Найцікавіші факти про яблука

Стиглі яблука сорту Sampion

Стиглі яблука сорту Sampion
Стиглі яблука сорту Sampion, Болгарія.

Яблука – солодкі і соковиті їстівні плоди яблуні (лат. Malus).

Вживають в їжу у свіжому, консервованому, запеченому вигляді тощо.

Крім того, служать сировиною в кулінарії та для приготування напоїв.

Найбільше поширення отримала яблуня домашня (Malus domestica), яку вирощують у всьому світі. Цей вид походить із Центральної Азії, де й досі можна знайти його диких попередників.

Яблуні були одними з перших дерев, які вирощували люди, і зараз різноманітність їх сортів перевищує 7500 видів. Кожен сорт характеризується різними розмірами, періодом цвітіння та характеристиками плодів.

Яблука сорту Malus ballerina
Яблука сорту Malus ballerina, Франція.

Щорічне виробництво яблук в світі перевищує 86 мільйонів тонн (за оцінкою 2018 року), що відповідає кількості понад 430 мільярдів яблук (1 яблуко середнього розміру важить близько 200 грамів).

Серед основних виробників яблук – Китай, США, Польща, Туреччина, Іран, Італія та Індія. Україна – дванадцята (близько 1,1 мільйона тонн).

Домашня яблуня – це листопадне дерево висотою до 12 метрів, зі щільною кроною. Листя розташовані протилежно, овальні з яскраво вираженим кінчиком і зубчастим краєм. Квітки білі, на початку цвітіння рожеві. Плоди – яблука – дозрівають в кінці літа та восени.



За часом дозрівання відрізняють літні, осінні та зимові сорти. Пізніші сорти відрізняються хорошою стійкістю.

Цікаві факти про яблука

• Яблуня є однією з найдавніших культурних рослин на Землі, археологічні знахідки свідчать, що люди вирощували їх вже в середині VII тисячоліття до нової ери. Причому всі без винятку їх сорти походять від яблуні Сіверса, на якій ростуть маленькі, кислі і жорсткі плоди. Природа створила тільки їх (на території Казахстану і Киргизстану), а інші сорти вивели селекціонери.

Сорт яблук Ananasrenette
Сорт яблук Ananasrenette, Німеччина.

• Яблуневі дерева займають перше за площею місце серед усіх фруктових насаджень у світі, їх навіть більше, ніж апельсинових. Одержувана з яблук сировина використовується для самих різних цілей, в основному, звичайно, кулінарних. З цих плодів готують не тільки десерти і випічку, а й численні напої, причому одними тільки соками справа тут не обмежується.

• В Україні та інших країнах СНД яблука коштують недорого, тому що ці фрукти добре ростуть в нашому кліматі. А ось в тропічній спеці вони відчувають себе набагато гірше, і приживаються рідко, тому де-небудь в Південно-Східній Азії яблука коштують набагато дорожче. Їх там просто не вирощують, а імпортовані фрукти з Китаю, США та Австралії коштують пристойних за місцевими мірками грошей.

• Яблука відрізняються невисокою щільністю, і близько 20% їх маси припадає на присутнє в їх м’якоті повітря. Тому, власне, ці плоди і не тонуть, а плавають на поверхні води. При цьому яблучна шкірка теж дуже корисна – в ній міститься значна кількість клітковини, що сприяє травленню. А ось від поїдання яблучних кісточок краще утриматися – вони містять синильну кислоту, небезпечну для здоров’я, а у великих кількостях навіть отруйну.

• Саме яблука – найпоширеніші плоди як в міфології, так і в геральдиці. Пов’язані з ними легенди є у безлічі різних народів, а зображення яблука або яблунь можна побачити на більш ніж 80 різних гербах.



• Кількість різних сортів яблук не піддається обчисленню, оскільки все нові і нові сорти з’являються щороку, але не всі вони після цього починають вирощуватися. У однієї лише домашньої яблуні існує більше 7500 сортів, але ж є ще й інші види цих дерев – китайська яблуня, низька, сливолистна і багато інших. Деякі яблуні і зовсім відносяться не до дерев, а до чагарників. Всього зараз у промислових масштабах культивується близько сотні сортів.

• Користь яблуневих дерев не обмежується одними лише плодами. Всі без винятку яблуні – дуже хороші медоноси, а тому вони високо цінуються пасічниками. Багато видів яблунь також вирощуються в декоративних цілях, навіть якщо вони не приносять особливо смачних плодів.

• Всі яблука, як і картопля, швидко темніють на місці зрізу. Але порівняно недавно в Канаді за допомогою генної модифікації був виведений сорт під назвою «Арктик», який на зрізі не темніє. Після ряду експериментів ці яблука дозволені до продажу в Північній Америці з 2015 року.

Яблука сорту Lobo
Яблука сорту Lobo, Німеччина.

• З однієї яблуні можна зібрати до декількох тисяч яблук, хоча кількість сильно залежить від сорту. Зазвичай, чим плоди більші, тим їх менше – в середньому їх розмір досягає 10-15 сантиметрів у діаметрі. Але садівники часто самостійно видаляють частину квіток ще навесні – це скорочує врожай, але допомагає яблуні зберегти більше корисних речовин і краще пережити морози, принісши на наступний рік ще більше плодів.

• На Русі яблука вперше з’явилися в XI столітті, і за наказом Ярослава Мудрого був закладений перший яблуневий сад. До Європи ж ці фрукти потрапили, згідно загальноприйнятої теорії, під час завойовницьких походів Олександра Македонського на схід. Стародавні римляни, наприклад, вже вирощували 36 сортів яблук, якщо вірити збереженим літописам.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися