Чи є шоколад у білому шоколаді?

Білий шоколад з пелюстками троянд

Білий шоколад – це кондитерський виріб, виготовлений на основі какао, молока (або продуктів його переробки) і цукру, до складу якого входить близько 20% какао-масла і не менше 14% сухого молока (або продуктів його переробки), у тому числі – не менше 3,5% молочного жиру.

Стопка шоколаду
Стопка шоколаду (молочний, з горіхами, чорний і білий).

Білий шоколад не містить тертого какао або какао-порошку. Крім того, «Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США» обмежує вміст цукру або інших підсолоджувачів у білому шоколаді до 55-ти відсотків.

Що ж, у світі існує багато видів шоколаду. Крім чорного, молочного та білого, виробляють продукцію з різними добавками: з фруктами, горіхами, пастилою і навіть із сіллю та червоним перцем. Вибрати ласощі на свій смак може кожен, але при цьому ніхто не гарантує, що шоколад буде зі справжнього шоколаду.

Білий шоколад – це специфічний кондитерський виріб. Багато хто його не любить через солодкувато-пряний приторний смак і відсутність легкої гіркуватості, яка властива чорному та молочному шоколаду. Пояснюється це просто: спільного з іншими видами продукції з какао в нього зовсім мало, можна сказати – одна назва. Склад білого шоколаду зовсім інший і технологія його виробництва особлива.



Звичайному шоколаду надає коричневого кольору основний компонент – какао-боби. Їх сортують, обсмажують, знімають оболонку і потім подрібнюють ядра на порошок. Цю сировину ділять на дві частини. Одна з них вирушає під прес, де з неї добувають какао-масло. Інша є основою для приготування шоколадної маси.

Секрети білого шоколаду

У шоколаді білого кольору тверда складова какао-бобів відсутня. Його виготовляють із какао-масла, якого в кінцевому продукті може бути до 20 відсотків. Ця речовина не має ні запаху, ні явного смаку. У білий шоколад додають багато різних компонентів. Це підсолоджувачі, згущувачі, ароматизатори, сироватки та спеції.

Milkybar
Milkybar – це був перший білий шоколад, виготовлений швейцарською компанією “Nestle” ще у 1936 році.

Тому, коли виробник пише «шоколад» на білій плитці, він, м’яко кажучи, перебільшує. Як ви вже зрозуміли, нічого хорошого для організму від цього продукту очікувати не варто. Все, що в ньому є, або марне, або може завдати шкоди. Отже, якщо у вас є вибір, купіть чорний або молочний шоколад, виготовлений за всіма канонами кондитерської справи.

Але у білому шоколаді значно знижена кількість теоброміну і кофеїну в порівнянні з тими видами шоколаду, де присутній какао-порошок, що уможливлює його споживання людям, які за медичними показаннями уникають вживання цих психоактивних речовин.

Відзначимо також, що у білого шоколаду є ще один секрет, і він не надто приємний. З’явився цей кондитерський виріб завдяки швейцарському концерну «Nestle» у 30-х роках минулого століття. Тоді білий шоколад отримав назву «Milkybar», і його реклама була всюди.

Але розробили новий продукт не для того, щоб порадувати споживачів. Білий шоколад допомагав швейцарській компанії позбутися дешевої та незатребуваної какао-олії. Хитрі швейцарці почали продавати «Milkybar», замість того, щоб як раніше утилізувати масло.


***На верхньому фото: Білий шоколад з пелюстками троянд, Ванкувер, Канада.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися