Іноді не надто важливі питання переслідують нас довгі роки, і ми ніяк не знайдемо час отримати на них відповідь. Наприклад, хто хоча б раз у житті не замислювався про те, чому огірки вкриті пухирцями?
Звісно, така «прикраса» є не у всіх сортів, але найчастіше до нашого столу потрапляють саме такі екземпляри. Виявляється, нічого загадкового в цьому немає і пояснення цілком очевидне.
Огірки потрапили на стіл до наших предків дуже давно. Як мінімум 500 років тому на Русі їх уже знали та любили. Але на наших землях він іноземний гість, бо потрапив до нас із Європи. Де європейці вперше почали культивувати цю культуру достеменно невідомо, але, найімовірніше, вирощувати огірки почали давні римляни та греки. До них вони прибули через море, від єгиптян, а ті запозичили огірки у індусів.
Достеменно відомо, що батьківщиною огірків є тропічна Індія, звідки вони могли розійтися світом із купцями та завойовниками. Предок наших огірків – це теплолюбний огірок Хардвіка або кукуміс Хардвика (Cucumis hardwickii). Плоди цієї рослини зовсім не схожі на класичний огірок, а більше нагадують кактус.
Дикий огірок покритий міцними колючками, які допомагають рослині відвадити тварин та птахів. У природі чимало істот, які не проти поласувати соковитою м’якоттю огірка Хардвіка, хоча вона й має огидний смак.
Давні селекціонери, напевно, довго мудрували над диким предком рослини, перш ніж позбавили його гіркоти. Разом з тим вони позбавили його і колючок, які в господарстві зовсім ні до чого.
Пухирці на поверхні огірка – це нагадування про шипи, які «озброювали» індійського предка цього овоча. Це виступи, у яких колись розташовувалися колючки.
До речі, шипи все ще можна побачити на молодих огірках деяких сортів. Вони невеликі і не небезпечні, а в міру дозрівання зовсім зникають.
В наші дні селекціонери вивели сотні сортів огірків. Частина з них мають абсолютно гладку шкіру, без жодного сліду пухирців. Але такі огірки у наших широтах зустрічаються нечасто і для нас, все-таки, горбиста шкіра набагато звичніша.
До речі, а ви знаєте, що огірок це зовсім не овоч? А сам плід називається «гарбузина» (м’ясистий багатонасіннєвий ягодоподібний плід)? Або, що одним з найближчих родичів огірка є диня?
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)