Чи є шоколад у білому шоколаді?

Білий шоколад – це кондитерський виріб, виготовлений на основі какао, молока (або продуктів його переробки) і цукру, до складу якого входить близько 20% какао-масла і не менше 14% сухого молока (або продуктів його переробки), у тому числі – не менше 3,5% молочного жиру.

Білий шоколад не містить тертого какао або какао-порошку. Крім того, «Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США» обмежує вміст цукру або інших підсолоджувачів у білому шоколаді до 55-ти відсотків.
Що ж, у світі існує багато видів шоколаду. Крім чорного, молочного та білого, виробляють продукцію з різними добавками: з фруктами, горіхами, пастилою і навіть із сіллю та червоним перцем. Вибрати ласощі на свій смак може кожен, але при цьому ніхто не гарантує, що шоколад буде зі справжнього шоколаду.
Білий шоколад – це специфічний кондитерський виріб. Багато хто його не любить через солодкувато-пряний приторний смак і відсутність легкої гіркуватості, яка властива чорному та молочному шоколаду. Пояснюється це просто: спільного з іншими видами продукції з какао в нього зовсім мало, можна сказати – одна назва. Склад білого шоколаду зовсім інший і технологія його виробництва особлива.
Звичайному шоколаду надає коричневого кольору основний компонент – какао-боби. Їх сортують, обсмажують, знімають оболонку і потім подрібнюють ядра на порошок. Цю сировину ділять на дві частини. Одна з них вирушає під прес, де з неї добувають какао-масло. Інша є основою для приготування шоколадної маси.
Секрети білого шоколаду
У шоколаді білого кольору тверда складова какао-бобів відсутня. Його виготовляють із какао-масла, якого в кінцевому продукті може бути до 20 відсотків. Ця речовина не має ні запаху, ні явного смаку. У білий шоколад додають багато різних компонентів. Це підсолоджувачі, згущувачі, ароматизатори, сироватки та спеції.

Тому, коли виробник пише «шоколад» на білій плитці, він, м’яко кажучи, перебільшує. Як ви вже зрозуміли, нічого хорошого для організму від цього продукту очікувати не варто. Все, що в ньому є, або марне, або може завдати шкоди. Отже, якщо у вас є вибір, купіть чорний або молочний шоколад, виготовлений за всіма канонами кондитерської справи.
Але у білому шоколаді значно знижена кількість теоброміну і кофеїну в порівнянні з тими видами шоколаду, де присутній какао-порошок, що уможливлює його споживання людям, які за медичними показаннями уникають вживання цих психоактивних речовин.
Відзначимо також, що у білого шоколаду є ще один секрет, і він не надто приємний. З’явився цей кондитерський виріб завдяки швейцарському концерну «Nestle» у 30-х роках минулого століття. Тоді білий шоколад отримав назву «Milkybar», і його реклама була всюди.
Але розробили новий продукт не для того, щоб порадувати споживачів. Білий шоколад допомагав швейцарській компанії позбутися дешевої та незатребуваної какао-олії. Хитрі швейцарці почали продавати «Milkybar», замість того, щоб як раніше утилізувати масло.
***На верхньому фото: Білий шоколад з пелюстками троянд, Ванкувер, Канада.
Коментування закрито.