Найцікавіші факти про вино

Цікаві факти про вино

Вино – алкогольний напій, отриманий шляхом бродіння винограду. Природний хімічний склад винограду дозволяє йому бродити без додавання цукрів, кислот, ферментів, води чи інших поживних речовин.

Вино вважається одним із найблагородніших напоїв у всьому світі. Виноробство бере свій початок із незапам’ятних часів. Вино згадується в Біблії та Корані, грецькій та римській міфологіях, де були свої боги вина (наприклад, Діоніс).

Крім того, майже кожен народ має свою легенду, яка розповідає про появу божественного еліксиру – вина. Існує навіть ціла наука, яка вивчає цей виноградний алкогольний напій, і зветься вона – енологія.

Варто зазначити, що вино можна отримати і з інших фруктів (вишні, сливи, яблука, абрикоси), а також квітів і багатьох інших продуктів, в тому числі пшениці. Однак всі вони мають інші характеристики і назви, наприклад – яблучний або грушевий сидр, пальмове вино тощо. І класичним, тобто справжнім, вином вважається саме напій, виготовлений з винограду.

Цікаві факти про вино

Дегустація вина
Дегустація вина.

«Ароматом» називають запах молодого вина, тоді як більш витриманий напій має тонший запах, що називається «букетом».

У Стародавній Греції господар будинку під час гуляння першим робив ковток вина, щоб гості переконалися, що напій не отруєний. Таким чином виник вираз «пити за здоров’я».

У Стародавньому Римі жінкам заборонялося вживати вино. Чоловік мав повне право вбити свою дружину у разі порушення цього закону. У 194 року до н.е. замість смертної кари запровадили розлучення.

Дегустація вина – це, по суті, оцінка запаху. Тому жінки підходять на роль дегустаторів краще, ніж чоловіки, оскільки вони мають більш чутливий нюх, особливо в період репродуктивного віку.

Червоне вино має червоний колір через те, що під час ферментації воно насичується кольором виноградної шкірки. Біле вино не проходить процес ферментації.



Не всі вина покращуються з часом. Переважна більшість вин відразу готові до вживання і не мають потенціалу, і лише деякі з них покращуватимуться при зберіганні десятиліттями.

Найстаріша пляшка вина у світі була знайдена поблизу німецького міста Шпайєр і датується 325 роком нової ери. Експонат знаходиться в Історичному музеї Пфальца.

Під час дегустації вина необхідно трохи потримати рідину в роті і лише потім проковтнути (або сплюнути у плювальницю). Хороше вино матиме довгий післясмак, тоді як вино низької якості – ні.

Колекція вин (енотека)
Колекція вин (енотека), Сицилія, Італія.

Регулярне, але помірне вживання вина може зменшити ризик серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера, інсульту.

Хоча вино загалом позитивно впливає на організм, воно також може стати причиною виникнення раку шлунково-кишкового тракту, зокрема стравоходу. Існує також ризик захворювання на рак молочної залози.

Варто пам’ятати, що дорогі, важчі продукти поєднуються лише з важким вином; легкі продукти потребують легкого вина. Крім того, червоне вино зазвичай подається з червоним м’ясом, біле вино – з білим м’ясом або рибою, а солодке вино – на десерт.

Стандартний келих сухого білого чи червоного вина містить близько 110 калорій. Чим солодше вино, тим більше калорій.

Багато хто помилково вважає, що шампанське винайшов чернець Дом Периньйон. І хоча титул першовідкривача йому не належить, він зробив значний внесок у вдосконалення ігристих вин.

Згідно із законодавством Європейського союзу, ігристе вино, вироблене за межами французької провінції Шампань, не може називатися «шампанським».

Келих з вином потрібно тримати за ніжку
Келих з вином потрібно тримати за ніжку.

Існує правильний і неправильний спосіб тримання келиха з вином. Необхідно тримати келих за ніжку, а не за чашу, оскільки тепло вашої долоні буде нагрівати напій.

Традиційно прийнято спочатку подавати легкі вина і потім переходити до більш міцних. Крім того, біле вино має бути подано перед червоним, молоде вино перед старим, а сухе вино перед солодким.

У стародавньому світі вино сприяло встановленню контактів між народами і було засобом торгівлі. Наприклад, греки обмінювали напій на дорогоцінні метали, а римляни – на рабів.

Як правило, червоне вино має сильніші антиоксидантні властивості, ніж біле, і містить ресвератрол, завдяки якому зменшується ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Червоне вино складає приблизно 55% від продажу всіх вин у ресторанах. Відповідно на біле та рожеве вино разом приходиться 45%.



Європейські вина, як правило, називаються на честь їхнього географічного місця виробництва (наприклад, Портвейн, Мадера або Бордо), тоді як неєвропейські вина (наприклад, Піно-нуар, Мерло) названі здебільшого на честь сорту винограду.

У більшості випадків вино подається в келиху з вигнутими краями, які сприяють утриманню ароматів. Чим тонше скло та обід, тим краще.

Винні сорти винограду посідають перше місце серед світових плодових культур за площею посівних полів.

Виноградники
Виноградники поблизу Леутесдорфа на Рейні, Німеччина.

Сіра гниль на винограді у певних випадках є доброякісним грибком, завдяки якому виготовляються елітні солодкі десертні вина.

Одна тонна винограду – це приблизно 60 ящиків вина або 720 пляшок, тобто одна пляшка вина містить близько 1270 грамів винограду.

У світі існує дуже багато різних фобій. І одна з них торкається сьогоднішньої нашої теми: оєнофобія – це страх перед вином.

Вино, яке здається водянистим на смак, вважається «розбавленим». В тому сенсі, що воно могло бути виготовлене з винограду, який збирали під час зливи.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися