
З чим не можна їсти диню і чому?
Додано - 10.08.2023 Автор - adminДиня – смачна, соковита, корисна і всіма улюблена. Але крім корисних якостей, диня має і негативні, небезпечні для шлунка властивості. Насамперед, диня – це важка їжа, і шлунково-кишковий тракт досить довго працює над її перетравленням. Їсти багато м’якоті за раз не рекомендується. Через цю властивість її треба вживати окремо, а не змішувати з іншими продуктами.
Ну що ж, динний сезон відкрився. Жовтими пахучими динями прилавки просто завалені. Але зазвичай в цей час частішають і випадки харчових отруєнь. І це не тому, що з динями щось не так.
Існує категорія продуктів, які слід вживати за один прийом їжі, а деякі з них взагалі краще їсти окремо. Пов’язано це з тим, що розкладання їжі на складові здійснюється різним складом шлункового соку.
Диню краще не вживати разом із основними стравами через те, що це важкий продукт, який містить багато клітковини. Вживати її потрібно між основними прийомами їжі (за 2 години або через 2 години після їжі). В іншому випадку – будьте готові до почуття дискомфорту, нудоти та метеоризму.
Диня не поєднується або має погану сумісність із деякими продуктами. Наприклад, якщо вжити її з молоком або кисломолочними продуктами, реакція буде такою самою, як після огірка з молоком, тобто – дасть такий же результат, як проносне. Якщо змішати диню з алкоголем, ви також гарантовано отримаєте тривале послаблення випорожнень.
Диня протипоказана матерям-годувальницям (може викликати у малюка важкі розлади травлення), а також при цукровому діабеті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.
Є думка, що диню не варто вживати з медом: ці два продукти здатні «склеюватися» у масу, яка важко проштовхується кишечником. Крім того, таке поєднання може різко підвищити рівень глюкози у крові, що особливо небезпечно для діабетиків.
В цілому ж, диня корисний продукт, але насолоджуватися її смаком потрібно в міру і в якості самостійної страви, а не десерту після щедрої трапези.
Яка буде користь, якщо щодня з’їдати 200-300 гр дині?
• У дині дуже багато клітковини, через що вона слугуватиме профілактикою запорів.
• У дині багато заліза, калію, кальцію, магнію, вітамінів групи В, С та А. Завдяки їм диня запобігає утворенню пухлин, є засобом профілактики серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в крові та запобігає розвитку атеросклерозу, заспокоює центральну нервову систему.
• Ще одна делікатна область застосування «жовтого м’ясистого багатонасіннєвого ягодоподібного плоду» – збільшення чоловічої сили. Для цього потрібно просто жувати свіже насіння (достатньо 2-5 гр на день). Але оскільки їх вживання і особливо передозування можуть бути шкідливими для селезінки, до «жуйки» додають мед – він усуває шкідливий вплив насіння дині.
Вам також може сподобатися:
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (16)
- Звірі і птахи (116)
- Їжа і напої (73)
- Космос (17)
- Люди (69)
- Планета (141)
- Різне (166)
- Рослини (89)
- Спорт та ігри (47)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
-
Бджоли – найцікавіші факти (3 231)
-
Цікаві факти про борщ (2 592)
-
Чи ховають страуси голову в пісок? (2 425)
-
Найцікавіші факти про математику (2 317)
-
Найцікавіші факти про колібрі (2 225)