Цікаві факти про картоплю

Картопля (лат. Solanum tuberosum)

Картопля (лат. Solanum tuberosum)
Картопля (Solanum tuberosum), сорт Marabel.

Картопля – багаторічна бульбоподібна трав’яниста рослина роду Паслін (Solanum) сімейства Пасльонових (Solanaceae).

Бульби картоплі є важливою їжею, на відміну від отруйних плодів, що містять глікоалкалоїдний сольовий розчин.

Бульби картоплі мають властивість зеленіти при зберіганні на світлі, що є показником підвищеного вмісту в них солі.

Вживання в їжу однієї зеленої бульби разом зі шкіркою може призвести до серйозного отруєння. Ще одним показником високої отрути в картоплі є гіркий смак.

Зі споживчої точки зору картопля є овочем. А ось в народі її називають «другим хлібом».

Картопля – найцікавіші факти

Зараз картопля здається нам настільки звичним продуктом, що життя без неї здається неможливим. Але в європейську культуру вона була введена всього близько 500 років тому, після того, як Христофор Колумб привіз цю рослину з її батьківщини – з Америки. І то вона довгий час вирощувалася виключно з декоративними цілями, а не заради її бульб.



Картопля є найпопулярнішим коренеплодом у світі, обходячи маніок, батат, ямс, моркву і буряк, хоча їдять її не скрізь. В країнах Азії, наприклад, вона практично не вживається в їжу.

Україна займає 4 в світі місце за обсягом його виробництва (понад 20 мільйонів тонн), поступаючись лише Індії, Китаю та росії, а з виробництва на душу населення лідирує білорусь. До речі, за споживанням на людину в рік білорусь також стоїть на першому місці, а Україна – на третьому.

Картопляне поле
Картопляне поле у штаті Мен, США.

Найпопулярнішою в світі стравою з картоплі є картопля фрі, на її приготування йде близько 10% світового врожаю цього коренеплоду, тобто – багато десятків мільйонів тонн щорічно. Її подають навіть в тих країнах, де «звичайні» картопляні страви взагалі не поширені.

До царської росії картоплю привіз Петро I, але люди не бажали її вирощувати. До «диявольської рослини» ставилися з підозрою, особливо після того, як деякі селяни спробували з’їсти його плоди і отруїлися ними, не знаючи про те, що їсти треба коріння. Небажання вирощувати картоплю залишалося в народі сотні років, і в якийсь момент селянам було наказано його вирощувати. У 30-х і 40-х роках XIX століття це спровокувало кілька картопляних бунтів в російській імперії, участь в яких взяло близько півмільйона чоловік.

Селекціонерами виведено понад 5000 сортів картоплі, які розрізняються по врожайності, морозостійкості, розмірами бульб, стійкості до шкідників та іншими параметрами. Всі ці сорти діляться на столові (призначені для людей), технічні (йдуть в основному на виробництво крохмалю), кормові (вирощуються для переробки на корм для сільськогосподарських тварин) і універсальні.



Унікальність цієї рослини полягає в тому, що її можна збирати раніше терміну. В такому випадку бульби ще не досягнуть максимального розміру, але все одно вони будуть смачними і корисними, тобто – їм не потрібно «дозрівати». Завдяки цій особливості вирощувати картоплю можна навіть на Крайній Півночі, де теплий вегетаційний період не перевищує двох місяців.

Найдорожчий в світі сорт картоплі виведений у Франції, він називається «La Bonnotte» і коштує близько 500 євро за 1 кілограм. Вирощується він тільки на невеликому острівці Нуармутье, і за рік селяни збирають близько 100 тонн цього коренеплоду. Бульби у нього дуже ніжні, так що збирати їх можна тільки вручну, щоб не пошкодити.

Врожай картоплі
Врожай картоплі в селі Бутакове, Омська область, росія.

Головним шкідником картоплі є навіть не колорадський жук або інші комахи, а фітофтороз, захворювання рослин. При ньому втрати врожаю можуть досягати 60%, хоча це буває, звичайно, рідко. Але все одно в одній лише Україні щорічні втрати врожаю від фітофторозу оцінюються у 16-22%.

Причина, по якій картопля в Україні все-таки витіснила брукву і ріпу, що століттями вирощувалися слов’янами, дуже проста. З однієї насінини ріпи виростає одна рослина, а з однієї картоплини виростає ціла зв’язка бульб.

І картопля, і помідори відносяться до пасльонових рослин, тобто – є родичами. Існує навіть гібрид під назвою «помідофель», плоди якого є помідорами, а коріння – картоплею. Правда, широкого розповсюдження помідофель поки не отримав через складнощі, пов’язані з його гібридизацією і вирощуванням.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися