Сметана – найцікавіші факти

Сметана - популярний у Європі продукт.

Сметана – це кисломолочний продукт з високим вмістом жиру. Виробляється з верхнього шару кислого молока, тобто з вершків після молочнокислого бродіння.

У промисловому виробництві сметани молоко спочатку відокремлюють (поділяють на вершкове та знежирене), потім отримані вершки пастеризують для знищення шкідливих мікробів і ферментують, роблячи закваску з молочнокислих мікроорганізмів.

Цікаві факти про сметану

Український борщ зі сметаною.
Український борщ зі сметаною.

• У магазинах зазвичай продається сметана з відсотком жирності від 10 до 30, але взагалі жирність у цього продукту може доходити до 58%. Втім, в різних країнах світу склалися різні традиції – у Фінляндії, наприклад, сметану називають такою тільки в тому випадку, якщо вона жирніше 30%, в іншому випадку її називають кислими вершками.

• Ймовірно, сметана колись була винайдена слов’янськими народами на території Східної Європи, і вона займає важливе місце в кулінарних традиціях України і деяких сусідніх держав. Але зі слов’янських країн вона поступово поширилася на всю Європу і Північну Америку, хоча в Африці, Азії, Південній Америці та Австралії вона практично не вживається.



• У Франції споконвіку існує дуже схожий на сметану продукт під назвою «крем-фреш», який отримують, заквашуючи пастеризовані вершки, отримані з коров’ячого молока. Жирність крем-фрешу не перевищує 28 – 30%, а за смаком він без добавок взагалі не відрізняється від сметани. Є у французькій кухні ще один схожий продукт, крем-дубль, він відрізняється від крем-фрешу більшою жирністю.

Українські деруни зі сметаною.
Українські деруни зі сметаною.

• У деяких країнах за державними стандартами продукт, отриманий із застосуванням рослинних жирів, сметаною іменуватися не може. Але рослинна сировина дешевше, звідси і засилля всяких «Сметаночок», «Сметанушок» та інших сметанних продуктів на полицях супермаркетів. Але саме по собі використання рослинних жирів ще не означає нічого поганого.

• Назва «сметана» сходить до традиційного способу її приготування. До винаходу сепаратора цей продукт отримували, знімаючи (тобто «змітаючи») верхній відстояний шар з кислого молока і витримуючи його потім якийсь час в прохолодному погребі.

• В Україні існує думка про те, що сметана дуже добре допомагає при сонячних опіках. Це не так – її застосування приносить полегшення, це правда, але вона утворює на поверхні шкіри плівку, що перешкоджає її нормальному диханню, а також підвищує ризик інфікування через мікрофлору, що міститься в цьому продукті.

Вареники зі сметаною та шкварками.
Українські вареники зі сметаною та шкварками.

• В турецькій, татарській і деяких інших кухнях існує схожий кисломолочний продукт під назвою «каймак». Він являє собою щось на зразок сметани, тільки з ще більшою жирністю, яка доходить до 70 – 80%. А в Ірані схожий продукт називається «гаймар», тільки готують його з молока буйволів, а не корів.

• За межами слов’янських країн сметана століттями не була нікому відома. Вона стала поширюватися по Європі тільки у XIX столітті, коли переселенці з Російської імперії принесли традиції її приготування з собою.

• З точки зору кулінарії сметана є соусом, причому в кухнях різних слов’янських народів вона є найпопулярнішою з усіх них. Використовується вона як з першими стравами, такими, як борщ або щі, так і з другими, на зразок оладок, млинців, пельменів, вареників, дерунів і багато чого ще.

• Зіпсована сметана дуже небезпечна для здоров’я, і нею легко отруїтися. Коли вона скисає, шкідливі бактерії починають розмножуватися в ній стрімкими темпами, і до серйозного харчового отруєння може привести навіть половина чайної ложечки цього продукту.



Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка, поділіться з друзями в соцмережах!

Вам також може сподобатися