Смородина або порічка – смачна ягода, яка має велику кількість корисних властивостей. З неї готують варення. Плоди використовують для приготування пирогів, соусів, компотів та інших страв. Популярністю користується чорна, червона і біла смородина. Всі різновиди мають різний смак і забарвлення.
Смородина невибаглива у вирощуванні. Кущі часто висаджують на дачних ділянках і біля заміських будинків. Також ягоди можна купити на ринках і в магазинах. При цьому їх вартість зазвичай завищена. Це обумовлено, в першу чергу, складністю збору плодів.
Але що ж нам відомо про смородину? Чому смородина так популярна і які властивості вона має? У цій статті ми розкриємо цікаві факти про смородину, які змусять ще більше полюбити плоди і ввести їх у свій раціон.
Історія смородини
Смородина росте на нашій планеті протягом багатьох століть. Про неї було відомо ще древнім арабам. Згадка про рослину є в численних джерелах. У I столітті араби часто використовували при приготуванні страв ревінь. Однак при завоюванні Іспанії їм не вдалося знайти звичну для них рослину. Без неї страви здавалися абсолютно несмачними.
Щоб замінити ревінь, араби почали використовувати невідомі їм раніше червоні ягоди, на які випадково звернули увагу. Вони мали приємний смак, який віддалено нагадував їм ревінь. В результаті, ягоді було дано назву «рібас». Саме так раніше араби називали і ревінь. Назва міцно увійшла в ужиток. В результаті, на латині смородина так досі і називається.
Однак багато вчених з різних країн припускають, що батьківщиною смородини є саме Азія. І цьому є цілий ряд підтверджень.
У народних казках також є згадка цієї рослини. Точніше, в них можна зустріти назву – «Смородинівка». Це зовсім не напій на основі ягід. Це природна водойма. Саме так колись називалася Москва-річка. Свою назву вона отримала завдяки кущам смородини, які росли на берегах цієї водойми. Плоди люди активно використовували в їжу.
Українську назву рослина отримала від слова – «сморід», тобто – «запах». Плоди мають яскраво виражений аромат. Це обумовлено значною кількістю ефірних масел, які містяться в ягодах і листі. Колись комусь запах здався не дуже приємним. В результаті, його прирівняли до смороду.
Раніше смородину вирощували переважно в монастирях. З цієї причини рослина отримала назву «монастирська ягода». Ченці застосовували плоди в лікувальних цілях і вживали їх в їжу. На прибудинкових територіях кущі стали вирощувати тільки через кілька століть.
На сьогоднішній день в світі існує понад 150 різновидів смородини. Насправді, види не обмежуються чорною, червоною і білою смородиною. Це просто найбільш поширені і звичні нам типи.
Особливості смородини
Смородина – досить невибаглива рослина. Кущі можна зустріти практично на всіх континентах. Виняток – Антарктида і Австралія. Дикорослі кущі можна зустріти навіть в регіонах з суворим кліматом. Наприклад, в Сибіру.
Смородина багата вітаміном С. У ній вміст навіть більше, ніж в апельсинах або лимонах. При цьому в недостиглих ягодах вітаміну С в 4 рази більше, ніж в повністю стиглих.
На смакові характеристики і користь смородини впливає місце, де росте кущ. Наприклад, плоди, які виросли на півночі в місцевості з теплим літом, матимуть максимальну кількість необхідних речовин.
Крім вітаміну С, в смородині міститься вітамін В5. Речовина позитивно впливає на опірність організму вірусам і інфекціям, покращує стан волосся, шкіри і нігтів.
Смородина містить речовини, які мінімізують вплив на організм радіації. З цієї причини її рекомендують вживати тим, хто піддався опроміненню.
Однак не тільки ягоди корисні для організму, але і листя смородини. Вони містять велику кількість вітамінів. Тому листя часто застосовують при консервуванні і приготуванні різних страв. Однак після збору ягід листя втрачають вітамін С, його кількість скорочується в 10 разів.
Щоб накопичити якомога більше корисних речовин, смородині необхідний теплий клімат. При цьому смородина не любить спеку. Тому її рекомендується не висаджувати на ділянках з прямими сонячними променями.
Найбільш цікавим різновидом є «американська» смородина. Ягоди «пофарбовані» в чорний колір. Під шкіркою знаходиться м’якоть, яка зовні нагадує манну кашу. При цьому вона дуже солодка і з цікавим присмаком.
Найближчими родичами смородини є: агрус, півонії, грошове дерево, бадан та інші рослини з сімейства Ломикаменецвіті (Saxifragales).
Ще декілька цікавих фактів про смородину
• Найбільша кількість смородини вирощується в РФ. Ця країна є лідером з експорту та споживанню плодів. А наша Україна в цьому плані займає 4-е місце в світі.
• Діаметр найбільших ягід доходить до 20 міліметрів. Це відноситься до чорної смородини. Інші різновиди мають ягоди меншого розміру.
• Чай з висушеного смородинового листя робить позитивний вплив на серцево-судинну систему. Він зменшує рівень холестерину в крові, покращує пам’ять і роботу мозку в цілому.
• Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, смородина має протипоказання і обмеження. Ягоди необхідно вживати в їжу в обмеженій кількості людям з гастритом і тромбофлебітом.
• Смородина – низькокалорійна ягода. У 100 грамах чорної ягоди міститься всього 60 кКал. У червоній смородині калорій ще менше.
• Смородину прийнято заморожувати або висушувати. В такому випадку ягоди не втрачають своїх корисних характеристик. Головне – не використовувати для сушіння духовку. Плоди повинні висихати в природних умовах. При високій температурі втрачається вітамін С.
• Також ягоди можна перетерти з цукром і зберігати їх в холодильнику. В такому випадку втрата корисних речовин буде незначною. Правда, і калорійність продукту через цукор автоматично стане набагато більшою. Тому блюдо в такому вигляді не варто вживати людям, які стежать за своєю фігурою.
• На думку фахівців, чорна смородина буде корисна дітям. Дорослим людям рекомендується вживати в їжу червоні ягоди. Для пенсіонерів оптимальним варіантом є біла смородина. Це пов’язано зі складом ягід.
• Чорна смородина застосовується для приготування натурального барвника. Варто зауважити, що він не має ніяких позитивних властивостей. Всі вони губляться в процесі переробки.
• Щоб отримати денну норму вітаміну С, досить з’їдати 30 – 40 ягід чорної смородини. Чим більш зрілими є плоди, тим більше їх необхідно організму.
• Ягоди підвищують імунітет людини. Тому фахівці рекомендують їх вживати не тільки влітку, але і в період спалахів різних захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом.
***На верхньому фото: Смородина чорна (лат. Ribes nigrum).
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (145)
- Їжа і напої (88)
- Космос (27)
- Люди (92)
- Планета (176)
- Різне (228)
- Рослини (107)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 747)
- Цікаві факти про борщ (3 176)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 175)
- Найцікавіші факти про математику (3 079)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 990)