Гамбургер – історія страви, що підкорила світ

Гамбургер – це різновид бутерброда, що складається з плоскої яловичої котлети, яка поміщається в круглий хліб, розрізаний на дві частини. До гамбургерів часто додають різні соуси, найчастіше кетчуп, майонез і гірчицю. Також зазвичай додають такі інгредієнти, як салат, помідори, цибуля, мариновані огірки та сир. Гамбургер, покритий сиром, називається чизбургером.
Цей вид сендвічу зазвичай продають у закусочних, але його також можна знайти як недорогу страву в деяких елітних ресторанах. Існує багато міжнародних і регіональних варіацій гамбургера.

Що ж, напевно, мало хто знає, що 27 липня вважається днем народження гамбургера. Своєю назвою головний американський бутерброд завдячує вихідцям із Гамбурга. Однак для того, щоб стати королем американського, а потім і світового фастфуду, німецький біфштекс мав бути зручним для їжі на ходу.
Зараз у це важко повірити, але всього трохи більше 100 років тому ніхто навіть і не підозрював, настільки може бути смачною страва, що складається зі смаженої котлети, яка подається між двома половинками булочки. Своєю простотою та смаком новаторська вигадка кулінарів відразу завоювала шалену популярність у представників усіх верств населення.
Слава гамбургера, що росте з кожним днем, призвела до того, що так чи інакше всі хотіли бути причетними до його винаходу. На авторство претендували як багато американців, які стверджували, що саме вони зробили фундаментальний внесок у створення цієї страви, так і кулінари інших країн світу.
Зрештою, спроби відвоювати собі шматочок слави закінчилися тим, що гамбургер став стравою з однією з найбільш заплутаних історій. Багато прихильників цього блюда пробували з’ясувати, хто ж насправді був «батьком» бургера.
Саме слово «гамбургер» походить від назви другого за величиною міста Німеччини – Гамбурга. За однією з версій, саме звідти разом із німецькими іммігрантами рецепт потрапив до Америки. У той час гамбургер був шматком смаженої свинини в хлібі.

Згідно з іншою версією, гамбургер був названий на честь міста Гамбург у американському штаті Нью-Йорк. У 1885 році брати Чарлз і Френк Менчіс на ярмарку, що проводиться в американському Гамбурзі, пропонували підкріпитися смаженою котлетою з яловичини, вкладеною між двома шматочками булочки. Кажуть, що в них закінчилися запаси свинячої ковбаси, яку вони використовували для сендвічів, і брати вирішили замінити її яловичиною, що була в наявності.
Того ж 1885 року на ярмарку в Сеймурі Чарлі Нагрін продавав фрикадельки, вкладені між двома скибочками хліба. На його думку, така страва якнайкраще підходила для заходу, оскільки її можна було їсти на ходу. Своє кулінарне творіння він назвав «Гамбургером Чарлі».
Вперше в нью-йоркських ресторанах термін «гамбургер» з’явився у 1834 році. Перша згадка про «Гамбурзький стейк», батьківщиною якого є Німеччина, зустрічається в журналі «Вечірній Бостон» від 1884 року.
Сім’я Оскара Вебера Білбі з міста Талса стверджує, що перший гамбургер приготував їхній предок. Сталося це 1891 року. Прадід Оскара готував котлети та начиняв ними дріжджові булочки. У 1995 році губернатор Франк Кітинг назвав місто Талса «справжнім місцем народження гамбургера».
Ще одним кулінаром, який, можливо, зіграв роль у появі гамбургера, вважають Отто Куасва. У 1891 році він приготував яловичі котлети, які доповнив зверху смаженим яйцем. Моряки, що відвідували кафе, згодом прибрали яйце, залишивши лише котлету.

Також винахідником гамбургера вважав себе кухар Флетчер Девіс із міста Афіни у штаті Техас, який у 1880 році поклав обсмажену котлету з гірчицею та цибулею між двома скибочками хліба. У 1904 році на ярмарку в Сент-Луїсі Флетчер і його дружина мали невелику лавку, де вони й продавали свої бургери.
У 1900 році у своєму рідному місті Нью-Хейвен свій перший гамбургер приготував Луї Лессінг. Клієнт попросив зробити якусь швидку та гарячу страву. Луї, що возився з фаршем, сформував котлету і обсмажив її на грилі. М’ясо він подав між двома скибочками тосту. Через цю деталь деякі кулінарні критики відмовляються визнавати, що саме Луї приготував перший гамбургер. Однак у 2000 році Бібліотека Конгресу США назвала Лессінга людиною, яка зробила перший американський гамбургер.
Широку популярність гамбургери здобули у 1904 році на ярмарку в Сент-Луїсі, але на гастрономічний символ бургер перетворився лише майже через 30 років, коли Уолтер Андерсон з міста Вічіта, штат Канзас, заснував мережу закусочних «White Castle Hamburger», головним блюдом яких став гамбургер.

Сучасна версія гамбургера має безліч різновидів. Варіації з булочкою та котлетою із рубаного м’яса пропонують навіть мішленівські ресторани. З творіннями закусочних та фастфудів їхня страва має хіба що загальну назву. Замість гумової котлети та синтетичної булочки кухарі віддають перевагу фуа-гра, чорним трюфелям та яловичині кобе.
Ціна за такий бургер може сягати 1000 доларів. У меню стейк-хаусів можна знайти більш демократичну версію, основу якої складає котлета з рубаної мармурової яловичини преміальних сортів – цілком гідна альтернатива звичним рібаю (найбільш відомий стейк у світі) і філе-міньйону.
На останок відзначимо, що гамбургери часто подають в якості швидкої вечері, їжі для пікніка або вечірки і часто готують на відкритому повітрі на грилях для барбекю. Але разом з хот-догом гамбургер посідає друге місце у рейтингу найбільш шкідливих продуктів.
Коментування закрито.