20 цікавих фактів про банани

Банани в шкірці та без шкірки

Банани в шкірці та без шкірки
Банани в шкірці та без шкірки.

Банан – видовжений їстівний плід, ботанічно названий ягодою.

Утворюється з кількох видів великих деревоподібних трав’янистих квіткових рослин роду Musa.

Їстівні сорти бананів поділяються на дві основні групи: десертні та плантани.

Перші вживаються у сирому чи сушеному вигляді, а другі потребують термічної обробки.

Плід буває різного розміру, кольору та твердості, але зазвичай видовжений та вигнутий, з м’якою м’якоттю, багатою на крохмаль, покритою шкіркою, яка може мати різноманітні кольори при дозріванні.

Майже всі сучасні їстівні безкістяні (партенокарпні) культивовані банани походять від двох диких видів – Musa acuminata та Musa balbisiana, або їх гібридів.

Цей тропічний фрукт, настільки широко розповсюджений по всьому світу, що його звично бачити на полиці магазину навіть десь у невеликому містечку біля Полярного кола. Колись, ще за часів СРСР, банани коштували чимало, зараз же цей поживний фрукт коштує недорого.



Банани не тільки дуже смачні і корисні – вони є ще й важливим інгредієнтом для традиційних страв у багатьох країнах світу.

Найцікавіші факти про банани

Як вже було сказано вище, з точки зору ботаніки банани є ягодами, як і, наприклад, кавуни. Щоправда, все одно всі давно вже звикли вважати їх фруктами.

Дозріваючі плоди банана
Дозріваючі плоди банана, В’єтнам.

Існує близько тисячі видів бананів, і далеко не всі вони їстівні.

Банани ростуть на деревах цілими зв’язками. Одна така зв’язка може включати до трьох сотень плодів і важити до 55-60 кілограмів.

Банани за вагою щорічного врожаю у всьому світі стоять на другому місці, поступаючись пальмою першості апельсинам, яких вирощується ще більше.

Перше місце у світі з виробництва бананів посідає Індія, друге – Китай (за даними 2022 року). На ці дві країни припадає 26% світового виробництва.

Найбільше бананів їдять в африканській країні Бурунді – тут їхнє споживання в середньому становить трохи менше 200 кг на людину на рік.

Щороку у всьому світі споживається в їжу близько 100 мільярдів бананів.

Банани на ринку
Банани на ринку Джерудонга, Бруней.

Що цікаво, в сушених бананах калорій приблизно вп’ятеро більше, ніж у свіжих.

Банан є однією з найпопулярніших сільськогосподарських культур у світі. Він займає четверте місце за популярністю, поступаючись лише пшениці, рису та кукурудзі.

Перші письмові джерела, що згадують банани як їстівну рослину, були написані трохи менше трьох тисяч років тому.

У Гондурасі (Латинська Америка), в містечку Ла Ліма, зберігається колекція з майже п’ятисот сортів бананів.

Що цікаво, бананове дерево, строго кажучи, зовсім не дерево, а трава.

Еквадор є найбільшим експортером бананів до інших країн. Швидше за все, ті банани, що ви купуєте, вирощені саме в цій південноамериканській країні.



Банан – найбільш радіоактивний плід на Землі, він містить велику кількість радіоактивного ізотопу калію. Щоправда, велику тільки в порівнянні з іншими культурами, тому хвилюватися не варто – навіть якщо ви харчуватиметеся все життя одними бананами, ви не зможете з’їсти їх стільки, щоб ця радіація вам нашкодила.

З бананів роблять навіть такі продукти, як борошно та кетчуп. Наприклад, банановий кетчуп набув поширення на Філіппінах у роки Другої світової війни, коли справжній кетчуп став дуже дорогою рідкістю.

Бананові чіпси
Бананові чіпси з Філіппін.

Банани приємніші на смак, якщо вони дозрівають, будучи зірваними ще зеленими.

Банани зріють дуже довго – від десяти до вісімнадцяти місяців залежно від сорту.

З одного гектара бананової плантації іноді збирають аж до 40 тонн плодів.

Найпопулярніші колись сорти бананів практично вимерли в XX столітті через поширення хвороб, які вражають саме ці рослини.

У деяких країнах бананова шкірка використовується при виготовленні мила.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися