Найцікавіші факти про лаванду

Лаванда (лат. Lavandula) – рід квіткових рослин сімейства Губоцвітих (Lamiaceae). Включає 47 відомих видів. Вони поширені по всьому Середземномор’ю, північній Африці, Близькому Сході і аж до південно-східної частини Індії. В Україні росте як у дикому стані, так і вирощується як ефіроолійна рослина.

Рід Lavandula включає однорічні та багаторічні види, трав’янисті рослини та чагарники. Незважаючи на те, що це дуже поширена культура, яка вирощується в усьому світі в основному для декоративних цілей, а також для комерційного використання в якості кулінарних трав і для видобутку ефірної олії, лаванда часто зустрічається в дикому вигляді.
Існують численні сорти лаванди, які були створені шляхом перехресного запилення завдяки посадці кількох видів в межах одного саду чи плантації.
Лаванда є чудовим засобом захисту від хвороб та інфекцій. Її можна використовувати як хімічний дезінфікуючий засіб, антибіотик і як противірусний засіб. Крім того, у побуті квіти лаванди є відлякувальним засобом від комарів і москітів, а також оберігають вовняні вироби від молі.
Цікаві факти про лаванду
• Згідно з легендами, стародавні римляни додавали лаванду у свої ванни для аромату та свіжості. Звідси і походить назва, від латинського слова «lavo», що в перекладі означає «мити».
• Лавандові поля у багатьох асоціюються з французьким Провансом, але найбільшим світовим виробником лаванди є Болгарія. Щорічно там виробляється 120 тонн ефірної олії, тоді як Франція виробляє лише близько 30 тонн на рік.
• Суху гілочку лаванди рекомендується носити дівчатам, які ніяк не можуть зустріти своє кохання, вважається, що такий талісман допоможе привернути до неї її другу половинку.

• У Франції, Італії та Іспанії лаванду додають у салати, супи, соуси, тушкують разом із м’ясом та овочами. В Америці порошок використовують замість перцю, а в Китаї додають як ароматизатор до зеленого чаю та інших напоїв.
• В японській компанії «Суміцу» було встановлено, що вдихання парів ефірної олії лаванди знижувало приблизно на 20% кількість помилок у програмістів.
• Королева Англії та Ірландії Єлизавета I Тюдор дуже любила лаванду. Лавандовим чаєм вона рятувалася від сильної мігрені. Королівський стіл ніколи не накривався без лавандового варення, а пекарі навіть винайшли рецепт лавандового печива.
• У Стародавньому Єгипті лаванда входила до складу для бальзамування. І при розкопках гробниці Тутанхамона у 1920-х роках її було знайдено в запечатаних урнах із пахощами для фараона. Запах лаванди зберігся, хоча з того часу минуло більше 3 300 років!

• Колись давно Католицька церква вважала лаванду сакральною рослиною і приписувала їй такі властивості, як відлякування диявола і відьом, тому ця рослина стала неодмінним атрибутом висвячення католицьких священиків.
• Якщо квіти лаванди покласти в цукор, закрити ємність щільною кришкою, то через тиждень ви отримаєте лавандовий цукор, який можна додавати в чай або кулінарні вироби як ароматизатор.
• Ефірна олія лаванди має омолоджуючий ефект, знімає подразнення та лущення, регенерує шкіру після опіків. А також благотворно впливає на волосся, запобігаючи ламкості і позбавляючи лупи.
• Квітки лаванди дуже охоче відвідуються бджолами, тому що виділяють багато нектару. Тому площі, зайняті цією культурою, становлять велику цінність для медозбору: з кожного гектара є можливість отримати до 150 кг меду.
***На верхньому фото: Лаванда широколиста (лат. Lavandula latifolia) у цвітінні, кінець серпня, поблизу Со (Воклюз), Франція.
Коментування закрито.