Цікаві факти про салат вінегрет

Класичний салат "Вінегрет" з зеленим горошком.

Вінегрет – популярний в Україні та республіках колишнього Радянського Союзу овочевий салат з відвареного буряка, картоплі, моркви, а також квашеної капусти чи солоних огірків та зелені і цибулі. У різних варіантах додається зелений горошок або варена квасоля. Основним інгредієнтом, без якого вінегрету не буде, є буряк. Відноситься до закусочних холодних страв.

Назва страви походить від французького соусу вінегрет (фр. vinaigrette) – колись широко росповсюдженої в країнах Європи заправки для салатів на основі оцту, оливкової олії та гірчиці.

Найцікавіші факти про вінегрет

Закуски в киргизько-казахській кухні
Закуски киргизько-казахської кухні. Вінгрет, олів’є та фунчоза (блюдо з локшини).

• Багато хто вважає, що вінегрет є класичним російським блюдом, але це не так, навіть історики кулінарії не можуть точно сказати – в якій країні його вперше почали готувати. Вважається, що сталося це в Німеччині або одній з країн Скандинавії. Є достовірні відомості про те, що в одній з кулінарних книг, виданих в Англії у 1845 році, наведено рецепт шведського салату, дуже схожого на вінегрет. До його складу входили відварені овочі і оселедець.

• Французьке слово «vinaigre» перекладається як «оцет», звідси і назва цього салату. Є, щоправда, й інша версія походження назви, але вона виглядає занадто неправдоподібною. Російській імператриці Катерині II на обід подали незнайоме холодне блюдо, спробувавши яке вона зморщилася і вимовила: «Фі! Нє грєто!». Це більше схоже на жарт, але вінегрет, імовірно, став відомий в Російській імперії (куди входила й більша частина нашої України) саме в кінці XVIII століття, в епоху правління Катерини II.

• У кожної господині є свій секрет приготування вінегрету, але до його класичного складу входять: картопля, буряк, морква, квашена капуста, солоні огірки, яйце. Але деякі гурмани додають до нього, крім перерахованих інгредієнтів, оливки, свіжі яблука і лимони, тощо.



• Вважається також, що смаку вінегрету надають не стільки овочі, скільки заправка. В одних рецептах цей салат рекомендується заправляти соняшниковою олією, в інших – оливковою, кунжутною, лляною олією і навіть майонезом. Можна сказати, що вінегрет є тим блюдом, при приготуванні якого кожен може реалізувати всі свої кулінарні фантазії.

• Слово «вінегрет» є в «Тлумачному словнику» В.І. Даля, де воно пояснюється як «окрошка, але без квасу, а з приправою оцту, гірчиці та ін., холодне, суміш всячини».

• Оскільки саме слово «вінегрет» прийшло до нас з Франції, в українській і російській мовах тривалий час не було єдиних правил його написання. У різних джерелах можна зустріти такі варіанти як «вінігрет», «венігрет», «венегрет». Саме видання «Тлумачного словника» Володимира Івановича Даля поклало край такому різноманіттю.

• Рецепт традиційного новорічного салату «олів’є» в Радянському Союзі зазнав значних змін через дорожнечу, а то і недоступність багатьох інгредієнтів. Наприклад, корнішони замінили звичайними солоними огірками, а рябчиків – звичайною вареною ковбасою. А ось вінегрет майже не змінився, оскільки з овочами проблем не виникало.

• Цікавий факт – в нашій країні і в деяких республіках колишнього СРСР такий популярний салат як вінегрет має французьку назву. А як же його називають у Франції? У це важко повірити, але французи називають його зовсім інакше – «російський салат». Тільки ось в Росії вінегрет набагато популярніший, ніж у Франції.

Вінегрет в меню їдальні.
Вінегрет в меню їдальні.

• В Україні на свята вінегрет готують у величезних кількостях. Але не слід забувати, що це блюдо, яке швидко псується, оскільки до його складу входять солоні огірки, а іноді і яйця. Тому вжити його потрібно протягом найближчої доби, щоб не виникло проблем з травленням.

• Вінегрет – блюдо низькокалорійне, тому проблем із зайвою вагою після його вживання, як правило, не виникає. Але в куховарських книгах, виданих в XIX столітті, наводяться рецепти вінегретів з м’ясом, рибою, раковими шийками і навіть омарами. Про такий вінегрет згадував навіть М.Є. Салтиков-Щедрін в «Пошехонській старовині».

• У першій половині XIX століття вінегрет в Російській імперії (і в Україні зокрема) готували без картоплі, оскільки вона насилу прижилася в країні, а в сорокових роках в деяких губерніях навіть пройшли «Картопляні бунти». Але після скасування кріпосного права картопля стала дуже популярною сільськогосподарською культурою.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися