Цей популярний у всьому світі продукт має безліч назв. Наприклад, в Австралії його називають «чарівний пух», в Англії – «солодкий пух», в Італії – «цукрова пряжа», в Німеччині – «цукрова шерсть».
Даний кондитерський виріб майже повністю складається з цукру, процес його приготування досить простий – у спеціальному апараті цукор розігрівається і починає плавитися.
Сам апарат безперервно обертається, цукор продавлюється крізь дрібне сито, утворюються дрібні цівки, які накручуються на паличку, утворюючи солодку повітряну кулю.
Процес виготовлення цукрової вати (або солодкої вати) займає лічені секунди, тому покупці самі можуть стежити за тим, як звичайний цукор перетворюється в солодку повітряну хмару. Завдяки барвникам і ароматизаторам, цукровій ваті можна надати безліч смаків і кольорів. Сказати точно, де вперше почали виробляти цукрову вату, складно. Є відомості про те, що її робили в Італії ще у XV столітті. Процес повністю був ручним, тому дозволити собі таку розкіш могли тільки заможні люди.
Приготувати порцію вати за хвилину, як зараз, у той час було просто неможливо. Цукор плавили в каструлі, потім кожне волокно розтягували спеціальними виделками. Вартість самого цукру, а він був тоді не дешевим, плюс трудомісткий процес, робили вату елітним продуктом.
Доступною для різних верств населення солодка вата стала тільки на рубежі XIX – ХХ століть, коли з’явилися апарати для її приготування. У 1893 році американський стоматолог Вільям Моррісон і його співвітчизник кондитер Джон Вартон виготовили машину, на якій можна було швидко приготувати «бавовняну солодкість». Свій винахід вони офіційно зареєстрували через чотири роки, патент США № 618428. Таким чином, днем народження цукрової вати можна назвати 12 грудня 1897 року.
Представлення апарату для широкої публіки відбулося лише через кілька років, під час торгової виставки в Сент-Луїсі у 1904 році. До речі, в цей же час в місті проходили III літні Олімпійські ігри. Фірма «Electric Candy Company» за кілька місяців продала 68655 порцій цукрової вати за ціною 25 центів за кожну. Американські кондитери підготувалися до масового заходу грунтовно. Крім цукрової вати, покупцям вперше запропонували спробувати також хот-доги і морозиво у вафельній упаковці. Всі ці продукти користуються величезною популярністю у всьому світі навіть через 100 з гаком років.
У порівнянні з Італією XV століття, вата стала набагато дешевше, але і 25 центів для того часу були досить солідною сумою. Показовий приклад – у деяких американських магазинах за ті ж гроші можна було придбати чоловічу сорочку. Але тисячі учасників виставки змогли купити і по достоїнству оцінити те, що колись було доступно лише вищому суспільству.
Всесвітня виставка зробила свою справу – цукрова вата, про яку до початку ХХ століття знали небагато, почала тріумфальну ходу по всій планеті. Апарати почали закуповувати в різні країни світу, газети і журнали того часу буквально рясніли рекламою, в якій розхвалювали переваги подібного бізнесу.
Вже в двадцятих роках минулого століття про цукрову вату стало відомо практично у всьому світі. Собівартість однієї порції була низькою, адже для її приготування було потрібно всього 10 – 15 грамів цукру. Продавців цукрової вати можна було побачити на всіх масових заходах – в парках, на пляжах, вокзалах, ринках. Вата була дуже популярна і в Радянському Союзі, до цих пір наші співвітчизники, чиє дитинство припало на епоху СРСР, із захопленням згадують про неї. Тим більше, що вона не була рідкістю навіть в епоху дефіциту, а вартість була по кишені навіть радянському школяреві.
Про шкоду і користь солодкої вати замислювалися і лікарі. Оскільки вона виготовлена з цукру, її не рекомендувалося вживати людям, що страждають на цукровий діабет. А ось для здорового організму шкоди вона не приносила. При помірному споживанні, звичайно. Адже на порцію, що має значний розмір, йшла всього пара ложок цукру. До того ж, вата, виготовлена з натуральної сировини, могла істотно поліпшити настрій.
Цукрова вата входить до складу деяких коктейлів, найвідомішим з яких є «Сніданок з Далі». До його складу входить безліч інших інгредієнтів – ром, лікер, сироп кориці, лайм, маракуйя, м’ята, квітка лотоса і так далі.
Незважаючи на те, що сам процес приготування цукрової вати майже не змінюється протягом десятиліть, склад її значно відрізняється від того, яким ласували наші бабусі і дідусі. Вата, звичайно, стала більш барвистою, ось тільки досягається ця краса за допомогою штучних барвників. В наші дні знайти вату, приготовлену з чистого цукру, як у старі добрі часи, стало зовсім не просто.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (144)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (173)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 729)
- Цікаві факти про борщ (3 157)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 131)
- Найцікавіші факти про математику (3 039)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 963)