Цікаві факти про лазанью

Лазанья Vincisgrassi alla maceratese

Лазанья Vincisgrassi alla maceratese
Лазанья Vincisgrassi alla maceratese.

Лазанья (італ. lasagne) – всесвітньо відома італійська страва, історія якої налічує кілька століть.

Люди люблять лазанью через її унікальний смак та різні шари тіста і начинки.

Особливістю цієї страви є різноманітність інгредієнтів у її складі, які у поєднанні один з одним створюють неповторний кулінарний витвір.

Про лазанью можна дізнатися більше із нашої статті, прочитавши цікаві факти про її походження, способи приготування, сучасні варіації тощо.

Лазанья – цікаві факти

Класична неаполітанська запечена лазанья
Класична неаполітанська запечена лазанья.

Перший рецепт страви, схожої на сучасну лазанью, з’явився ще в II столітті нової ери.

Назва страви походить від грецького слова «lasana» або «lasanon», що в перекладі означає «горщик» або «тарілка».

Основними компонентами лазаньї є шари макаронів, м’ясний соус, томатний соус та сир.

Вперше лазанью почали пекти в італійському регіоні Емілія-Романья, а згодом це блюдо набуло популярності не тільки в Італії, але й у всьому світі.

Схожий на лазанью вид страви готували на Апеннінському півострові ще за часів Стародавнього Риму, але без сиру.



У кожному італійському регіоні є своя версія цього блюда. Наприклад, у неаполітанській лазаньї (lasagne napoletana) використовуються яйця, зварені круто, томатний соус, фрикадельки і сир.

У вегетаріанській лазаньї замість м’яса використовуються овочі, такі як картопля, помідори, баклажани або шпинат, а також гриби.

Болонська лазанья
Болонська лазанья, що складається з листів яєчної пасти, рагу, соусу бешамель та сиру пармезан.

Лазанья готується порівняно довго, враховуючи приготування коржів, начинки, запікання в духовці тощо, але її смак вартий усіх витрачених зусиль.

В сучасних рецептах лазаньї використовують різноманітні трави (наприклад, кропива), спеції, горіхи, цикорій і навіть морепродукти.

Перший опублікований рецепт цієї страви можна знайти в італійській кулінарній книзі «Liber de Coquina», датованій 1304-1314 роками.

У рецептах лазаньї без м’яса часто використовують кисло-солодкий соус без цукру і тушковані на сковороді з маслом шпинат, цибулю і різну зелень.

Деякі рецепти лазаньї рекомендують заморозити готову страву, а потім розігріти її – це додасть глибини смаку.



Одним з найпопулярніших видів цього блюда є лазанья по-болонськи (lasagne alla bolognese), яку готують із соусом бешамель та сиром пармезан, і ніякий інший вид сиру в даній страві використовувати неможна.

Унікальні шари лазаньї виділяють її серед інших страв із пасти. Сучасна лазанья готується, як правило, з 6 шарів тіста, при цьому на кожен шар тіста кладуть м’ясний фарш, овочі, гриби, а зверху – тертий сир та кілька шматочків масла і запікають у духовці.

Лазанки зі сметаною
Лазанки зі сметаною.

Лазанью роблять у багатьох країнах світу, і кухарі кожної країни адаптують її до місцевих уподобань та створюють свій варіант. Так, наприклад, ще у XVI столітті рецепт цього блюда був запозичений і по-своєму трансформований польською кухнею, завдяки чому з’явилися лазанки (на фото) – популярна нині страва в Польщі, Україні, росії, білорусі і Литві.

Отже, лазанья – це не тільки класична італійська страва, це по-справжньому інтернаціональне блюдо, що поєднує в собі різні культури та традиції. Особливості приготування та регіональні варіації роблять лазанью популярною у всьому світі. При приготуванні цієї страви кожен кухар може реалізувати своє творче бачення, тому вона завжди виходить неповторною та смачною.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися