Цікаві факти про рис

Колосся рису.

Рис (лат. Oryza) – рід однорічних та багаторічних трав’янистих рослин з сімейства тонконогових (злакових, Poaceae); зернова культура. Зазвичай включає від 15 до 20 видів, два з яких культивуються – це азійський рис або посівний (Oryza sativa) та африканський рис (Oryza glaberrima).

Вирощують переважно в тропіках і субтропіках, особливо в Південній, Південно-Східній та Східній Азії, де він є основною їжею.

Мішечок Карнаролі, італійського сорту рису.
Мішечок Карнаролі, італійського сорту рису.

Саме слово «рис» має індоіранське походження, споріднене слову «Pashto wriže» та санскритському «vrīhi». Пізніше це слово потрапило до грецької як «óryzon», а від нього до латинської «oryza» і далі до інших європейських мов.

Доісторичне розведення та вирощування рису зіграло ключову роль у зародженні китайської цивілізації та зростанні населення. У наукових колах існує загальна думка, що вирощування рису розпочалося в середній і нижній течії річки Чанцзян.

Залишки рису були знайдені в Дун’яні, провінція Шеньсі (Центральний Китай), і після спеціалізованого аналізу він був визначений як штучний сорт, вирощений близько 5800 років тому.

Цікаві факти про рис

• Для нормального росту рису потрібна не тільки велика кількість вологи, але і температура не нижче 10 градусів тепла. Саме тому він росте тільки в теплих країнах, хоча деякі його сорти вирощують навіть високо в горах, в таких країнах як Непал і Королівство Бутан.



• Люди почали вирощувати рис приблизно в VII тисячолітті до нашої ери, десь у Східній Азії і на Близькому Сході. У деяких арабських країнах і досі користуються неймовірно давньою мірою ваги, яка спочатку дорівнювала вазі одного рисового зерна. Називається вона «арруза».

• Від врожаю рису залежить життя більш ніж мільярда людей, у багатьох країнах він є основним продуктом харчування. А в деяких азійських мовах слова і поняття, з ним пов’язані, вказують на їжу. Наприклад, в китайській мові слова «сніданок» і «вечеря» складені з ієрогліфів, що означають «ранок і рис» і «вечір і рис» відповідно. А в японській мові для позначення понять «рис» і «їсти» взагалі використовується один і той же ієрогліф.

Жінки висаджують рисову розсаду
Жінки висаджують рисову розсаду на плантації поблизу Джокьякарти на острові Ява в Індонезії.

• Сфера застосування цього популярного злаку неймовірно широка. Його їдять у вареному, смаженому і тушкованому вигляді, подрібнюють на борошно, з якого потім роблять випічку і десерти, готують різні напої… а з подрібненого рисового борошна навіть виробляють натуральну косметичну пудру.

• Всі, напевно, бачили на фотографіях або в кіно залиті водою рисові поля. І дійсно, їх зрошують майже весь час, спускаючи воду тільки на період збирання врожаю. Цій рослині потрібно багато вологи, до того ж, вода є непереборною перешкодою для багатьох комах-шкідників.

• Європейцям рис був невідомий до військових походів Олександра Македонського на Схід. Після того, як ця рослина потрапила до Європи, вона довгий час залишалася непопулярною, але в епоху Великих географічних відкриттів рис завезли у Новий Світ. Зараз у багатьох країнах Центральної та Південної Америки він є однією з основних культур поряд з кукурудзою.

Різотто з грибами
Різотто з грибами – рисове блюдо італійської кухні.

• Рисові стебла, що залишаються на полях після збирання врожаю, теж не пропадають даремно. Волокнисті і міцні після правильної обробки, вони йдуть на виробництво паперу самої різної товщини, від їстівного кондитерського до товстого пакувального.

• Є у цієї рослини і слабкі сторони. Росте вона швидко, але при цьому з грунту і повітря вбирається велика кількість шкідливих речовин. Щоб знизити їх вплив на організм, рис перед варінням краще замочувати на ніч у холодній воді.

• Рисові поля досі обслуговуються в основному вручну. Цю рослину, крихку і примхливу, легко пошкодити, і до сих пір не вдалося винайти машину, яка справлялася б з подібною роботою. За деякими оцінками, близько 15% населення Землі зайнято у вирощуванні цієї культури, в основному в Азії, Африці та Південній Америці.

• У рисі дуже високий вміст вуглеводів, на які припадає до 2/3 його маси. Але вміст білків в ньому невисокий, тому рис корисний, але його потрібно поєднувати з іншими продуктами харчування.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися