Цікаві факти про лаврове листя


Лаврове листя – ароматичне листя кількох видів дерев з сімейства Лаврових.
Використовується в кулінарії у свіжому або сушеному вигляді.
Воно стимулює травну систему, захищає печінку та запобігає газоутворенню.
Містить велику кількість мінералів: марганець, кальцій, калій, фосфор, магній, залізо, натрій та цинк.
Приємний аромат лаврового листа давно сподобався кулінарам. Він веде своє походження з Малої Азії, поширившись потім у Середземномор’я та Азію.
Цікаві факти про лаврове листя
• Як спеція, лаврове листя містить сполуки, мінерали та вітаміни, необхідні для здоров’я людини.
• Підпалений лавровий лист упродовж багатьох століть використовувався як засіб для зниження рівня стресу.
• За часів стародавніх греків та римлян лавровий лист вважався цінним лікарським засобом.
• Лаврове листя отримують з різних рослин, які використовуються в кулінарії завдяки своєму особливому смаку та аромату. Найпоширенішим джерелом цієї спеції є лавр благородний (Laurus nobilis). Інші види включають каліфорнійський лавр (Umbellularia californica), індійський лавр (Cinnamomum tamala), індонезійський лавр (Syzygium polyanthum).

• Листя каліфорнійського лаврового дерева, також відомого як орегонський мирт, схоже на листя лавра благородного, але має більш насичений смак.
• Листя індійського лавра схоже за запахом і смаком на корицю, але слабше. Зовнішньо воно нагадує інші види лаврового листя, але відрізняється використанням у кулінарії, оскільки його запах і смак ближчі до китайської кориці (касії). Його неправильно називають лавровим листом, оскільки рослина хоч і належить до тієї ж родини Лаврових (Lauraceae), що й лавр благородний, але є представником іншого роду.
• Листя індонезійського лаврового дерева з родини Миртових (Myrtaceae) маловідоме на Заході і використовується майже виключно в Індонезії та Малайзії. Його використовують в сушеному або свіжому вигляді для приготування м’яса та, рідше, овочів. Порівняно з іншими видами лаврового листя, воно має дещо інший, слабший запах. Щоб вивільнити запах, його необхідно піддати термічній обробці.
• Лаврове листя суворо рекомендується витягувати з їжі перед подачею на стіл, оскільки воно може викликати задуху, порізати язик і пошкодити травний тракт.
• Слід уникати вживання страв з використанням лаврового листя під час вагітності, оскільки хімічні сполуки, що містяться в них, можуть спричинити викидень.
• Сушене лаврове листя іноді додається до трав’яного чаю.
• У Стародавньому Римі лавровим вінком вінчали переможців, а слово «лауреат» означає «увінчаний лавровим вінком».

• Давньогрецька міфологія свідчить, що прекрасна німфа Дафна перетворилася на гнучке лаврове дерево, щоб уникнути гарячих поцілунків та переслідувань бога Аполлона. Після цього греки асоціювали листя лавра з духовністю людини, її етичним виглядом.
• Для того, щоб полегшити симптоми діабету, експерти пропонують вживати 1-3 грами лаврового листа на день.
• Листя лавра спалювалися в храмах протягом століть, щоб допомогти віруючим зосередитися на молитві та медитації.
• Перевага лаврового листа перед листям багатьох інших рослин в тому, що він повністю зберігає свої властивості у висушеному вигляді.