Добре відомо, що іноді фрукти збирають ще незрілими. Це роблять із різних причин. Іноді потрібно транспортувати продукцію на далекі відстані, а буває й так, що поспішати змушують погодні умови. Але нічого страшного в цьому немає, адже більшість фруктів без проблем дозрівають зірваними. Тож давайте розберемося, чому так відбувається.
Як це працює?
Фрукти, які зібрали ще зеленими, після дозрівання такі ж смачні та корисні, як і ті, що достигли у природних умовах. Хорошим прикладом можуть стати помідори та банани, які «доходять» на газетці десь у темному місці. Банани часто доводять до потрібної кондиції у спеціальних «газових камерах», які прискорюють процес дозрівання.
Дозрівають зірвані фрукти завдяки етилену – газоподібному фітогормону, що виробляється усередині плода. Вчені називають його також «гормоном стиглості». Під дією цієї речовини прискорюються обмінні процеси і плід набуває природного забарвлення, соковитості та властивого для стиглого стану смаку.
Механізм дозрівання ще у минулому столітті вивчив радянський вчений Дмитро Нелюбов. Він також відкрив етилен та розповів, як він діє на фрукти. Виділяється речовина навіть в зірваних з гілок плодах. При цьому нерідко буває, що у даному випадку дозрівання відбувається набагато швидше. Це пов’язано з нестачею вологи, яка гальмує дію етилену.
Чи всі фрукти дозрівають?
На жаль, здатність дозрівати є не у всіх фруктів. Добре піддаються дії «гормону стиглості» яблука, манго, банани, авокадо, груші, абрикоси. Вони виділяють достатньо етилену, щоб вистачило і їм, і фруктам інших видів, що лежать поруч. Тому поряд з бананами, що дозрівають, рекомендують зберігати плоди, які чутливі до етилену, але не виробляють його у великих кількостях. Це можуть бути, наприклад, сливи, айва, хурма, ананаси.
А ось гранат, виноград та інжир марно зривати зеленими та класти поруч із етиленовими рекордсменами. Цим фруктам для дозрівання обов’язково потрібно залишатися на гілці. Їм необхідні вода та поживні речовини, якими їх постачає рослина. Якщо їх зірвати незрілими, то вони не дозріватимуть, а «старітимуть» і поступово псуватимуться.
Потрібно також пам’ятати, що для ефективного дозрівання необхідно створити певні умови. Фрукти поміщають у картонні коробки чи дерев’яні ящики з кришками. Усередині має бути обов’язково сухо і темно. Температуру у приміщенні, де зберігається такий врожай, підтримують на рівні 20-22 градусів за Цельсієм.
Оптимальна температура дуже важлива, тому що при її перевищенні етилен виділяється швидше, але при цьому фрукти стають м’якими, з в’ялою шкіркою. Приблизно так само негативно діють і сонячні промені. Ультрафіолет ще й сприяє появі на шкірці темних плям, що сильно псують товарний вигляд продукції.
Найгірше, що можна зробити для незрілих фруктів, так це запакувати їх у поліетилен. В таких умовах плоди починають гнити, і за лічені дні псуються. Винен конденсат, який утворюється всередині об’єму, що не вентилюється. При збиранні у промислових обсягах ніхто не чекає, доки банани або абрикоси дозріють у коробках. Їх поміщають у спеціальні камери, куди подають синтезований штучно етилен. Майже всі фрукти, які ви бачите взимку на прилавках, зазнали саме такої обробки.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (142)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (172)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 722)
- Цікаві факти про борщ (3 151)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 121)
- Найцікавіші факти про математику (3 033)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 957)