
Що корисніше – кавун чи диня?
Додано - 28.07.2023 Автор - adminЛюди поділяються на дві групи: одні люблять кавуни, а інші віддають перевагу диням. Хоча у цих продуктів дуже багато спільного, якщо розібратися, то між ними безліч відмінностей з погляду користі для організму. Суперечки про те, що краще для організму – кавун чи диня, нескінченні. Тому варто приділити цьому питанню увагу і, нарешті, дізнатися істину.
Відразу варто сказати, що кавун містить менше калорій, ніж диня. У 100 грамах дині – 35 ккал, а в такій же масі кавуна – 25 ккал. При цьому диня містить більше клітковини, яка очищує організм, нормалізує вміст у крові холестерину та стабілізує роботу кишечника.
У дині міститься багато вітаміну С (аскорбінової кислоти). Щоб покрити його денну норму, треба з’їсти лише 200 грамів дині. Вітамін С допомагає зміцнити імунітет, сприяє засвоєнню заліза та оздоровлює шкіру. В кавуні аскорбінова кислота теж є, але її в зеленій ягоді втричі менше. Проте більше вуглеводів – близько 95 відсотків проти 89.
Диня – хороше джерело бета-каротину, ніацину та фолієвої кислоти. Вітаміну А в ній більше ніж в кавуні у 5 разів. Але кавун також може запропонувати дещо корисне. У ньому міститься антиоксидант лікопін, що знижує ймовірність серцево-судинних захворювань та зменшує тривожність. У дині багато калію – близько 12 відсотків рекомендованої добової норми. Це дуже важливо для серця, м’язів та нормального кров’яного тиску.
То що ж краще – диня чи кавун?
Якщо порівнювати корисні речовини в цих двох продуктах, то, безперечно, виграє диня. Але дієтологи рекомендують вживати і те, й інше – ці баштанні культури непогано доповнюють один одного. Щоправда, ми їмо кавуни і дині неправильно. Лікарі вважають, що денна норма їхнього споживання не повинна перевищувати 200 грамів.
Дотримуючись помірності, менше ймовірності зіткнутися з неприємними наслідками. Кавун має сильний сечогінний ефект, а диня у великих кількостях працює як послаблююче. Також диню не рекомендують їсти разом з іншими продуктами. Вона не ферментується в шлунку, а переробляється у тонкому кишечнику. Тому, якщо щільно закусити відразу після обіду динею, разом із нею не затримаються у шлунку й інші страви.
Вам також може сподобатися:
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (16)
- Звірі і птахи (117)
- Їжа і напої (73)
- Космос (18)
- Люди (69)
- Планета (141)
- Різне (166)
- Рослини (89)
- Спорт та ігри (47)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
-
Бджоли – найцікавіші факти (3 233)
-
Цікаві факти про борщ (2 598)
-
Чи ховають страуси голову в пісок? (2 436)
-
Найцікавіші факти про математику (2 330)
-
Найцікавіші факти про колібрі (2 231)