Цікаві факти про вишню

Вишня звичайна (Prunus cerasus)

Вишня (лат. Cerasus) – підрід деревних рослин роду Слива (Prunus) сімейства Трояндові (Rosaceae). Підрід включає багато культурних і декоративних видів, найвідомішими з яких є вишня звичайна (Prunus cerasus) і черешня (Prunus avium).

Плоди вишні використовують для приготування соків, варення, компотів, або заморожують для приготування різноманітних десертів. Сушені вишні часто використовуються для приготування цукерок з алкогольними напоями всередині.

Фермери збирають вишні в саду
Фермери збирають вишні в саду, Англія.

Її стародавня латинська назва – «viscum», що у перекладі означає «пташиний клей». Походить вона від праіндоєвропейського слова *uiksinja, утвореного з *uiks («омела або інша рослина, що виділяє клей»), і пов’язують це з тим, що смола вишні віддавна слугувала для приготування клею. А первісне значення слова – «дерево з клейким соком».

На жаль, сезон дозрівання плодів вишні досить короткий, тому ласувати ними можна далеко не цілий рік. Але які ж вони смачні ці плоди – стиглі, кисло-солодкі, темно-червоні, налиті соком. Та й цвітуть вишневі дерева навесні просто чудово, всіюючи все навколо молочно-білими пелюстками.

Найцікавіші факти про вишню

Всього в світі існує понад 150 різних видів вишень, які поділяють на дві секції – Cerasus та Laurocerasus.

Клімат, в якому росте дерево, має вагоме значення – особливо великі та стиглі плоди виростають лише за наявності достатньої кількості тепла та вологи.



Вишня, слива, черемха, абрикос і персик є спорідненими деревами, тобто – належать до одного роду Prunus.

Степова, або кущова вишня (лат. Prunus fruticosa), як випливає з назви, є кущем заввишки від 0,2 до 2-х метрів. Вважається, що це один із диких видів-предків сучасної вишні звичайної. Вона також плодоносить. Плоди їстівні, мають кисло-солодкий смак.

Самка шпака звичайного (Sturnus vulgaris) їсть вишні
Самка шпака звичайного (Sturnus vulgaris) їсть вишні. Вроцлав, Польща.

Згідно з даними FAO (продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) за 2020 рік, перше місце в світі за обсягом виробництва вишні займала Туреччина (725 тисяч тонн). На другому та третьому місцях знаходились відповідно США (295 тисяч тонн) та Чилі (255,4 тис. тонн). А ось Україна була дев’ятою (63,5 тис. тонн).

Свіжовичавлений вишневий сік дуже концентрований, у ньому багато кислоти, тому вживати його у чистому вигляді не рекомендується. Краще розводити його водою.

Археологічні знахідки свідчать, що вишня була відома нашим предкам ще близько 10 000 років тому (на територіях сучасних Швейцарії, Данії і Туреччини), і вони вживали її в їжу.

Всього зараз в світі культивується близько 60 різних сортів вишні, які розрізняються за формою (деревоподібні і кущоподібні), типом плодоношення, строками дозрівання плодів, способом запилення, забарвленням плодів і т.д.

Найбільші плоди деяких сортів вишні звичайної можуть у зрілому стані досягати 2,5 сантиметрів у діаметрі.

Квітуча сакура
Квітуча сакура в Лілієнтальпарку у Берліні.

Дикорослі види вишні ростуть навіть у холодних регіонах. Наприклад, у горах Далекого Сходу і навіть у Гімалаях.

Сьогодні більшість дослідників погоджуються, що батьківщиною вишневих дерев є територія сучасного Ірану.

У XVI столітті в Німеччині було видано довідник лікарських рослин, у якому вишні було присвячено цілу главу.

Сакура, відомий символ Японії та японської культури, також належить до роду вишень. Так зазвичай називають вишню дрібнопильчасту (лат. Prunus serrulata), що не плодоносить.

Деякі види вишневих дерев можуть жити дуже довго, і виростати до вражаючої висоти. Так, наприклад, у Великій Британії росте вишня, якій вже більше 150-ти років, і у висоту вона досягає 13-ти метрів.



У традиційній слов’янській кулінарії листя вишневого дерева застосовують при засолюванні овочів на зиму, а також іноді додають у варення.

Вишневий сироп часто використовується у фармацевтичній індустрії, щоб надати лікам (настоянкам, відварам, мікстурам) більш приємного смаку.

На жирну олію припадає приблизно від чверті до третини маси ядра вишневої кісточки.

Вишневий клафуті
Вишневий клафуті. Традиційний десерт із регіону Лімузен у Франції. Якщо замість вишні використовуються інші види фруктів, такі як сливи, чорнослив, яблука, журавлина або ожина, страву правильніше називати “флонарде”.

У плодах вишні міститься натуральний аналог аспірину. Пара десятків свіжих ягід цілком можуть допомогти впоратися з головним болем або підвищеною температурою.

Плоди більшості видів вишні їстівні. Хоча деякі з них мають неприємний смак, а деякі види вишні взагалі непридатні для харчування. Є й такі, що не плодоносять, як, наприклад, вищезгадана сакура.

Барбадоська вишня (Malpighia glabra) у таксономічному відношенні досить далека від звичайної вишні: ця рослина відноситься не тільки до іншого сімейства (Malpighiaceae), але навіть до іншого порядку (Malpighiales).

Вишня широко представлена в українській (вареники з вишнею) та німецькій (струдель і т.д.) національних кухнях. В багатьох країнах з вишні готують наливки, лікери та інші алкогольні напої (наприклад, португальська жінжінья або німецький кіршвассер).



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися