Що корисніше – кавун чи диня?

Кавун і дині

Люди поділяються на дві групи: одні люблять кавуни, а інші віддають перевагу диням. Хоча у цих продуктів дуже багато спільного, якщо розібратися, то між ними безліч відмінностей з погляду користі для організму. Суперечки про те, що краще для організму – кавун чи диня, нескінченні. Тому варто приділити цьому питанню увагу і, нарешті, дізнатися істину.

Відразу варто сказати, що кавун містить менше калорій, ніж диня. У 100 грамах дині – 35 ккал, а в такій же масі кавуна – 25 ккал. При цьому диня містить більше клітковини, яка очищує організм, нормалізує вміст у крові холестерину та стабілізує роботу кишечника.



У дині міститься багато вітаміну С (аскорбінової кислоти). Щоб покрити його денну норму, треба з’їсти лише 200 грамів дині. Вітамін С допомагає зміцнити імунітет, сприяє засвоєнню заліза та оздоровлює шкіру. В кавуні аскорбінова кислота теж є, але її в зеленій ягоді втричі менше. Проте більше вуглеводів – близько 95 відсотків проти 89.

Диня – хороше джерело бета-каротину, ніацину та фолієвої кислоти. Вітаміну А в ній більше ніж в кавуні у 5 разів. Але кавун також може запропонувати дещо корисне. У ньому міститься антиоксидант лікопін, що знижує ймовірність серцево-судинних захворювань та зменшує тривожність. У дині багато калію – близько 12 відсотків рекомендованої добової норми. Це дуже важливо для серця, м’язів та нормального кров’яного тиску.

То що ж краще – диня чи кавун?

Якщо порівнювати корисні речовини в цих двох продуктах, то, безперечно, виграє диня. Але дієтологи рекомендують вживати і те, й інше – ці баштанні культури непогано доповнюють один одного. Щоправда, ми їмо кавуни і дині неправильно. Лікарі вважають, що денна норма їхнього споживання не повинна перевищувати 200 грамів.

Дотримуючись помірності, менше ймовірності зіткнутися з неприємними наслідками. Кавун має сильний сечогінний ефект, а диня у великих кількостях працює як послаблююче. Також диню не рекомендують їсти разом з іншими продуктами. Вона не ферментується в шлунку, а переробляється у тонкому кишечнику. Тому, якщо щільно закусити відразу після обіду динею, разом із нею не затримаються у шлунку й інші страви.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися