Чому морська вода солона?

Дві третини поверхні нашої Землі вкрито водою, приблизно 97% з них – це солона морська вода. Тільки близько 3% води на нашій планеті є прісною, але 2% заморожено в крижаних шапках на полюсах (і в горах) і в грунті. Це залишає менше 1% прісної рідкої води в річках, озерах і струмках. Але чому запаси розподілені так несправедливо? І що робить воду солоною?
Чи зможете ви відразу дати правильну відповідь на це просте, здавалось б, питання?
В русі води є певний цикл. З водойм вона випаровується в атмосферу, звідки знову потрапляє на Землю у вигляді опадів, а потім – знову «на небо». Але якщо дощ – це прісна вода, то коли ж в цьому процесі з’являється сіль? Насправді, опади містять невелику кількість хімічних речовин – діоксид вуглецю і діоксид сірки, які поглинаються водою, поки вона ще знаходиться в атмосфері.
Це означає, що дощ, насправді, слабокислий розчин. Коли його краплі потрапляють на землю, ця слабка кислота може розчиняти невелику кількість мінеральних солей з гірських порід, які потім потрапляють у воду – річки та озера.
Але якщо річки і струмки несуть розчинені солі, то чому самі вони вважаються прісними? Насправді, вони містять дуже низькі рівні цих речовин. Солі в морях накопичувалися протягом мільярдів років, морська вода містить приблизно в 300 разів більше розчинених солей, ніж річкова.
У кожному літрі морської води в середньому розчинено близько 35 грамів солей, в той час як в літрі прісної води – всього 0,5 грама. Деякі солі також можуть потрапляти в моря з гарячих джерел на дні і з вулканів на суші і в морі.
Однак важливо розуміти, що море не стає з кожним роком більш солоним. Частина мінералів поглинається водоростями і тваринами, а інша частина відкладається у вигляді осаду на дні. Таким чином, сіль, що потрапляє з річок в моря, зберігає баланс.