Цікаві факти про окрошку

Окрошка на сметані

Окрошка на сметані
Окрошка на сметані.

Якщо проводити опитування про те, яка страва найбільше асоціюється з літом, впевнені, це буде окрошка.

Освіжаюча, смачна і підбадьорлива – вона в жарку пору є на столі кожної сім’ї.

Причому складно навіть уявити, скільки варіантів окрошки існує: кожен підлаштовує її під себе.

Звідки з’явилася назва «окрошка», де і як її готують і інші найцікавіші факти про таку звичну нам страву читайте в нашій сьогоднішній статті.

Цікаві фати про окрошку

До класичної рецептури входять квас, варена картопля, свіжі овочі – огірки, редиска, цибуля, зелень, а також яйця та м’ясо або риба. Саме таку окрошку їли київські дворяни ще два століття тому.



Згідно з деякими опитуваннями громадської думки, окрошка посідає друге місце після борщу у списку найулюбленіших українських супів.

У деяких регіонах важливим інгредієнтом є свіжий квас, який надає освіжаючий смак і аромат. Але для багатьох більш звичною є інша заправка – молочна або кефірна. Загалом сюди підійдуть будь-які варіанти кисло-молочної заправки.

Окрошка на квасі
Окрошка на квасі.

Основа для окрошки – м’ясна – може бути з курки, вареної ковбаси, а вегетаріанці використовують крабові палички або раків. Уявляєте?

А якщо вам набридли класичні рецепти, тоді наступна інформація для вас. Приготуйте рибну окрошку! Підійде будь-яка риба, поєднувати яку рекомендують з яйцями, огірками, редькою, цибулею та хріном, натертим на тертці. А заливається все це, звісно, ​​квасом. Бо поєднання риби з молочними продуктами, так би мовити, вибухонебезпечне.

Звідки прийшла назва «окрошка», ви, напевно, вже здогадалися – від слова «кришити», адже майже всі інгредієнти цієї страви дрібно нарізані.

Але якщо ви думаєте, що знаєте про окрошку все – помиляєтеся, адже спочатку до цієї страви входили трохи інші інгредієнти: картопля, ріпа, бруква, до яких додавалися пряні трави, варені яйця і, нарешті, заправка.



Ну, а в найрозкішнішій окрошці – м’ясній – на Русі воліли поєднувати кілька видів нежирного м’яса. Найчастіше використовувалися не спеціально підготовлені інгредієнти, а залишки м’яса від інших страв.

Походження окрошки є відкритим питанням, оскільки достовірних історичних відомостей з цього приводу не збереглося. Однак багато істориків пов’язують виникнення цієї страви із хрещенням Київської Русі. Згідно з літописами, після акту хрещення князь Володимир звелів роздати селянам «їжу, мед і квас». Імовірно, після цього квас став поширеним напоєм серед простих людей. Разом з зеленою цибулею та чорним хлібом він став основою для холодного супу.

Окрошка на кефірі
Окрошка на кефірі.

До речі, те, що у сучасної людини асоціюється зі словом «квас», із тим самим напоєм нічого спільного не має. За ідеєю, темний квас, який зараз продається в магазинах, для окрошки не підходить — для її приготування зазвичай використовується більш кислий світлий (білий) варіант.

Хоча окрошку і прийнято вважати руською стравою, в кухнях багатьох народів зустрічаються холодні супи з різними назвами, але дуже схожими інгредієнтами. Наприклад – таратор у болгар, довга на Кавказі, холодник (холодний борщ) у Литві, чалоб в Узбекистані, холодний суп з курячим бульйоном та йогуртом в Індії, овдух в Азербайджані, тощо.

Існує навіть варіант пивної окрошки (на фото нижче), в основу якої, крім «пінного напою», входять креветки, ковбаса, огірки, редиска, яйця та зелений горошок.

Окрошка на пиві
Окрошка на пиві.

Відомий скандальний дослідник традиційної російської кухні Вільям Васильович Похльобкін у одній зі своїх книг писав, що ковбаса в окрошці – інгредієнт не просто чужорідний, а навіть шкідливий. Ось так!

Щоб окрошка була освіжаючою та ароматною, використовуйте тільки свіжі та якісні інгредієнти. Крім того, окрошку варто настоювати в холодильнику не менше 2-3 годин перед подачею – так вона буде найсмачнішою.

Є низка захворювань, при яких варто утриматися від окрошки. Наприклад – при загостренні виразкової хвороби, гастриті, панкреатиті, при камені в жовчному міхурі, схильності до здуття живота, алергії на компоненти окрошки слід виключити її з раціону.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися