Цікаві факти про цукрову тростину

Гавайські сорти цукрової тростини

Цукрова тростина (лат. Saccharum officinarum) – багаторічна рослина з родини Злакових (Poaceae) і підродини Просові (Panicoideae), до якої входить ще близько 3270 інших видів. Вирощується в основному в тропічних регіонах, оскільки вона чутлива до холодів.

Ця рослина має товсте волокнисте стебло до 5 сантиметрів у діаметрі і висотою від 2 до 6 метрів, яке багате цукрами. Усі види цукрової тростини, що використовуються в сільському господарстві, є схрещуваними і переважно дуже складними гібридами. Основним продуктом, який отримують із цукрової тростини, є сахароза або білий цукор, що міститься в основному в стеблах рослини.

Зрізані стебла цукрової тростини
Зрізані стебла цукрової тростини.

У 2019 році FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) підрахувала, що цукрова тростина вирощується приблизно на 25 мільйонах гектарів у майже 100 країнах світу, а щорічно у всьому світі збирається близько 1,955 мільярда тонн. Найбільшим у світі виробником цукрової тростини є Бразилія, за нею йдуть Індія, Китай, Таїланд, Пакистан, Мексика і Колумбія.

У світовому масштабі цукор отримують з двох культур, з яких на цей вид припадає близько 65%, а на цукрові буряки – 35%. Цукор, що отримують з обох рослин, має практично однаковий хімічний склад. Однак у харчовій промисловості продукція з цих рослин сильно конкурує між собою.

Найцікавіші факти про цукрову тростину

Вважається, що першими виготовляти цукор із тростини почали в Індії десь між VI та IV століттями до нової ери, а пізніше про цю рослину дізналися перси та стародавні греки («очерет, що дає мед без бджіл»).

Христофор Колумб вперше привіз цукрову тростину до Карибського регіону під час свого другого плавання до Америки. Згодом саме Карибські острови стали світовим центром з вирощування цукрової тростини, що в свою чергу спонукало работоргівлю. Плантаторам потрібні були робочі руки для великих плантацій.



З XVIII століття цукрова тростина поширилася по всьому світу, подібно до бавовни, спричинивши величезну міграцію людей, які потрібні були на численних плантаціях, а також етнічне змішування людей, політичні конфлікти та культурні зміни, особливо в Карибському басейні, Південній Америці та на островах Індійського і Тихого океанів.

А ось цукрові буряки вперше вивів у 1747 році німецький хімік Андреас Маргграф. До цього цукор отримували лише з цукрової тростини. Спочатку вміст цукру в буряках не перевищував навіть 2%. Селекція дозволила підвищити його вміст до 20%. Вже у XVIII столітті цукрові буряки повністю витіснили з Європи цукрову тростину.

Збирання цукрової тростини
Збирання цукрової тростини, Бразилія.

Приблизно 65% світового виробництва цукру припадає на цукрову тростину, а решта – переважно на цукровий буряк. Цукрова тростина в основному вирощується в тропічних районах, тоді як цукровий буряк росте в більш холодних регіонах.

Цукрова тростина – це одна з тих рослин, що найбільш ефективно використовують фотосинтез. Цукрова тростина конвертує понад 2% сонячної енергії у біомасу. Але ця рослина може рости тільки у вологому та спекотному кліматі, тому її вирощування обмежене кліматичними факторами.

З цукрової тростини, крім цукру, виробляють патоку, солодкий сироп або фаларнум, ром, алкогольний напій «кашаса» (особливо в Бразилії), багасу (відходи переробки цукрової тростини) і етанол (або біоетанол).

У деяких регіонах цукрова тростина використовується для виготовлення олівців, килимків, перегородок для будівель або дахів.



Як вже було сказано вище, лідером із вирощування цукрової тростини є Бразилія. На цю країну припадає майже третина всього світового виробництва цієї корисної сільськогосподарської культури. У 2019 році в Бразилії виростили 749 828 157 тонн цукрової тростини. Але до 1980-го року лідерство у вирощуванні цієї рослини утримувала Індія. Також відзначимо, що до початку 1990-х третє місце стабільно займала Куба, де вирощування цукрової тростини різко скоротилося у зв’язку з припиненням існування СРСР.

До речі, навіть в Радянському Союзі випускали комбайни для збирання цукрової тростини. Їх виготовляли на Люберецькому заводі сільськогосподарського машинобудування імені О.В. Ухтомського в другій половині 1970-х років для роботи на Кубі.

Перевезення цукрової тростини
Перевезення цукрової тростини, Панама.

Бразильські промисловці використовують цукрову тростину для виробництва не лише цукру, а й етанолу для бензино-етанольних сумішей. Приблизно п’ята частина бензину в Бразилії містить біоетанол, отриманий з цукрової тростини.

Найзначнішою культурною подією на карибському острові Барбадос є фестиваль – карнавал під назвою «Crop Over Festival», присвячений збиранню врожаю цукрової тростини.

А чи знали ви, що сік, отриманий із цукрової тростини, має зеленувато-жовтий відтінок? У соку міститься близько 18,36% цукру, 81% води та невелика кількість ароматичних речовин, що надають йому своєрідного запаху.

У деяких частинах Індонезії молоді суцвіття (ще не розвинені) цукрової тростини їдять сирими, а також смаженими або приготованими на пару.


***На верхньому фото: Гавайські сорти цукрової тростини в ботанічному саду Мауї Нуї, місто Кахулуї, острів Мауї, Гаваї. 12 вересня 2016 року.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися