього Єгипту минуло так багато років, що більшість кулінарних традицій було втрачено. Однак відомості про те, чим харчувалися єгиптяни, збереглися. Зображення бенкетів залишилися на стінах стародавніх гробниць і храмів, а записи про меню фараонів та простих мешканців дійшли до нас на сувоях папірусу.

Основними повсякденними продуктами для єгиптян будь-яких класів залишалися хліб та пиво, доповнювані зеленою цибулею та іншими овочами. Меншу частку в раціоні займали риба, дичина та інше м’ясо.

Вважається, що саме з того часу люди дізналися про дріжджі. Жителі стародавньої держави зналися на випічці. Відомо, що вони вживали понад 30 сортів хліба. Борошно робили з пшениці, проса, ячменю та сочевиці, а тісто місили у глиняних мисках та кошиках. У палацах, де мешкало багато людей, його замішували кілька людей ногами.

Випікали хліб у печах, причому хлібні заготовки буквально приклеювали до розпечених глиняних стін. Збереглися зображення короваїв різної форми. Хліби були схожі на диск сонця, сувої папірусу і навіть на корів, що лежали. Часто в них додавали мед, олію, молоко та фрукти. Відомо до 20 слів, які застосовувались в епоху Давнього царства для позначення різних видів хлібобулочних виробів.



А ще було прийнято пекти хліб про запас. Щомісяця фараон підносив своїм підданим подарунки. За одним із записів, він подарував одному з храмів 600 пирогів і 3694 короваї.

Ніл удосталь забезпечував єгиптян рибою. За часів Пізнього царства, за свідченням Геродота, єгиптяни їли рибу, в’ялену на сонці або засолену. З птахів вживали в їжу в солоному вигляді перепілок, качок та дрібних пташок на кшталт бекасів. Птицю і рибу їли також смаженою або вареною.

Окрім птиці, мешканці Єгипту любили яловичину, а також їли м’ясо антилопи та газелі. А ось крокодилів та бегемотів – ні, бо вони були священними тваринами. Свиней, хоч і розводили, у їжу вживати було заборонено, оскільки свиня вважалася твариною бога Сета.

Пекарі та пивовар, модель з гробниці Мекетра
Пекарі та пивовар, модель з гробниці Мекетра (єгипетського чиновника), близько 1981-1975 років до нової ери.

У раціоні стародавніх єгиптян були боби, квасоля і нут, горох, огірки, капуста і редька, у великих кількостях вирощувався салат-латук. Особливо виділялися з інших «продуктів року» цибуля та пор (або цибуля-порей), цінувався також і часник. Були поширені яблука, цитрусові, персики, дині і кавуни. Крім того, в Єгипті були відомі, але рідкісні та доступні небагатьом, кокосові горіхи.

З напоїв найдоступнішою була вода з річки Ніл. У ті часи вона була ще чиста, і пити її можна було без побоювання. Серед народу велике поширення отримало ячмінне пиво. Його споживали не тільки вдома та в місцях громадського харчування, а й у полі.

А найдорожчим напоєм вважалося вино і призначалося воно, в першу чергу, для жерців. Майже всі виноградники на той час перебували у східній частині дельти Нілу. А Геродот взагалі писав про відсутність у Єгипті виноградної лози, тому вважав, що єгиптяни роблять вино з ячменю. Втім, робили його не лише з винограду, а й із соку гранатів, пальм та фініків.


***На верхньому фото: Приготування тіста. Гробниця Рехміра, Верхній Єгипет, Фіви, приблизно 1504–1425 роки до нової ери. Рехмір обіймав під час правління Тутмоса III та Аменхотепа II посади “градоначальника Фів”, судді та чаті (великий управитель, вища державна посада) Верхнього Єгипту.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися