Цікаві факти про роли (суші)

Цікаві факти про роли

Роли або макі-дзуші – страва японської кухні, суші в рулетиках. Один з найбільш популярних видів суші. Рис з доповненнями (риба, овочі), загорнутий у листи водоростей норі.

Відмінною особливістю страви є скручування за допомогою бамбукової циновки (макісу) в циліндричну форму з подальшим розрізанням на часточки. Найчастіше роли ріжуть на 6, 8 чи 10 шматочків, іноді – на 12 і подають однією порцією.

На сьогоднішній день зустрічається декілька категорій ролів: традиційні, фірмові, «Каліфорнія», «Філадельфія», запечені та смажені. У так званих «асорті» або «суші-асорті» кілька шматочків ролів (зазвичай 3-4 шматочки) сервіруються з іншими видами суші.



Перше, про що замислюються люди, коли думають про японську кухню – суші та роли. Японці вважають ці страви витворами мистецтва. Досвідчені су-шефи роками вдосконалюють навички, шукають ідеальну текстуру, колір, смак та оформлення. У цій статті ми розповімо про найцікавіші факти про ролі, які на перший погляд не є очевидними.

Цікаві факти про роли

Різні види ролів
Різні види ролів.

Що цікаво, Японія не є батьківщиною ролів. Навіть не йдеться про такі різновиди, як роли «Філадельфія» та «Каліфорнія», які точно з’явилися у США. Перші роли почали робити ще близько 2000 років тому у поселеннях на березі річки Меконг в Індокитаї на південному сході Азії. А Японія отримала рецепт продукту приблизно у VIII столітті.

Фугу – найоригінальніший рол. Щоб приготувати страву, потрібно кілька років навчання. Крім того, не обійтися й без спеціалізованої ліцензії, адже головним інгредієнтом є отруйні морські істоти з сімейства Скелезубові (Tetraodontidae). У Японії ця їжа доступна всім, крім імператора, тому що йому подібні страви вживати суворо заборонено з міркувань безпеки.

Знамениті норі (червоні водорості) раніше зіскребали з човнів. Сьогодні така практика вже не застосовується, тому що норі виробляють у промислових масштабах. Але раніше їх акуратно шкрябали з дна човнів, які прибували після тривалого плавання. Після цього робили пластини, які ретельно висушували.

Сьогодні ресторани японської кухні, де можна спробувати суші і роли, є в багатьох країнах світу, у тому числі – і в Україні. А в СРСР подібні заклади громадського харчування вперше з’явилися у 80-х роках минулого століття. Але в них практично не можна було потрапити. Японські ресторани відвідували лише представники еліти.



Раніше вважалося, що у жінок вища температура тіла, а сира риба через гарячі руки може псуватися. З цієї причини страву готували лише чоловіки. Крім того, вважалося, що жінки користуються косметикою, через що можна зіпсувати смак ролів.

Сьогодні роли не рекомендується зберігати навіть у холодильнику довше 3-4 годин. Раніше ж це блюдо використовували для консервації, щоб зберегти морепродукти. Рибу солили, після чого загортали у заздалегідь приготовлену білу крупу. Готовий продукт поміщали під тяжкий прес. Після цього блюдо зберігало свої властивості протягом року. Зараз це здається дивним, але раніше це було практично єдиним способом зберегти рибу надовго. Великий запас дозволяв нормально харчуватися протягом усього року.

Гостру пасту васабі раніше використовували не для того, щоб відтінити смак основної страви, як це роблять зараз. Вперше приправа використовувалася, щоб зробити їжу безпечною, вбивати різні мікроби. Це пов’язано з тим, що приготування ролів було можливим лише з сирої риби.

Бамбуковий килимок "макісу"
Бамбуковий килимок “макісу”, що використовується для приготування ролів.

Багато європейців вважають, що суші та роли їдять паличками. Насправді, за японською традицією роли беруть руками. При цьому палички використовують для сашимі, коли потрібно брати невеликі скибочки сирої риби.

Щоб стати су-шефом, потрібно 10 років практики. Японці впевнені, що без 10-річної практики загортання суші неможливо стати добрим кухарем. Фахівець розпочинає роботу через 2 роки обов’язкового навчання. Потім потрібно ще 8 років для досягнення поваги та майстерності. Японські майстри розпізнають свіжість морепродуктів за консистенцією, кольором та запахом. Такі глибокі знання пов’язані з тим, що кухар самостійно купував на ринку морепродукти. Від його вибору залежала якість готової страви.

Японський етикет не передбачає вживання маринованого імбиру одночасно з суші чи ролами. Це пов’язано з тим, що його сильний аромат та смак не дозволяє повною мірою розпізнати смак запропонованої страви. Імбир же подають, щоб прибрати післясмак перед вживанням ролів з іншим складом.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися