Каштан (лат. Castanea) – рід з дев’яти видів дерев і кущів сімейства букових (Fagaceae). Каштани поширені у природі в теплих помірних областях Північної півкулі. Назва також відноситься до плодів (горіхів), які дає це дерево. Здебільшого, це великі дерева, що досягають 20–40 метрів у висоту, але деякі види менші, часто кущисті. Всі вони листопадні.
У каштанах мало жиру, багато вітаміну С, фосфору, калію та інших мікроелементів. До того ж, в міститься вдвічі більше крохмалю, ніж у картоплі, що робить їх однією з найважливіших харчових культур у Японії, Китаї та Південній Європі.
Каштан європейський (інші назви: їстівний, солодкий, благородний, справжній) найбільше поширений у Південній Європі, від Іспанії та Франції через Італію, далі через Балканський півострів і Малу Азію, до Каспійського моря.
Інші види ростуть в Азії, Північній Америці та Північно-Західній Африці, і серед них найбільш відомі каштан американський (C. dentata), каштан китайський (C. mollissima) і каштан японський (C. crenata).
Ці дерева належать до того ж сімейства, що й дуб і бук. Незважаючи на схожість плодів, каштан не пов’язаний з кінським каштаном (гіркокаштаном), який належить до роду Aesculus. До того ж, його плоди є помірно отруйними для людей.
Цікаві факти про каштани
• У Женеві (Швейцарія) вже 2 століття існує традиція спеціальним указом оголошувати настання весни тоді, коли розпускається перший листок на «офіційному каштані», що зростає під вікнами будівлі уряду кантону. За статистикою, найчастіше весна оголошувалась у березні, хоча нерідко й раніше, а у 2002 році каштан і зовсім розпустився 29 грудня. Найпарадоксальнішим роком був 2006-й: спочатку весну оголосили у березні, а потім ще раз у жовтні, бо дерево несподівано зацвіло знову.
• У 1960-х гербом Києва став кінський каштан – через те, що був приємний на вигляд, а його листя та квітка мали чітко впорядковану форму. Однак цей вид, як вже було сказано вище, відноситься до іншого роду і не має нічого спільного зі «справжніми» каштанами.
• На Сицилії (Італія) росте найстаріше та найтовще каштанове дерево у світі. Цей каштан занесений до Книги рекордів Гіннеса як дерево зі стовбуром найбільшого обхвату. При вимірюваннях ще у 1780 (!) році окружність його стовбура досягала 57,9 метрів. Втім, над землею цей каштан поділяється на кілька стовбурів, однак у них спільний корінь. Його вік, за різними оцінками, становить від 2000 до 4000 років. Це дерево навіть має власне ім’я – «Каштан сотні коней» (італ. Castagno dei Cento Cavalli).
• Каштан – це єдиний горіх з вітаміном С. До того ж, це єдиний низькокалорійний горіх: на 30 грамів запеченого або сушеного каштану припадає 1 грам жиру та приблизно 70 ккалорій.
• Що цікаво, павуки ніколи не плетуть павутиння в будівлях із деревини каштана. Ось чому так багато європейських замків було збудовано з використанням каштанових балок.
• Як у випадку з попкорном, усередині шкаралупи каштана міститься волога. Коли він нагрівається, ця волога може з силою розірвати шкаралупу (що відбувається з характерним звуком), тому завжди потрібно надрізати шкаралупу каштана, щоб виходила пара, інакше станеться маленький вибух.
• Горіхи каштану багаті на вуглеводи і швидше нагадують картоплю, ніж інші горіхи. Через високий вміст крохмалю, каштани ідеально підходять для перемелювання в поживне борошно.
• Плоди каштана використовувалися в харчуванні людини з давніх часів. Каштани їдять смаженими, вареними або перемелюють на борошно, з якого готують хліб, тістечка, млинці, макарони. Однак не всі каштани їстівні.
• Каштанові дерева можуть жити до 500 років і навіть довше. Вони існували з доісторичних часів. Ще за кілька століть до нової ери римляни активно вирощували каштани і перемелювали горіхи на борошно для випікання хліба.
• Каштани називали «рисом, що росте на деревах» з тих пір, як у них поживні властивості виявлялися надзвичайно схожими на коричневий рис.
• Китайці з’їдають близько 40% усіх каштанів у світі. Вони запікають їх у гарячому піску, гасять і готують у супах.
• У Франції на Різдво та Новий рік подають спеціальне частування – зацукровані каштани, які називаються «marron glace».
• Якщо ми звикли готувати на Великдень паски та фарбовані курячі яйця, то мешканці острова Корсика (Франція) освячують у церкві каштани.
• З листя і шкірки плодів цього дерева виготовляють шампунь. А в Італії з деревини каштана також роблять бочки.
• У народній медицині відвар із сухих каштанів використовують для лікування застуди, проносу та як сечогінний засіб при набряках. Горіхи заливають водою в пропорції 1 до 10-ти і кип’ятять півгодини, дають охолонути рідини і проціджують. Приймають по 2 столові ложки 3-5 разів на день.
***На верхньому фото: Каштан європейський або їстівний (лат. Castanea sativa), острів Саліна, Італія.
Вам також може сподобатися:
Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!
КАЛЕНДАР
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
КАТЕГОРІЇ
- Архітектура (22)
- Звірі і птахи (142)
- Їжа і напої (86)
- Космос (24)
- Люди (90)
- Планета (172)
- Різне (224)
- Рослини (106)
- Спорт та ігри (52)
ОСТАННІ ФАКТИ
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
- Бджоли – найцікавіші факти (3 720)
- Цікаві факти про борщ (3 151)
- Чи ховають страуси голову в пісок? (3 119)
- Найцікавіші факти про математику (3 033)
- Найцікавіші факти про колібрі (2 957)