Омлет (фр. omelette) – страва з яєць і молока, іноді з додаванням невеликої кількості борошна, обсмажена на вершковому маслі чи олії. Часто готується з нарізаною шинкою, сиром, грибами, рибою, овочами, зеленню тощо.
Втім, теплова обробка омлету полягає не лише у підсмажуванні на сковороді, його також можна запікати в духовці або готувати на водяній бані.
Для багатьох людей омлет асоціюється зі сніданком. Дійсно, адже омлет легко готувати, комбінувати з різними інгредієнтами, і він поживний – просто ідеальний для початку дня. Але чи замислювалися ви колись – чому омлет такий популярний? У цій статті ми розповімо кілька цікавих і пізнавальних фактів про цю смачну та корисну страву.
Цікаві факти про омлет
• Слово «омлет» (omelette) – французьке. В цій країні вважають, що кожний справжній кухар просто зобов’язаний вміти робити омлет. У Франції цю страву готують без води та борошна, як у багатьох інших країнах світу, і подаючи її, обов’язково згортають трубочкою. Яйця, молоко та сковорода – ось і все, що потрібно для приготування класичного французького омлету.
• Існує легенда, що імператор Франції, полководець Наполеон Бонапарт зі своєю армією зупинився в містечку Бессьєр. Вранці місцеві жителі пригостили Наполеона стравою під назвою «Подарунок курочки». Вона так сподобалася імператору, що він наказав приготувати величезний омлет для всієї армії. Цей факт прославив містечко, і до цього дня в Бесс’єрі під час великодніх урочистостей влаштовують «Свято омлета».
• Ще одним любителем омлету був австрійський кайзер Франц Йосип, який назвав омлет «чудовим подарунком від Господа». Легенда свідчить, що одного разу 20-річний Франц заблукав у лісі і натрапив на селянську хатину. Господиня приготувала йому святковий омлет, змішавши молоко, яйця, борошно та цукор. Потім злегка обсмажила омлет на сковороді, нарізала тонкими смужками, посипала цукровою пудрою і подала зі сливовим компотом.
До цього Франц ніколи не пробував омлет, оскільки він вважався їжею простолюдинів. Проте страва йому дуже сподобалася, і він наказав кухарям готувати її для нього щодня. З того часу солодкий омлет називається «кайзершмаррен», що в перекладі з німецької означає «смужки кайзера».
• Хто першим «винайшов» омлет достеменно невідомо, але існує кілька версії походження. Версія про французів є найпопулярнішою. Нібито французи були творцями омлету, назвавши цю страву «аметта», що французькою означає клинок, оскільки форма омлета схожа на лезо.
• Існує й більш давня версія, але вона не така популярна. Нібито омлет вперше приготували стародавні римляни, змішавши яйця з медом. Отриману страву називали «овемель».
• Сьогодні світовий рекорд у приготуванні омлету належить турецьким кулінарам, які приготували цю страву із 110 тисяч яєць та 432 літрів олії. Їхнє досягнення було занесено до «Книги рекордів Гіннеса».
• Омлет можна приготувати у абсолютно різних комбінаціях. Звісно, це ні для кого не секрет, але про цей факт не можна промовчати. Адже це, мабуть, головна причина, чому стільки людей люблять їсти на сніданок саме омлет. Дійсно, омлет можна приготувати з абсолютно різними добавками. По-суті, що є в холодильнику, з того і буде омлет. Сир, овочі, ковбаса, м’ясо – все це начебто створено для омлету!
• Омлету влаштували ціле свято кулінари американського міста Аббевіль, що у штаті Луїзіана. З 1985 року там святкують Дні гігантського омлету. У перші вихідні листопада тисячі людей збираються на площі, щоб відзначити незвичайний кулінарний фестиваль. Десятки кухарів готують гігантський омлет із 5 тисяч яєць, 6 кілограмів масла, 25 літрів молока та 10 кілограмів зелені. Скуштувати омлет може кожен, хто приходить на площу. Свято супроводжується виступами музикантів, танцями, ходою кухарів, різноманітними конкурсами та виставками.
• Омурайсу – це східна страва, що втілює у собі західні традиції. Це омлет по-японськи, який виглядає зовні як французький, але наповнений начинкою як американський, при цьому сама начинка чисто азійська. Обидві частини готуються окремо. Спочатку проста основа-млинець у вигляді смажених яєць, а потім вона заповнюється начинкою. Начинка складається із традиційного для азійської кухні смаженого рису з овочами. Зверху омурайсу поливають кетчупом.
• Свій різновид омлету є буквально в кожній країні. У італійців це фритатта (збиті яйця з додаванням овочів та м’ясної начинки), у іспанців – тортилья (омлет з овочів та картоплі), у японців – омуретсу (смажений рис залитий яйцем) і вищезгаданий омурайсу. А в старій українській кухні аналогом омлету вважається драчена – яйця, замішані на молоці, з додаванням борошна та крупи. Щоправда, цей різновид омлету більше схожий на корж.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (231)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 782)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 217)
- Цікаві факти про борщ (3 205)
- Найцікавіші факти про математику (3 119)
- Найцікавіші факти про колібрі (3 028)