Чому в спеку не хочеться їсти?

З їжею ми отримуємо життєво важливі речовини та енергію

З їжею ми отримуємо життєво важливі речовини та енергію
З їжею ми отримуємо життєво важливі речовини та енергію.

З приходом літа багато хто помічає значне зниження апетиту.

В особливо спекотні дні їсти не хочеться зовсім, і ми лише багато п’ємо.

Але чи не шкідливо це для організму, адже з їжею ми отримуємо життєво важливі речовини та енергію?

То що ж говорять про це вчені та експерти у галузі здорового харчування?

У спеку апетит знижується, тому що організм прагне зменшити температуру тіла. Щоб виділялося менше тепла, необхідно знизити кількість енергії, що виробляється, сповільнивши метаболізм. Найпростіший спосіб це зробити – обмежити травні функції. Вчені підрахували, що в спеку потреба у калоріях знижується в середньому на 5 відсотків.

Як харчуватися, коли спекотно

Переїдання влітку викликає особливо неприємні відчуття. Організм переходить у режим енергозбереження, і процес травлення відбувається повільніше. Тому дієтологи рекомендують тимчасово відмовитися від важких продуктів, таких як м’ясо та жирна їжа.



Декому навіть рекомендують тимчасово перейти на вегетаріанський раціон. Ця порада може бути корисною, але не кожен готовий відмовитися від тваринного білка.

В якості альтернативи жирному і важкому для перетравлення м’ясу можна вибрати рибу та морепродукти.

Морозиво
В спеку морозиво дає лише тимчасовий ефект прохолоди.

Влітку багато хто намагається охолонути за допомогою морозива і з’їдає його у великих кількостях. В результаті вони отримують нудоту та тяжкість у шлунку.

Цей продукт містить велику кількість молочних жирів і тимчасовий ефект прохолоди навряд чи принесе радість на тлі проблем із травленням.

Якщо і їсти у спеку морозиво, то виключно приготоване на основі нежирних йогуртів чи фруктового льоду.

Взагалі молочним продуктам варто приділити окрему увагу. Більшість із них у спеку перетравлюються важко, тому краще їх тимчасово виключити з раціону. Виняток становлять айран та кефір з низьким вмістом жиру.

Чи можна пити без обмежень?

Коли на вулиці стоїть літня спека, постійно хочеться пити. Часто можна почути поради вживати якомога більше рідини, щоб компенсувати її втрату з потом. Але все добре в міру.

Пити потрібно невеликими порціями
Пити потрібно невеликими порціями, контролюючи об’єм рідини.

Якщо рідини надходить занадто багато, нирки можуть не справлятися з регулюванням рівня електролітів у організмі. Особливо це стосується людей, що мають проблеми із цими органами.

Порушення балансу електролітів може призвести до гіпонатріємії – небезпечного стану з низьким вмістом натрію у крові. При цьому людина може відчувати запаморочення, нудоту та головний біль.

У зоні ризику навіть здорові спортсмени, котрі тренуються влітку на відкритому повітрі. Щоб уникнути проблем із самопочуттям, досвідчені атлети п’ють рідину невеликими порціями і контролюють її об’єм.

Так що поганий апетит у спеку – це не тривожний симптом, а природна реакція організму. Якщо правильно організувати харчування, виключивши важкі продукти, каву та алкоголь, ніякої загрози здоров’ю немає.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися