Найцікавіші факти про плов

Узбецький плов з куркою

Плов – це традиційна східна страва, що готується з рису (а в деяких регіонах і з пшениці), рецепт якої зазвичай передбачає варіння в бульйоні, з додаванням овочів, шматочків м’яса (баранини, птиці або риби) і великої кількості гострих спецій. Завдяки особливій технології приготування зерна рису не злипаються.

За часів Аббасидського, або Багдадського, халіфату (750-1258 рр.) методи приготування рису поширилися на великій території, від Індії до Іспанії. Південноазійський бір’яні та іспанська паелья виникли з цих рисових страв.

Турецький плов з овочами
Турецький плов (піляв) з овочами.

Плов і подібні страви поширені в кухнях Балкан, Карибського басейну, Закавказзя, Середньої Азії, Східної Африки, Східної Європи, Латинської Америки, Близького Сходу та Південної Азії. Способи його приготування та використовувані інгредієнти відрізняються від регіону до регіону.

Отже, у кожній країні плов готують по-різному, існує безліч рецептів цієї страви, різні традиції та правила, як його їсти. Це блюдо зустрічається в казках «Тисяча і одна ніч» і у сучасної людини міцно асоціюється зі Сходом. Рецепти плову передаються з покоління до покоління, зберігаються, змінюються. З сухофруктами та горіхами, з бараниною чи куркою, приправлені ароматними спеціями. Мабуть, не знайдеться сьогодні людини, яка залишилася б байдужою, до цієї по-східному чарівної та неймовірно смачної страви.

Цікаві факти про плов

Точна дата народження цієї страви невідома, але вчені стверджують, що вже у II – III століттях до нової ери вона мала величезну популярність. Є версія, що рецепт плову прийшов із Китаю. Але це не так, оскільки технологія приготування рису в китайській кухні дещо відмінна.



А ще цю східну страву пов’язують з ім’ям завойовника Тамерлана. Коли східний правитель побачив, що його військо виснажено тривалим і складним військовим походом під палючим сонцем, він зібрав військову раду, де було вирішено годувати солдатів їжею дервішів, які вживали варені баранячі та яловичі кінцівки і могли долати величезні відстані пішки. Така їжа довго перетравлювалася в шлунку, даючи відчуття ситості, та перешкоджала втраті рідини організмом. Тамерлан наказав додати в цю невигадливу страву кращого рису, і так з’явився ферганський плов.

Пулао (pulao) - пакистанський плов з баранини
Пулао (pulao) – пакистанський плов з баранини.

Також існує легенда, що рецепт плову вигадали кухарі з армії Олександра Македонського під час його походу до Центральної Азії. Великий полководець любив пряну, гостру їжу, а нова страва так припала йому до смаку, що він сам придумав для неї назву, яка дійшла до наших днів – пілафі, що в перекладі з грецької означає «різноманітний склад».

У Європі плов має багато варіацій, де баранину часто замінюють рибою, яловичиною або птицею. У Польщі плов іноді взагалі називають звичайним рагу з курки.

Відомий середньовічний лікар та філософ Авіценна, застосовував плов для лікування хворих. Він навіть написав трактат, згідно з яким, у плові міститься 7 відомих цілющих та поживних речовин: цибуля, морква, м’ясо, жир, сіль, вода і рис.

Loobia Polo - іранський плов
Loobia Polo – іранський плов із зеленою квасолею.

У 2016 році «оші палов» з Таджикистану та «ош-палов» з Узбекистану, як елементи культури цих країн, були включені до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Завдяки поєднанню різних корисних продуктів плов легко засвоюється. Тому східні народні цілителі рекомендують його їсти після тяжкої хвороби або виснаження організму.

Плов, виготовлений у Центральній Азії, менш вишуканий, ніж плов на Близькому Сході. Традиційно його готують чоловіки. У чайханах часто влаштовуються змагання на приготування найкращого плову.

Середньоазійські кочові народи традиційно готують плов у металевому казані, а ось кавказькі і слов’янські селяни свої страви готували в керамічному посуді – горщиках.



Безперечно, плов по праву займає центральне місце в національній кухні багатьох країн. Його готують на великі свята, весілля та до приходу дорогих гостей. Так, наприклад, в Узбекистані весільний плов готують у величезних казанах діаметром 1,5 метра, щоб їжі вистачило всім гостям весілля, запрошеним традиційно з «семи околиць».

В Індії плов називається «пулао» (pulao) і асоціюється в основному з кухнею при дворах Моголів. Пулао в Індії дуже різноманітні і складні, про що свідчать навіть їхні назви, такі як «Тисяча насолод».

Ош-палов (osh palov) - узбецький плов
Ош-палов (osh palov) – узбецький плов у ресторані “Бухара” в Ліоні у Франції.

В Туреччині плов (піляв; pilâv) подають як гарнір до основної страви. Рис вариться з усіма інгредієнтами, потім накривається і готується на пару. У цій країні традиційний плов також можна приготувати з рибою та молюсками.

В Ірані рис після першого відварювання до ступеня напівготовності, коли зерно всередині зберігає деяку пружність, відкидають на сито і поміщають у каструлю з розтопленим маслом, іноді з додаванням борошна або яєць, рідше з йогуртом. Потім додають шматочки м’яса з овочами, фруктами або бобовими і готують на пару. Під час приготування на дні каструлі утворюється хрусткий шар «тах дигу», який вважається особливим делікатесом і подається гостям.


***На верхньому фото: Бухарський (узбецький) плов з куркою і овочами.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися