Цікаві факти про вишню

Вишня (лат. Cerasus) – підрід деревних рослин роду Слива (Prunus) сімейства Трояндові (Rosaceae). Підрід включає багато культурних і декоративних видів, найвідомішими з яких є вишня звичайна (Prunus cerasus) і черешня (Prunus avium).
Плоди вишні використовують для приготування соків, варення, компотів, або заморожують для приготування різноманітних десертів. Сушені вишні часто використовуються для приготування цукерок з алкогольними напоями всередині.

Її стародавня латинська назва – «viscum», що у перекладі означає «пташиний клей». Походить вона від праіндоєвропейського слова *uiksinja, утвореного з *uiks («омела або інша рослина, що виділяє клей»), і пов’язують це з тим, що смола вишні віддавна слугувала для приготування клею. А первісне значення слова – «дерево з клейким соком».
На жаль, сезон дозрівання плодів вишні досить короткий, тому ласувати ними можна далеко не цілий рік. Але які ж вони смачні ці плоди – стиглі, кисло-солодкі, темно-червоні, налиті соком. Та й цвітуть вишневі дерева навесні просто чудово, всіюючи все навколо молочно-білими пелюстками.
Найцікавіші факти про вишню
• Всього в світі існує понад 150 різних видів вишень, які поділяють на дві секції – Cerasus та Laurocerasus.
• Клімат, в якому росте дерево, має вагоме значення – особливо великі та стиглі плоди виростають лише за наявності достатньої кількості тепла та вологи.
• Вишня, слива, черемха, абрикос і персик є спорідненими деревами, тобто – належать до одного роду Prunus.
• Степова, або кущова вишня (лат. Prunus fruticosa), як випливає з назви, є кущем заввишки від 0,2 до 2-х метрів. Вважається, що це один із диких видів-предків сучасної вишні звичайної. Вона також плодоносить. Плоди їстівні, мають кисло-солодкий смак.

• Згідно з даними FAO (продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) за 2020 рік, перше місце в світі за обсягом виробництва вишні займала Туреччина (725 тисяч тонн). На другому та третьому місцях знаходились відповідно США (295 тисяч тонн) та Чилі (255,4 тис. тонн). А ось Україна була дев’ятою (63,5 тис. тонн).
• Свіжовичавлений вишневий сік дуже концентрований, у ньому багато кислоти, тому вживати його у чистому вигляді не рекомендується. Краще розводити його водою.
• Археологічні знахідки свідчать, що вишня була відома нашим предкам ще близько 10 000 років тому (на територіях сучасних Швейцарії, Данії і Туреччини), і вони вживали її в їжу.
• Всього зараз в світі культивується близько 60 різних сортів вишні, які розрізняються за формою (деревоподібні і кущоподібні), типом плодоношення, строками дозрівання плодів, способом запилення, забарвленням плодів і т.д.
• Найбільші плоди деяких сортів вишні звичайної можуть у зрілому стані досягати 2,5 сантиметрів у діаметрі.

• Дикорослі види вишні ростуть навіть у холодних регіонах. Наприклад, у горах Далекого Сходу і навіть у Гімалаях.
• Сьогодні більшість дослідників погоджуються, що батьківщиною вишневих дерев є територія сучасного Ірану.
• У XVI столітті в Німеччині було видано довідник лікарських рослин, у якому вишні було присвячено цілу главу.
• Сакура, відомий символ Японії та японської культури, також належить до роду вишень. Так зазвичай називають вишню дрібнопильчасту (лат. Prunus serrulata), що не плодоносить.
• Деякі види вишневих дерев можуть жити дуже довго, і виростати до вражаючої висоти. Так, наприклад, у Великій Британії росте вишня, якій вже більше 150-ти років, і у висоту вона досягає 13-ти метрів.
• У традиційній слов’янській кулінарії листя вишневого дерева застосовують при засолюванні овочів на зиму, а також іноді додають у варення.
• Вишневий сироп часто використовується у фармацевтичній індустрії, щоб надати лікам (настоянкам, відварам, мікстурам) більш приємного смаку.
• На жирну олію припадає приблизно від чверті до третини маси ядра вишневої кісточки.

• У плодах вишні міститься натуральний аналог аспірину. Пара десятків свіжих ягід цілком можуть допомогти впоратися з головним болем або підвищеною температурою.
• Плоди більшості видів вишні їстівні. Хоча деякі з них мають неприємний смак, а деякі види вишні взагалі непридатні для харчування. Є й такі, що не плодоносять, як, наприклад, вищезгадана сакура.
• Барбадоська вишня (Malpighia glabra) у таксономічному відношенні досить далека від звичайної вишні: ця рослина відноситься не тільки до іншого сімейства (Malpighiaceae), але навіть до іншого порядку (Malpighiales).
• Вишня широко представлена в українській (вареники з вишнею) та німецькій (струдель і т.д.) національних кухнях. В багатьох країнах з вишні готують наливки, лікери та інші алкогольні напої (наприклад, португальська жінжінья або німецький кіршвассер).
Коментування закрито.