Кокосова пальма (лат. Cocos nucifera) – рослина з сімейства Пальмові (Arecaceae), єдиний представник роду кокос (Cocos). Кокосова пальма може досягати висоти до 30 метрів, її листя перисті з довжиною від 4 до 6 метрів. Плід кокосової пальми – кокос (або кокосовий горіх).
Батьківщина кокосової пальми точно невідома. Скоріше за все, вона походить з Південно-Східної Азії (імовірно з Малайзії). Нині широко поширена у тропіках обох півкуль, як у дикому, так і в культурному вигляді. Її культивували на Філіппінах, півострові Малакка, Малайському архіпелазі, в Індії та на Шрі-Ланці ще з доісторичних часів.
Кокос – це приморська рослина, що віддає перевагу піщаним грунтам, тому перше місце за обсягами виробництва посідає острівна Індонезія. Чудово росте на прибережних коралових смугах, атолах та у місцях, де не можуть вижити інші рослини. Розширення його ареалу є як штучним, так і природним: кокоси водонепроникні і вільно плавають, переносяться океанськими течіями на далекі відстані, зберігаючи при цьому свою життєздатність.
Отже, всім відомо, що кокос є чудовим харчовим продуктом, він навіть став улюбленим інгредієнтом зіркових дієт, з нього також одержують корисний для здоров’я напій. Але це далеко не всі факти, відомі про цей «плід життя».
Цікаві факти про кокосові горіхи
1. Корисні властивості. Плід кокосу містить безліч корисних для організму речовин. Як виявилося, кокосове молоко також містить важливі компоненти і є короткостроковим замінником плазми крові людини, про що свідчать досліди, проведені ще у 50-ті роки XX століття. Нещодавно було зафіксовано випадок, коли кокос був використаний для лікування тяжкохворого пацієнта на Соломонових островах.
2. Кокоси і мавпи. Збір кокосових горіхів не просте і навіть небезпечне заняття для людини, тому здавна селяни залучили для цього мавп, справжніх фахівців у цій справі. На тропічних островах, наприклад, таких як Суматра (Індонезія), селяни навчили мавп збирати для них урожай кокосів. Більшість фермерів управляють тваринами за допомогою довгого повідця, але деякі мавпи настільки добре навчені, що слухають голосові команди господаря. Такі мавпи мають великий попит і приносять хороший дохід своєму господареві.
3. Кокос і протигази. Перша світова війна увійшла в історію безліччю газових атак, внаслідок чого протигази стали необхідним засобом для виживання. Для очищення повітря у протигазах використовувався вуглець, але не завжди його отримують однаковим шляхом. У США знайшли спосіб одержання вуглецю з кокосу шляхом спалювання шкаралупи горіха. Вчені виявили, що протигази з використанням кокосового вуглецю переважали інші при фільтрації шкідливих речовин. Навіть зараз кокосовий вуглець, як і раніше, залишається важливим засобом у боротьбі з радіаційним випромінюванням і активно використовувався при аварії на японській АЕС «Фукусіма».
4. Кокосове пальне. Кокосові горіхи є гарним «паливом» для організму, але чи знаєте ви, що з нього також можна робити екологічно чисте паливо для машин? Біодизель, який є чудовою альтернативою існуючому бензиновому паливу, що завдає шкоди навколишньому середовищу, можна видобувати з кокосів у значних кількостях. Таким чином, речовини, що містяться в кокосових горіхах, можуть виконувати кілька функцій: виступати в якості основної речовини, добавки або прямого замінника дизеля.
5. Кокос і мистецтво. Талановиті художники можуть створювати красу з того, що на перший погляд не застосовується у мистецтві. Кокос не став винятком. Він використовується у якості матеріалу для скульптур, як у первозданній формі, так і складній, пов’язаній з незвичайною обробкою кокоса. Кокоси також є невід’ємною частиною деяких народних етнічних танців та інших культурних заходів. Так, наприклад, під час традиційного філіппінського танцю «maglalatik» половинки шкаралупи кокосового горіха прив’язують до різних частин тіла чоловіка і використовують як імпровізований барабан.
6. Кокосова горілка. Ваш відпочинок на морському узбережжі не буде повним без освіжаючого кокосового коктейлю, який допоможе відпочити та розслабитися. На Філіппінах з верхівкових бруньок кокосової пальми роблять спиртний напій під назвою «Lambanog». (До речі, ці бруньки чомусь звуться «кокосовою капустою», їх навіть використовують у різних салатах). Цей напій готується виключно з органічних компонентів і не містить жодної хімії. Його традиційно виготовляли в домашніх умовах, проте, останнім часом «Lambanog» стали виробляти і в промислових масштабах.
7. Кокосовий палац. Кокос має не тільки багато поживних речовин, він також є відмінним будівельним матеріалом. У цьому переконався колишній президент Філіппін Фердинанд Маркос, коли збудував собі кокосовий палац (на фото вище). Бажаючи здивувати папу Римського Івана Павла II під час його візиту на Філіппіни у 1981 році, диктатор Маркос замовив будівництво розкішного особняка, який коштував 37 мільйонів песо (приблизно 10 мільйонів доларів). Близько 70% цієї двоповерхової будівлі було збудовано з кокосових пиломатеріалів. Інші компоненти кокосової пальми та горіхів також були включені в елементи декору та архітектури.
Чи справив кокосовий палац враження на Папу? Так, але зовсім не те, на яке очікувала філіппінська влада. Папа Римський Іоанн Павло II засудив палац, вважаючи його надто претензійним і помпезним, особливо на тлі низького рівня життя простих філіппінців. Тож Папа вирішив зупинитися в іншому місці.
8. Практичне використання кокосового дерева. Кокосова пальма входить до першої десятки найцінніших для людини рослин. Так або інакше використовуються майже всі її частини. Стовбури є прекрасним будівельним матеріалом. З шкаралупи горіхів роблять посуд. Листя використовують як покрівельний матеріал, також воно йде на плетіння. З волокна оболонок плодів (койр), а також з волокон листя виготовляють канати, рогожі тощо.
Важливим продуктом, що готується з кокоса, є кокосове молоко – важливий компонент в багатьох азійських кухнях, з нього, наприклад, виготовляють відомий тайський суп «том ка» (на фото). Кокосове молоко слід відрізняти від кокосової води (кокосового соку) – натуральної рідини, що знаходиться всередині недозрілого кокосового горіха. Його отримують штучним шляхом, змішуючи подрібнену м’якоть кокоса і воду. В Індонезії, Брунеї та Малайзії кокосове молоко зазвичай називають сантаном, а на Філіппінах – гатою.
9. Кокосові обладунки. Коли ми чуємо фразу «кокосові обладунки», перше, що спадає на думку, це, напевно, видовбана шкаралупа кокоса, що використовується як шолом. Але ремісники острівної Республіки Кірибаті змогли зробити дещо цікавіше. Їх кокосовий захисний костюм був зроблений з щільної тканини, що нагадує дуже товстий килим, зітканої з кокосових волокон. Обладунки складалися з головного убору, «бронежилета», пластини на спину, штанів і жакета з високим коміром.
10. Кокос і музика. Тепер ви переконалися, що кокос досить популярний та цікавий плід. Більш того, він став об’єктом натхнення для численних музичних творів. «Кокос» у виконанні Гарі Нільссона – химерна і чарівна пісня, яка з’явилася на початку 1970-х років і швидко стала хітом. Після появи в ефірі, ця пісня неодноразово ставала треком до фільмів та відеоігор.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (232)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Цікаві факти про Люксембург (4 274)
- Бджоли – найцікавіші факти (3 792)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 225)
- Цікаві факти про борщ (3 213)
- Найцікавіші факти про математику (3 130)