Цікаві факти про картоплю

Картопля (Solanum tuberosum) – вид багаторічних бульбоподібних трав’янистих рослин роду пасльонові (Solanum) сімейства пасльонових (Solanaceae). Бульби картоплі є важливою їжею, на відміну від отруйних плодів, що містять глікоалкалоїдний сольовий розчин.
Бульби картоплі мають властивість зеленіти при зберіганні на світлі, що є показником підвищеного вмісту в них солі. Вживання в їжу однієї зеленої бульби разом зі шкіркою може призвести до серйозного отруєння. Ще одним показником високої отрути в картоплі є гіркий смак.
Картопля – найцікавіші факти

• Зараз картопля здається нам настільки звичним продуктом, що життя без неї здається неможливим. Але в європейську культуру вона була введена всього близько 500 років тому, після того, як Христофор Колумб привіз цю рослину з її батьківщини – з Америки. І то вона довгий час вирощувалася виключно з декоративними цілями, а не заради її бульб.
• Картопля є найпопулярнішим коренеплодом у світі, обходячи маніок, батат, ямс, моркву і буряк, хоча їдять її не скрізь. В країнах Азії, наприклад, вона практично не вживається в їжу. Україна, до речі, займає 4 в світі місце за обсягом його виробництва (понад 20 мільйонів тонн), поступаючись лише Індії, Китаю та Росії, а з виробництва на душу населення лідирує Білорусь. До речі, за споживанням на людину в рік Білорусь також стоїть на першому місці, а Україна – на третьому.
• Найпопулярнішою в світі стравою з картоплі є картопля фрі, на її приготування йде близько 10% світового врожаю цього коренеплоду, тобто – багато десятків мільйонів тонн щорічно. Її подають навіть в тих країнах, де «звичайні» картопляні страви взагалі не поширені.
• До царської Росії картоплю привіз Петро I, але люди не бажали її вирощувати. До «диявольської рослини» ставилися з підозрою, особливо після того, як деякі селяни спробували з’їсти його плоди і отруїлися ними, не знаючи про те, що їсти треба коріння. Небажання вирощувати картоплю залишалося в народі сотні років, і в якийсь момент селянам було наказано його вирощувати. У 30-х і 40-х роках XIX століття це спровокувало кілька картопляних бунтів в Російській імперії, участь в яких взяло близько півмільйона чоловік.

• Селекціонерами виведено понад 5000 сортів картоплі, які розрізняються по врожайності, морозостійкості, розмірами бульб, стійкості до шкідників та іншими параметрами. Всі ці сорти діляться на столові (призначені для людей), технічні (йдуть в основному на виробництво крохмалю), кормові (вирощуються для переробки на корм для сільськогосподарських тварин) і універсальні.
• Унікальність цієї рослини полягає в тому, що її можна збирати раніше терміну. В такому випадку бульби ще не досягнуть максимального розміру, але все одно вони будуть смачними і корисними, тобто – їм не потрібно «дозрівати». Завдяки цій особливості вирощувати картоплю можна навіть на Крайній Півночі, де теплий вегетаційний період не перевищує двох місяців.
• Найдорожчий в світі сорт картоплі виведений у Франції, він називається «La Bonnotte» і коштує близько 500 євро за 1 кілограм. Вирощується він тільки на невеликому острівці Нуармутье, і за рік селяни збирають близько 100 тонн цього коренеплоду. Бульби у нього дуже ніжні, так що збирати їх можна тільки вручну, щоб не пошкодити.

• Головним шкідником картоплі є навіть не колорадський жук або інші комахи, а фітофтороз, захворювання рослин. При ньому втрати врожаю можуть досягати 60%, хоча це буває, звичайно, рідко. Але все одно в одній лише Україні щорічні втрати врожаю від фітофторозу оцінюються у 16 – 22%.
• Причина, по якій картопля в Україні все-таки витіснила брукву і ріпу, що століттями вирощувалися слов’янами, дуже проста. З однієї насінини ріпи виростає одна рослина, а з однієї картоплини виростає ціла зв’язка бульб.
• І картопля, і помідори відносяться до пасльонових рослин, тобто – є родичами. Існує навіть гібрид під назвою «помідофель», плоди якого є помідорами, а коріння – картоплею. Правда, широкого розповсюдження помідофель поки не отримав через складнощі, пов’язані з його гібридизацією і вирощуванням.