Цікаві факти про кизил (дерен)

Кизил або дерен (лат. Cornus) – рід багаторічних деревних рослин сімейства Деренових (Cornaceae). Більшість з них є листопадними деревами або кущами, хоча існують декілька видів, які є багаторічними трав’янистими кущами. Деякі з видів дерена є вічнозеленими рослинами. Залежно від ботанічної інтерпретації рід Кизил поділяють на 4-9 підродів.
Дерева кизилу широко використовуються в садівництві. А щільна деревина деяких порід є цінною сировиною для певних спеціалізованих цілей. Наприклад, з неї виготовляють столи, ручки для дверей та інші предмети.
Традиційно, як плодову рослину, культивують лише один вид – кизил справжній або звичайний (Cornus mas), листопадний чагарник або невелике дерево заввишки 2-8 метрів. У наших широтах він першим зацвітає і останнім дає стиглі плоди. Водночас є ще кілька видів, які мають їстівні плоди і перспективні як плодові рослини. Це, в першу чергу, кизил японський (Cornus officinalis).
Найцікавіші факти про кизил (дерен)

• Кизил росте в Азії, Південній Європі, Північній Америці, відомо близько 50 його видів, при цьому не у всіх з них плоди придатні в їжу. В нашій країні дикі зарості цього чагарника можна зустріти на Закарпатті, у Карпатах, в Криму.
• Завдяки красивим квіткам, що розпускаються ранньою весною, густому листю та яскравим плодам кизил часто садять у парках. У приватних будинках дерен нерідко служить живоплотом – не тільки міцним, а й довговічним.
• Цьому виду рослин потрібне перехресне запилення – поруч бажано посадити ще один кизил, краще іншого сорту.
• Саджанці кизилу невибагливі до особливостей грунту (крім болотистого) – можуть рости на бідній, кам’янистій землі з тонким шаром грунту.
• Кизил, почесний довгожитель, він може рости і постійно плодоносити аж до 300 років.
• У природному середовищі дерен росте на гірських схилах та ущелинах. Тому кислі та болотисті грунти для кизилу не підходять – він погано розвивається і майже не плодоносить.
• Кизил використовується дуже давно, причому не тільки для їжі, хоча відомо, що стародавні римляни та греки солили плоди, як маслини. Деревина з давніх-давен застосовувалася для виготовлення стріл і списів, а також музичних інструментів. Кору та листя використовували, щоб дубити хутряні шкури та шкіру. А в Туреччині з кизилових кісточок і досі роблять чотки.

• Ягоди кизилу довго зріють – по 2-3 місяці. Тому краще садити ранні сорти.
• З плодів дерену роблять пасту та желе для харчування моряків і космонавтів у тривалих експедиціях.
• У кизилу дуже потужна коренева система, але при цьому вона неглибока. Тому його з успіхом можна вирощувати навіть у контейнерах та ящиках.
• Щеплені саджанці кизилу дають перші плоди вже на другий рік життя, а з п’ятого року – рясний урожай. Сіянці починають плодоносити здебільшого на 8-й рік.
• Він легко переносить посуху, суховії, різкі перепади температури, і навпаки, не любить навіть невеликі підтоплення і близьке знаходження грунтових вод біля коріння.
• Бруньки кизилу і квітки, що розпустилися, абсолютно не бояться ранніх весняних заморозків – зацвітає він дуже рано.
• Ягоди кизилу підвищують тиск, тому будуть корисні тим, хто страждає від гіпотонії. Настій з кизилу можна використовувати замість своєрідного енергетичного напою: він «розбурхує» нервову систему, покращує концентрацію.
• Антиоксиданти, фітонциди та аскорбінова кислота мають протизапальний та антибактеріальний ефект. Тому ягоди дерену можна вживати для профілактики простудних та інших захворювань.
• Кизилу потрібно близько 25 квадратних метрів площі. До сусідніх дерев відстань повинна бути щонайменше 5 метрів.

• Дерево кизилу здатне витримувати морози до -30 градусів за Цельсієм без укриття.
• Надлишок кислоти в ягодах кизилу може зашкодити людям, у яких діагностовано виразку шлунка або синдром подразненого кишківника.
• Дерен за кольором схожий на черешню, що може ввести в оману недосвідчених покупців. Потрібно враховувати, що кизил яскраво-червоного кольору з великою ймовірністю виявиться нестерпно кислим. Ягоди чорно-червоного відтінку менш кислі, але вони вже зрілі, їх не варто купувати із запасом.
• Трохи недозрілий кизил можна без побоювання зберігати при кімнатній температурі. За 3-7 днів він дійде до кондиції. Для зберігання стиглих ягід краще підійде холодильник.