Чому з віком похмілля переноситься важче?

Похмілля.

Похмілля – це сукупність неприємних фізіологічних ефектів, які виникають після надмірного вживання алкогольних напоїв. Найпоширенішими ознаками цього стану є відчуття сильної спраги (зневоднення або дегідратація), почуття втоми без причини, нудота, головний біль, діарея, труднощі з концентрацією, дратівливість, чутливість до світла та шуму.

В студентські роки будь-які застілля та вечірки проходять практично без сліду. Ранок, незважаючи ні на що, залишається добрим, а думка про нові застілля не викликає здригання. Але після 30 років кожна зайва чарка алкоголю на наступний день стає проблемою, і з кожним роком пережити наслідки стає все складніше. То чому чим ми старші, тим важче переносимо похмілля?

Про те, що алкоголь – це отрута, знає кожен. Знає це і наш організм, який у відповідь на введення всередину токсичної речовини, виробляє в печінці метаболізуючі ферменти, що розщеплюють спирт на інші хімічні речовини. Вони також отруйні, але вже не настільки небезпечні для нас і їх простіше нейтралізувати і вивести з організму.



Щоб знешкодити чарку горілки або келих пива, нашій багатостраждальній печінці потрібно не менше години, так що навантаження на цей орган при систематичному вживанні уявити нескладно. Але з віком печінка виробляє менше ферментів і антиоксидантів, через що токсини довше залишаються в нашому організмі і, відповідно, руйнівніше на нього діють.

Але це не єдина причина посилення похмілля з віком. Велику роль у погіршенні самопочуття відіграє зношування організму. Немолодому тілу потрібно більше часу для відновлення після хвороб, травм і тренувань, а також після прийняття алкоголю.

Опитування, проведені вченими, свідчать про те, що багато хто з нас ігнорує цю проблему. Часто любителі випити вигадують різні причини сильного похмілля, звинувачуючи у всіх бідах перевтому, погану закуску або спиртне низької якості. Але найцікавіше те, що найбільш важкий похмільний синдром, згідно з дослідженням компанії Redemtion, переносять люди у віці 29 років.

Наступного дня
“Наступного дня”. Художник Едвард Мунк, 1894 рік. Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну. Осло, Норвегія.

І справа тут зовсім не в стані організму, а в поєднанні фізіології і нашої поведінки. Майже всі опитані повідомили, що в 29 років дотримуються того режиму вживання спиртних напоїв, що і 5 – 7 років тому. У цьому віці ще не замислюються про те, що молодість проходить і краще організм не стає.

Всупереч стереотипам, зайва вага не допомагає на гуляннях, а навпаки – сприяє більш серйозному отруєнню алкоголем і важкому похмільному синдрому. Жир не взаємодіє з алкоголем і залежність стійкості до випивки від маси тіла у повних людей не більш ніж небезпечний міф. До речі, жінки із зайвою вагою страждають від алкоголю більше чоловіків, оскільки у них найчастіше жиру більше.

Щоб звести до мінімуму наслідки вживання алкоголю на наступний день, експерти рекомендують пити більше води разом з алкоголем і після нього. Це допомагає уникнути зневоднення організму, яке серйозно посилює проблеми зі здоров’ям. Також радять уникати випивки на голодний шлунок і надто солоних закусок.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися