Якщо ви думаєте, що найбільш продавані спиртні напої в світі – це віскі або російська горілка, то ви глибоко помиляєтеся. Велика частина населення нашої планети ніколи не пробувала цього алкоголю. А найпопулярніше спиртне на планеті, можливо, вам невідоме. У цьому немає нічого дивного, адже вживають його здебільшого китайці, тобто – найчисленніший народ світу.
Отже, це байцзю – не тільки самий ходовий спиртний продукт, але, можливо, і найдавніший.
Китай – країна з давньою культурою, і куди не глянь, скрізь зустрічаються якісь традиційні старовинні речі. Горілку байцзю багато експертів вважають найдавнішим міцним алкоголем в світі. Перші примітивні його зразки з’явилися ще в VI тисячолітті до нашої ери!
Сліди байцзю були знайдені археологами в доісторичних глиняних посудинах. Ми не знаємо, чи вживали його як простий напій або застосовували в релігійних обрядах племен. Зате відомо, що готували його з винограду і був він досить міцним.
Офіційно вважається, що процес бродіння, в якому беруть участь дріжджі і пліснява, був відкритий за часів правління династії Хань в II столітті до нашої ери. До цього використовували природні процеси, такі ж, як при виробництві вина. Відкриття вироблення спирту із зернового цукру здійснило переворот у виробництві алкоголю. Байцзю став на порядок міцнішим і популярнішим.
Приблизно в 960 – 1270 роках нашої ери рецепт традиційного міцного алкоголю вдосконалювався. З тих пір він практично не змінився. З XIII століття байцзю став справжнім національним напоєм китайців і його оцінили навіть за межами Піднебесної. Зараз ця горілка – одна з візитних карток китайських виробників алкоголю. Немає жодної міжнародної виставки за участю Китаю, де не був би представлений байцзю декількох видів.
Як виробляють байцзю і на що він схожий
Технологія приготування байцзю відрізняється в різних регіонах Китаю, але «основні правила» єдині для всіх. Вони вироблені за багато століть і переживуть ще чимало поколінь. У наші дні процеси, що виконувалися колись вручну, механізували, але елемент романтики у виробництві все одно залишився.
Ми розповімо про виробництво самого популярного сорту байцзю з невимовною назвою «Jiangxiaobai». Основною сировиною для цього напою стають зерна червоного липкого сорго. Їх замочують в гарячій воді на 18 – 20 годин. Набряклі зерна пропарюють і потім охолоджують. До них додають дріжджі, і отриману суміш тримають в спеціальній ямі зі стінами з каменю, поки вона не «оцукриться» і не ферментується.
Коли матеріал дійде до кондиції, його піднімають наверх і починають перегонку. Температуру піднімають поступово, починаючи з 25 градусів. Потім розділяють головні і хвостові фракції і розливають готовий байцзю по пляшках або глечиках.
У Китаї виробляють 13 сортів байцзю з різним смаком і міцністю. Найлегший напій носить ім’я «Qing Xiang», а найбільш міцний – «Nong Xiang». Чим міцніше сорт байцзю, тим він популярніший. Але в світі не дуже добре знають різновиди цього напою. За межами Піднебесної зустрічається в основному один вид, про приготування якого ми вже говорили вище – «Jiangxiaobai».
Вміст алкоголю в байцзю може бути від 25 до 40 оборотів. За смаком чистий напій нагадує горілку. Часто в байцзю додають різні компоненти для смаку, наприклад – мигдаль або яблука. З такими добавками цей алкоголь набуває приємного запаху і солодкуватого смаку.
За межами Китаю про байцзю знають тільки вихідці з цієї країни і деякі цінителі. А ось на батьківщині напою його можуть запропонувати в будь-якому барі і ресторані.
***На верхньому фото: Байцзю різних марок і видів. Зліва направо: Sanhuajiu, Red Star Erguotou, Ming River, Maotai.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (23)
- Звірі і птахи (147)
- Їжа і напої (89)
- Космос (28)
- Люди (94)
- Планета (177)
- Різне (232)
- Рослини (109)
- Спорт та ігри (53)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Цікаві факти про Люксембург (4 270)
- Бджоли – найцікавіші факти (3 791)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 220)
- Цікаві факти про борщ (3 210)
- Найцікавіші факти про математику (3 128)