Цікаві факти про шафран (пряність)

Шафран

Шафран
Шафран – одна з найдорожчих прянощів.

Шафран – популярна у багатьох кухнях світу пряність, яку отримують із сухих приймочок квіток шафрану посівного (Crocus sativus).

За всіх часів ця пряність вважалася однією з найдорожчих у світі. А висока вартість визначається величезними витратами праці.

Для того, щоб зібрати один кілограм прянощі, необхідно зібрати приймочки приблизно 200 000 квіток. Вся робота проводиться вручну, а часу на збирання зовсім небагато – близько трьох тижнів.

Що цікаво, майже увесь шафран, а точніше – приблизно 92 відсотки, збирається в одній країні – Ірані в Азії.

Шафран – цікаві факти

Перші документальні свідчення про цю унікальну квітку виявлено в Месопотамії ще за 3 тисячі років до нашої ери. Тоді її активно використовували не лише в кулінарії, а й застосовували для фарбування тканин. Пізніше шафран згадується у працях Гомера та Гіппократа. Вважається, що саме слово «шафран» походить від арабського «azafran», що перекладається як «жовтий».

Шафран найменший (Crocus minimus)
Шафран найменший (Crocus minimus) на виставці в оранжереях Гетеборгського ботанічного саду (Швеція), весна 2016 року.

За такої високої вартості шафрану завжди були аферисти, які займалися його підробкою. Але й покарання були відповідними. Наприклад, в Ірані в епоху Середньовіччя злочинцям відрубували руки. У німецькому місті Нюрнберзі вже з XIV століття існувала посада експерта, який займався перевіркою шафрану на справжність.

Найчастіше шахраї додають у шафран куркуму – дешевшу пряність, яка дуже схожа на шафран за кольором. Але знавці легко зможуть відрізнити фальшивку. Куркума має жовтуватий відтінок, у той час як колір шафрану коричневий із червонуватим відтінком. А ще рекомендується купувати шафран не у вигляді порошку, а цілі рильця, які важко переплутати з іншою пряністю.

До Європи шафран потрапив у епоху хрестових походів. З XVI століття його почали вирощувати в ботанічних садах. В нашій країні шафран також був відомий ще кілька століть тому. Згадки про нього можна зустріти також у творах М.В. Гоголя.



Незважаючи на те, що світовим лідером з виробництва шафрану є Іран, гурмани стверджують, що найкращий шафран зростає у штаті Кашмір в Індії. Він є і найдорожчим через складність виробництва: спочатку рильця шафрану висушують, а потім опускають у воду. Придатними для подальшої переробки вважаються тільки ті рильця, які потонули. З них роблять пряність найвищої якості.

Збір шафрану
Збір шафрану в Торбет-Хейдеріє (Іран).

Шафран коштує, звісно, дуже дорого – кілька тисяч доларів за кілограм. Але і вживати його слід у помірних кількостях. Вважається, що 1 грам цієї прянощі є річною нормою для людини. Передозування може бути дуже небезпечним для здоров’я. Відзначалися навіть випадки тяжкого отруєння з летальним кінцем. Не рекомендується також використовувати шафран з терміном придатності, що вже минув. Зберігати його рекомендується в герметичній ємності за температури не вище 20 градусів у темному місці.

У 1374 році відбулася навіть «шафранова війна». Купці везли з Лівану до Швейцарії велику партію шафрану, але на них напав барон Бечбург. Підступний барон зі своїм військом відібрав дорогу пряність і сховався в замку. Обурені купці цілих 14 тижнів брали його в облогу, вимагаючи повернути свій товар. Зрештою, їм вдалося повернути шафран назад.

Шафран вважається пряністю, яка здатна дарувати людині здоров’я на довгі роки. Відомий випадок, коли в Англії людина прожила 150 років, а основу її раціону складали хліб, олія та шафран. А давньоримський письменник Пліній Старший стверджував, що людина не вмирає доти, доки на її ділянці росте шафран. А сучасні дослідження показали, що регулярне вживання шафрану допоможе уникнути проблем із зором навіть у поважному віці.




Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися