Коктейль (англ. cocktail; дослівно «півнячий хвіст») – напій, отриманий шляхом змішування кількох рідин. Коктейлі прийнято ділити на алкогольні, до складу яких входять алкогольні напої, і безалкогольні, гарячі і холодні. Іноді під коктейлем розуміють суміш, призначену для інших цілей, наприклад, коктейль Молотова.
Алкогольні коктейлі зазвичай виготовляють на основі джину, віскі або рому. Останнім часом набирають популярність коктейлі на основі горілки і текіли. Крім того, в якості інгредієнтів використовуються різні лікери, мед, молоко та інші напої.
Серед безалкогольних коктейлів найбільш поширені молочні коктейлі, фруктово-овочеві та коктейлі на основі соків. Гарячі коктейлі – це, наприклад, пунш, грог, ірландська кава. Холодні коктейлі містять лід або морозиво – наприклад, фрапе.
Типовими інгредієнтами коктейлю є цілі фрукти, мед, соуси або креми, спеції. Деякі види коктейлів, такі як фліп, містять сире яйце. Залежно від інгредієнтів коктейлі мають різне призначення: тонізувати або розслабляти, збуджувати апетит (аперитив) або служити приємним завершенням трапези.
Для їх приготування використовують змішувальні (барні) склянки, шейкери та спеціальні ложки. Коктейлям зазвичай дають екзотичні назви та надають привабливого вигляду за допомогою таких прикрас, як парасольки, скибочки лимона, апельсина чи інших фруктів.
Цікаві факти про коктейлі
• Найдавніший коктейль виявили археологи на березі річки Тібр в Італії. Його залишки дивом збереглися в глиняному глеку і складалися з меду, яблучного соку, винної кислоти та ячменю. Виготовлено цей коктейль близько 5000 років тому.
• Коктейль під назвою «Ріц Сайдкар» можна спробувати лише у барі «Хемінгуей» в Парижі. Його вартість давно вже перевищує 1000 доларів за порцію, але замовити його вже незабаром не вдасться нікому. Вся справа в тому, що до його складу входить коньяк «Ritz Fine Champagne 1865 Cognac». Він виготовлявся з рідкісного сорту винограду, знищеного шкідниками ще в XIX столітті. Запаси коньяку неминуче скорочуються, тому відвідувачів бару попереджають про те, що вони мають унікальну можливість випити те, «чого більше не існує».
• Цікаве дослідження провів доктор Каліфорнійського університету (США) Пол Вульф. Він стверджує, що переважання жовтого кольору на полотнах нідерландського художника Вінсента ван Гога пов’язане з тим, що він зловживав коктейлями з абсентом. Сам абсент підвищує працездатність людини, але передозування змінює сприйняття кольору, світ постає у жовтих тонах.
• Коктейль під назвою «Викрутка» з’явився у США за часів «Сухого закону». Склад був простим – горілка із апельсиновим соком. Можна довго говорити про те, що сік пом’якшує смак горілки і насичує організм вітамінами, але не в цьому випадку: сік служив лише для маскування. Він надавав алкогольному напою цілком «законослухняного» вигляду. Є версія про те, що назва теж з’явилася невипадково – робітники невеликого шахтарського містечка використовували викрутки, щоб змішувати коктейль.
• Дві частини горілки, по одній частині кавового лікеру та вершків – і вийде коктейль «White russian». Свою назву він отримав у 30-х роках минулого століття, на честь білогвардійців, котрі опинилися після Громадянської війни за кордоном. Напій мав і іншу назву – «Білий ведмідь».
• Деякі коктейлі виготовлялися для медичних цілей. Наприклад, «Джин з тоніком» застосовувався англійськими солдатами в Індії як антималярійний засіб. Настоянку з хініну, яку називали тонік, пити було неприємно, хоч і корисно. Залишався один вихід – змішувати її із джином. Причому, повернувшись на батьківщину, військовослужбовці продовжували вживати цей напій, який згодом став популярним у всьому світі.
• Німецький коктейль під назвою «Радлер» з’явився випадково завдяки винахідливості Франца Кюглера – власника пивної в Мюнхені. Під час змагань велосипедистів, ще на початку ХХ століття, спортсмени забігали до бару вгамувати спрагу. Коли пиво почало закінчуватись, господар, щоб не втрачати виручку, почав розбавляти пиво лимонадом. Втім, ошукані клієнти залишилися задоволеними.
• Коктейль Молотова, всупереч назві, не був винайдений наркомом закордонних справ СРСР В.М. Молотовим. Пляшки із запальною сумішшю як протитанкові засоби фінська армія використовувала ще під час війни з СРСР 1939 – 1940 років. А свою назву коктейль отримав через те, що саме В’ячеслав Михайлович Молотов вів переговори про поділ кордонів між СРСР та Фінляндією. Однак подібні коктейлі використовувалися й раніше, наприклад, під час Громадянської війни в Іспанії 1936 – 1939 років.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (145)
- Їжа і напої (88)
- Космос (27)
- Люди (92)
- Планета (176)
- Різне (228)
- Рослини (107)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 750)
- Цікаві факти про борщ (3 179)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 176)
- Найцікавіші факти про математику (3 079)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 995)